7,0 milijuna eura Dinamo bi trebao dobiti za Kristijana Jakića od odštete i bonusa
 MATTEO COGLIATI Hans Lucas Via Afp
OD KAJZERICE DO ALIANZ ARENE

Zvjezdani uspon novog Vatrenog: ‘Je li moguće da sam došao do te razine? A smijali ste mi se za Bayern‘

‘Ni sam ne znam koliko sam pretrčao. Nakon utakmice pola sata sam sjedio, nisam se mogao pomaknuti‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. listopad 2021. 08:56

Eintracht iz Frankfurta bio je autor nedjeljne senzacije na Allianz Areni u sedmom kolu Bundeslige, pobijedio je Bayern usred Münchena s 2:1! Da bi priča imala jači začin, treba dodati da je to bila prva ovosezonska pobjeda Eintrachta i prvi poraz Bavaraca. Nakon utakmice javio nam se Kristijan Jakić, bivši igrač Dinama i novi hrvatski reprezentativac, koji je odradio kompletnu minutažu u tom iznenađujućem raspeltu...

Sve je najavio

- Jesam li vam rekao da ćemo pobijediti Bayern?


Nismo tu izjavu imali u Sportskim novostima prije utakmice na Allianz Areni jer smo ga dan prije ogleda nazvali da nam se javi nakon utakmice. Kad nam je to rekao, mislili smo:

image
ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp


“Eh, dečko, stvarno pretjeruješ...”


Malo ćemo ‘retrospektirati’ naš razgovor prije tog ogleda u Münchenu, da vidite kako je Kristijan razmišljao...
- Bayern? Dobiti to, pa kući u Frankfurt!


Nasmijali smo se nakon te rečenice, a on je bio mrtav hladan...
- Čekajte, pa vi se to smijete? Ja sam ozbiljan. Pa, nećemo valjda razmišljati da protiv Bayerna idemo na “X”, tako nećemo nikad pobijediti. Ovako dođeš po pobjedu, uzmeš tri boda i - živio!

image
MATTHIAS BALK Dpa Picture-alliance Via Afp


Podsjetili smo ga u tom trenutku da Eintracht nema niti jednu pobjedu u Bundesligi, a veliki Bayern još nije poražen.
- Jest, nemamo pobjedu, imamo pet “ikseva”, ali imamo i samo jedan poraz. Međutim, eto prilike za prvu pobjedu. Dobivamo mi to! Čujemo se mi nakon utakmice, da vam ispričam kako smo ih dobili.


Eto, tako je nastala ona prva rečenica koju nam je novi hrvatski nogometni reprezentativac kazao nakon pobjede nad Bayernom. I da, mi smo mu odgovorili da se više nikad nećemo nasmijati nakon njegove prognoze. Baš nikad... Naime, ima još jedna prognoza koja mu se ostvarila. Nakon Dinamovog poraza na maksimirskom stadionu od West Hama nam je rekao...
- Dinamo će se probuditi u Belgiji, pada Genk!


Naravno, niti to nije propustio spomenuti...
- Jesam li vam rekao za Genk?

Stalno napadaju

A ništa, sad barem znamo da imamo sjajnog informatora kad se radi o prognozama. Valjalo bi to kapitalizirati negdje u kladionici... Inače, to je gostovanje Dinama u Belgiji i pogledao...
- Kad smo prošli put pričali, rekao sam vam da treba vremena da se malo sve slegne. Sad se sleglo, pobjeda Dinama nad Genkom je put prema naprijed, nadam se da će moj bivši klub nastaviti u tom ritmu, da će pobjeđivati i napraviti velike stvari.

image
MATTHIAS BALK Dpa Picture-alliance Via Afp


A kako je to bilo u Münchenu?
- Kad si hrabar, kad igraš kako treba, onda te pogodak nagradi u završnici utakmice. Nego, mrtav sam... Ni sam ne znam koliko sam pretrčao. Nakon utakmice pola sata sam sjedio, nisam se mogao pomaknuti. Kad nisam mogao stajati na nogama, valjda vam je jasno koliko sam pretrčao tijekom tog dvoboja. Utakmica je bila zahtjevna, Bayern je stvarno dobar. Pa, razmontirali su Barcelonu, razmontirali su sve do utakmice s nama. Znali smo da ne smijemo gubiti duele jer oni stalno napadaju. Ali borili smo se, trčali i nagradilo nas.


Pitali smo ga je li bilo slavlja nakon utakmice?
- Znate što ću vam kazati? I nije toliko... Jer smo svi bili umorni. Ne možeš vikati, ne možeš se derati, skakati, pjevati. Samo smo sjedili i pili vodu! Da dođemo k sebi. Eto, u Europskoj ligi pobijedili smo Antwerp na gostovanju, sad Bayern, krenulo nas.


Kristijan Jakić je zaista posebna priča. Kad je došao iz Lokomotive u Dinamo, praktički odmah se plasirao u udarnu momčad. Kad je došao iz Dinama u Eintracht, odmah je postao dio najboljih jedanaest. Prva utakmica, 31 minuta protiv Stuttgarta, pa onda sve po - devedeset! Wolfsburg, Köln, Bayern... U Europskoj ligi Fenerbahče, Antwerp... Eintracht bez njega više očigledno ne može zamisliti svoju udarnu momčad. Borac bez mane i straha od prve je oduševio sve, trenera, suigrače, stručnjake, navijače.


