NOVI DOM NA DEDINJU

Velebna ‘Jovankina vila‘ dobiva novu stanarku: Otkriveno tko će se skućiti uz Vučićev blagoslov

Renoviranje je stajalo preko 2,5 milijuna eura, a nalazi se na Dedinju na Bulevaru kneza Karađorđevića
Jovanka Budisavljević Broz
 Ivo Eterović/Globus

Nakon "misterioznog" preuređenja obavijenog velom tajni, intriga i nagađanja, u bivšu vila "Bor" na Dedinju na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, poznatijoj među Beograđanima kao "Jovankina vila", uselit će se premijerka Srbije Ana Brnabić. To je mali poklon dugogodišnjoj Vučićevoj premijerki od njenog šefa za odanu službu.

Inače, mnoge rezidencija koje su na Dedinju koristili jugoslavenski moćnici, preuzela ja Srbija koja je njihov vlasnik. U velebnu vilu Bor, bivša supruga jugoslavenskog lidera Josipa Broza Tita, uselila se odlukom tadašnje vlade nakon njegove smrti početkom svibnja 1980. godine. U toj vili Jovanka Broz, rođena Budisavljević, iz ličkog sela Pećani, živjela je povučeno sve do svoje smrti u listopadu 2013. godine, a sve te godine vila nije obnavljana te su nakon njene smrti, mnogi koji su je pohodili, kazali kako je kuća u derutnom i jadnom stanju, a godinama se nije grijala zbog puknuća toplovodnih cijevi koje se nisu popravljale.

Zbog loših uvjeta u kojoj je bila vila, Jovanka Broz je, pričali su njeni rođaci i rijetki prijatelji koji su je pohodili, u hladnim zimskim i jesenjim danima dok je zavijala košava morala u sobi sjediti u bundi kako bi se ugrijala. Grijanje je, piše portal nova.rs, uvedeno tek u zadnjim godinama Jovankina života, a obnovljen je i sanitarni čvor, popravljeni su i naherena ograda i krov koji je prokišnjavao, i to, navodno, zahvaljujući osobnom zalaganju Ivice Dačića.

Nakon što je umrla Titova udovica, iz kuće su iseljeni njeni rođaci koji su s njom živjeli, a potom je vila zaboravljena i zaključana. Gotovo šest godina bila je prazna, prepuštena zubu vremena, da bi krajem 2019. godine započela njena obnova, a da nitko nije znao kome će biti namijenjena. Prema pisanju nekih beogradskih medija, u obnovu i rekonstrukciju zapuštene vile utrošeno je više od 2,5 milijuna eura. Premijerkin prvi susjed bit će bivši srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koji tamo, piše beogradski Blic, živi "nelegalno", ali uz pristanak Aleksandra Vučića.

Naime, po svom položaju predsjednika nacionalnog vijeća za suradnju s Rusijom i Kinom, on na nju nema pravo, jer je to rezidencija srbijanskih predsjednika. Vilu, od preko 800 kvadrata, koristio je Boris Tadić, ali se iz nje iselio nakon poraza na izborima, a Nikolić ju je uspio zadržati. Vila Bor nedavno je stavljena u registar reprezentativnih objekata vlade Srbije, čime je omogućeno da se konačno skući i Ana Brnabić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:25