investicijski ciklus

Paška sirana bez obzira na sve baca se i na proizvodnju namaza

Nabavili su nove strojeve za proizvodnju dva nova proizvoda i prijavili se za novac iz Europske unije za solarnu elektranu na krovu pogona te za nove kamione
 Jure Miskovic/Cropix

Paška sirana pokreće novi investicijski ciklus i kako otkriva Martina Pernar, direktorica izvoza i marketinga u toj tvrtki, priprema se za proizvodnju dva nova proizvoda. Riječ je, pojasnila je, o sirnim namazima. Kompanije je već investirala u nabavu novog stroja na kojem će proizvoditi dvije vrste namaza.

- Proizvodit ćemo dvije vrste sirnog namaza. Jedan nature od ovčjeg i kravljeg mlijeka, a drugi će biti obogaćen tartufima - kazala je Pernar i nastavila: - U Hrvatskoj je malo delikatesnih sirnih namaza na tržištu tako da se nadamo da će ovi proizvodi dobro proći kod potrošača.

Solarna elektrana

Paška sirana, prema njezinim riječima, prijavila se na natječaj Ministarstva poljoprivrede kako bi dio sredstava osigurali iz Mjere 4.2.1. i sad čeka rezultate.

- Prijavili smo nabavu stroja, gospodarskih vozila i solarnu energanu koju ćemo postaviti na krov našeg proizvodnog pogona. Uložili smo i u nabavu stroja za snack pakiranja kockica sira te pakiranja od 100 grama u kojima se nalaze tri fete sira. Osim u stroj, uložili smo i u ambalažu namijenjenu za tu vrstu pakiranja - ističe Martina Pernar.

Paška sirana zbog globalno teške situacije zbog pandemije koronavirusa nije otpuštala radnike. Martina Pernar kaže da su, koliko je god to moguće, zaštitili radnike i partnere te proveli rigorozne mjere zaštite. Dosad nisu imali niti jedan slučaj zaraze covidom-19. Zbog lockdowna i otežane distribucije pojačali su, otkriva nam, prodaju putem web shopa.

- Redizajnirali smo našu internetsku stranicu i ta vrsta prodajnog kanala ostvarila je odlične rezultate. Uveli smo i plaćanje karticama što dosad nismo imali - pojašnjava direktorica izvoza i marketinga i nastavlja: - Marketing smo usmjerili na promociju web shopa. Naravno, ne možete web shop uspoređivati s narudžbama trgovačkih lanaca, ali smo dobili prodajni kanal koji je za vrijeme proljetnog lockdowna ostvario dobre rezultate.

- Našim kupcima smo osmislili i neke recepte na bazi naših proizvoda. U tom dijelu očekujemo porast za božićne i novogodišnje praznike, pogotovo u dijelu poklon-paketa i poklon-pakiranja - kaže ona.

Nova sezona proizvodnje Paškog sira kreće u siječnju. U Paškoj sirani, prema riječima Martine Pernar, imaju velika očekivanja. - Ove godine nas je na vrhuncu proizvodnje dočekalo suočenje s ugrozom pandemije covid-19. Bili smo u strahu za zdravlje radnika te da se ne zaustavi proizvodnja, ali sve je prošlo dobro. Uspjeli smo isplatiti sve naše kooperante i godinu završavamo solidno. Upravo sada dolazi vrijeme kada paški ovčari imaju najviše posla. Kreće janjenje ovaca te potom mužnja i proizvodnja Paškog sira koja traje od siječnja do srpnja - kaže naša sugovornica.

120 kooperanata

Ove godine se Paška sirana susrela s problemom vezanim uz plasman paške janjetine.

- U vlasništvu imamo stado od oko 3000 ovaca, a sreća je da smo većinu janjetine plasirali prije proljetnog lockdowna - kaže ona. U segmentu ovčarstva Paška sirana, inače, zapošljava čak 20 radnika koji se brinu o stadu koje je raspoređeno na četiri lokacije na Pagu. Imamo i više od 120 svojih kooperanata na Pagu.

- Nadamo se da će u narednom razdoblju stanje normalizirati - zaključila je Pernar.

Nakon Singapura i SAD-a, probili se i u Ukrajinu

Paška sirana ove je godine ostvarila rast izvoza, unatoč tome što je zbog lošije sezone crnogorsko tržište, koje je im je značajno izvozno tržište, bilo u padu.

- Bilježimo rast na tržištu SAD-a gdje plasiramo Paški sir i Dalmatinac, dobili smo novog distributera na švedskom tržištu, a stabilan plasman imamo na njemačko, austrijsko, slovensko te na singapursko tržište. Imamo prve narudžbe iz Ukrajine zahvaljujući posredovanju počasnog ukrajinskog konzula u Hrvatskoj Ivice Pirića. Fozzy grupa nam je naručila Paški sir, Pramenko i Pagus - ističe Marina Pernar.q


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:31