Joško Gvardiol igra sjajno u Bundesligi

 JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
BIT ĆE SVE BOLJI I BOLJI

Vatreni pokorava Europu! Hrvatski nogometaš drugi je najbolji tinejdžer u ‘ligama petice‘

On bi svojim igrama mogao obilježiti dugo nogometno razdoblje koje je pred nama
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. prosinac 2021. 19:17

Joško Gvardiol definitivno je jedan od hrvatskih nogometaša o kojem se najviše piše posljednjih mjeseci. Ovaj 19-godišnjak je za 18,8 milijuna eura prošlog ljeta otišao iz Dinama u Leipzig, a dobrim igrama u Bundesligi zaslužio je dodatnu pažnju pa mu je i nogometna stranica Transfermarkt digla vrijednost na 25 milijuna eura što ga trenutno čini petim najskupljim hrvatskim nogometašem.

S tom cijenom Gvardiol dijeli i 12. mjesto među tinejdžerima-nogometašima iz cijelog svijeta. Najskuplji mladi igrač je Barcelonin Pedri koji vrijedi 80 milijuna eura, a slijede Jude Bellingham iz Borussije Dortmund (75 milijuna) i Florian Wirtz (70 milijuna). No, kada bi se gledali samo obrambeni igrači, onda je hrvatski reprezentativac drugi najskuplji tinejdžer na svijetu. Ispred njega je samo Nuno Mendes, lijevi bek PSG-a koji je procijenjen na 40 milijuna eura.

Jasno je kako će vrijednost Gvardiola u budućnosti još više rasti, posebno ako nastavi s ovako dobrim igrama kakve pruža ove sezone u Leipzigu. Naime, hrvatski stoper je prema ocjenama Sofa Scorea drugi najbolje ocijenjeni tinejdžer u pet najjačih europskih nogometnih liga, takozvanih 'liga petice'. U konkurenciju smo, da odmah kažemo, uzeli samo one igrače koji su odigrali barem 8 utakmica. S obzirom na to da je većina klubova iz ovih pet liga odigrala najmanje 16 utakmica, onda smo se vodili idejom da u konkurenciji mogu biti samo igrači koji su bili u barem 50% utakmica na travnjaku.

Joško Gvardiol je odigrao 16 bundesligaških utakmica za Leipzig ove sezone, a u njih 15 je bio u startnoj postavi. Postigao je 1 gol i imao 2 asistencije, a bio je jednom izabran i u najbolju momčad kola njemačkog prvenstva. Za svoje izvedbe ocijenjen je s prosječnom ocjenom 7,08 što je druga najbolja ocjena među svim tinejdžerima u pet najjačih europskih liga.

Bolji od Gvardiola samo je Florian Wirtz, 18-godišnji veznjak Bayera iz Leverkusena koji je u 15 utakmica postigao 5 golova i imao 8 asistencija. Wirtz je 4 puta bio u najboljoj momčadi kola, a prosječna ocjena mu je 7,35. Treće i četvrto mjesto među mladim igračima u Europi također zauzimaju igrači iz Bundeslige. Treći je Jude Bellingham, Englez koji igra za Borussiju iz Dortmunda, a koji za 15 nastupa, 2 gola i 5 asistencija ima prosjek ocjena 7,05. Iza njega je Georginio Rutter, Francuz koji igra u Hoffenheimu, a koji je ocijenjen sa 7,02 te ima 4 gola i 2 asistencije u 17 utakmica.

image

Najbolji tinejdžer u Europi

U top 10 igrača nalaze se još Kamaldeen Sulemana (Rennes/Gana, 18 utakmica, 4 gola, 2 asistencije, ocjena 6,97), Lucien Agoume (Brest/Francuska, 13 utakmica, 0 golova i asistencija, ocjena 6,96), Gianluca Busio (Venezia/SAD, 18 utakmica, 1 gol, 2 asistencija, ocjena 6,96), Saidou Sow (Saint-Etienne/Gvineja, 11 utakmica, 2 gola, 1 asistencija, ocjena 6,96), Jamal Musiala (Bayern/Njemačka, 16 utakmica, 3 gola, 4 asistencije, ocjena 6,91) i Aaron Hickey (Bologna/Škotska, 19 utakmica, 4 gola, 0 asistencija, ocjena 6,91).

Linker
20. travanj 2024 04:31