Andrej Panadić
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
BIVŠI DINAMOVAC O TRANSFERU

‘Rendgenski su ga snimili prije nego su dali novac Dinamu! Znaju na koju nogu najprije obuva kopačku..‘

‘Nema tu slučajnosti, sigurno ga nisu doveli zbog jednog zabijenog gola ili jedne dobre utakmice‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 29. rujan 2020. 22:30

Osam je igračkih godina Andrej Panadić (51) proveo u Njemačkoj. Iz Dinama je ovaj izvrsni srednji branič otišao 1994. godine u Chemnitzer, potom je igrao u Uerdingenu, pa u HSV-u, u kojem je jedno vrijeme bio i kapetan momčadi. Panadić odlično poznaje njemački nogomet, stoga smo ga zamolili da prokomentira transfer mladoga dinamovca Joška Gvardiola (18) u RB Leipzig:


- Odlazak u Njemačku, u Leipzig, sjajan je potez ovog nadarenog nogometaša. Uostalom, nije on tamo došao slučajno, Nijemci su ga “rendgenski” snimili prije nego što su dali Dinamu veliki novac na ime odštete. Treba znati da Salzburg i Leipzig, franšize istoga vlasnika, imaju izvrsnu skautsku službu, što se najbolje vidi po načinu njihova rada, gotovo svake sezone iz tih klubova ispliva poneki mladi nadareni igrač. I Nijemci su pratili Gvardiola duže vrijeme, vjerojatno znaju i kako se presvlači u svlačionici, na koju nogu najprije obuva kopačku... Malo se šalim, ali to je otprilike tako i nakon dužeg praćenja definitivno su zaključili da je riječ o top-talentu i da se isplati u njega uložiti veliki novac. Nema tu nikakve slučajnosti, sigurno ga nisu doveli zbog jednog zabijenog pogotka ili nakon jedne dobro odigrane utakmice - kaže Panadić i ističe:

- Za Gvardiola je Bundesliga izvrstan odabir. Sa svojim će se vrlinama ovaj mladić prilagoditi načinu igre u Njemačkoj, ali bit će mu za to potrebno određeno vrijeme. Logično, jer tamo se igra brže i u jačem ritmu nego kod nas, igrači su u Njemačkoj maksimalno tjelesno spremni, tako da se i na svakom treningu ide do kraja, ne samo na utakmicama. Nema treninga bez kostobrana, to sve govori.

Moćan, visok, brz...

Koliko se način igre u Njemačkoj promijenio u odnosu na vrijeme kad ste vi igrali?
- Dosta se toga promijenilo, mnogo je toga drukčije. Sad srednji braniči, primjerice, moraju biti tehnički potkovani, jer od njih počinje akcija. U moje se vrijeme od “štopera” tražilo da čuvaju svog igrača, izbiju loptu prema naprijed i odu u suparnički 16-erac na ofezivni prekid. Danas je pozicija srednjeg braniča neusporedivo zahtjevnija, ali Gvardiol je dovoljno tehnički jak da se privikne na Bundesligu. Nadalje, tjelesno je moćan, visok i brz, zna igrati nogomet. K tome, ljevak je, a ljevaci su uvijek u nogometu bili posebni igrači i nije lako pronaći kvalitetnog ljevaka.


Je li bolje za Gvardiola što je otišao u Njemačku, a ne u Englesku?
- Svakako! Jer, Premiership je ipak stepenica više u odnosu na Bundesligu! Vidio sam, uostalom, prije nekoliko dana izjavu Tima Wernera, koji je u lipnju baš iz Leipziga otišao u Chelsea. Bio je najbolji igrač Leipziga, sjajno je igrao i zabijao golove u Bundesligi kao na pokretnoj vrpci. Ali, kad je došao u Chelsea, kao da je stao na crvenom svjetlu na semaforu! I rekao je da će mu trebati vremena da se privikne na Englesku jer nikad u životu nije igrao protiv tako snažnih i brzih igrača, istaknuo je da nikad nije igrao u tako jakom ritmu! A čovjek je briljirao u Njemačkoj! Taj primjer ponajbolje pokazuje da je Gvardiol povukao sjajan potez odlučivši se za Leipzig, a ne za Leeds, jer će u Njemačkoj sigurno dodatno napredovati i doći do razine koja je potrebna za igranje na Otoku. A tko zna što bi bilo da je odmah otišao u Leeds, u takvim klubovima nema vremena za čekanje igrača i postojala bi velika opasnost da “nestane” - rekao je Panadić.

Linker
19. travanj 2024 16:02