- Igrali smo 1:1 protiv Stuttgarta, Wolfsburga i Kölna, primali smo neke čudne pogotke, moglo je biti i bolje. No, dobro, sve se vratilo protiv Bayerna.

Hvatanje ritma

Pitamo ga kako je odmah sve osvojio, kako se od “prve sekunde” boravka u Eintrachtu uspio izboriti za najboljih jedanaest?
- Hvala Bogu, sve je od samog mog dolaska ispalo super. Odmah sam dobio povjerenje. Mislim da sam to vratio svojim igrama. Još to nije to, još to nije na razini na kojoj mogu igrati, ali kad još malo uhvatim ritam, bit će bolje. No, dobro, polako hvatam ritam. Trebalo bi to sve biti dobro. Momčad se pomalo “uštimava”, pričamo među sobom, razgovaramo o tome što tko voli na terenu.


Očito mu nije bio problem iz HNL-a prebaciti se na Bundesligu.
- Ma, kakve priče o prilagodbi? Pustite to. Neću ja sad čekati mjesec ili dva da se priviknem, prilagodim. Nema od toga ništa. Treba odmah krenuti od prve, moraš se povinovati njihovom režimu, ispuniti ono što se traži od tebe. Tako je bilo i kad sam došao u Dinamo. Bit će dobrih i lošijih situacija, ali nema čekanja. Radi, trči, bori se, udaraj, pobjeđuj..., onda će sve ići svojim tijekom. Kad ti razmišljaš “kako ću?”, onda “nećeš nikad”. Kad ideš maksimalno, uvijek će te Bog nagraditi. Ako ne ideš maksimalno, stići će te ozljeda, nešto će te kazniti, teško ćeš uspjeti - podvukao je 24-godišnji Kristijan Jakić.


Pa, je l' moguće da sam došao do te razine?

Kristijana je prepoznao i hrvatski izbornik Zlatko Dalić, dobio je poziv za jučerašnje okupljanje Vatrenih, za listopadsku kvalifikacijsku akciju Cipar & Slovačka. Kako je to doživio?

- Bio je to najsretniji dan u mom životu! Doznao sam za njega nakon utakmice protiv Wolfsburga. Cijelio dan sam se stalno smijao. Pitali su me svi zašto se stalno smijem, ha, ha, ha... Ma, jednostavno ne mogu opisati taj osjećaj kad sam saznao da me izbornik pozvao u reprezentaciju. Baš je neopisivo. Stalno sam se pitao: “Pa, je l’ moguće da sam došao do te razine”?

Ispalo jest da je dobio poziv tek kad je otišao iz Dinama.

- Ne gledam ja to na takav način. U Dinamu sam odigrao dobru sezonu. Teško je bilo očekivati da ću odmah nakon jedne sezone dobiti poziv u reprezentaciju. Meni je bilo rečeno da me se prati, ja sam svoju priliku tražio iz utakmice u utakmicu. Nije bitno jesam li u Dinamu ili Eintrachtu. Izbornik je očito mislio da je sad došlo vrijeme da me pozove. Mislim da nije bitno u kojem si klubu, nego je bitno koliko pružaš na terenu. Možda je sad kad sam ja u pitanju i bilo pravo vrijeme.

Sigurno nestrpljivo čeka svoje prve minute u nacionalnom dresu hrvatske reprezentacije?

- Ako Bog da... Ma, samo da sam ja tu! Meni je to najveći ponos. Da ja taj naš hrvatski grb imam iznad srca.

Cipar, Slovačka? Koji su realni dometi hrvatske reprezentacije u ta dva ogleda?

- Sigurno jest da smo favoriti, ali svi znamo da je u današnjem nogomet svakoga teško dobiti. Ako ne uđeš maksimalno u bilo koju utakmicu, bez obzira koliki si favorit, onda je jako teško. U Dinamu sam doživio teških trenutaka kad smo malo podcijenili suparnika. Ja sam veliki optimist pred ove utakmice s Ciprom i Slovačkom. Znate, ne priznajem gubitnike. Hoću pobijediti i - gotovo! Ništa drugo me ne zanima. Nikad ne gledam samo na sebe, uvijek na momčad. Ukoliko mogu pomoći momčadi u bilo kojem trenutku, tu sam, dat ću sve od sebe - zaključio je Jakić, starter Eintrachta i odsad novi hrvatski reprezentativac.

Može kao vezni, može i kao stoper...


Kristijan Jakić vrlo brzo je ugrabio mjesto prvotimca u Eintrachtu, a protiv Bayerna odigrao je vrlo dobro. Istina, već na samom početku mogao je biti tragičar kada je skoro zabio autogol čisteći opasnost u svom šesnaestercu, no vratar Trapp je uspio prebaciti loptu preko grede.

Većinom utakmice Jakić se bavio razgradnjom, diktirala su to zbivanja na travnjaku jer su Bavarci žestoko pritiskali prema Trappu. Ipak, uspijevao je i pomoći napadu kada je to trebalo, a u 31. minuti nakon zaista čvrstog duela s Upamecanom izborio je loptu, ušao u šesnaesterac, a njegov ubačaj Neuer je izbacio u korner. Iz njega su gosti potom došli do izjednačenja.

Posljednjih 10-ak minuta Jakić je igrao na poziciji stopera jer se ozlijedio Tuta, a na toj je poziciji bio više nego solidan. (ski)

JAKIĆ PROTIV BAYERNA
90 minuta na travnjaku
12,09 pretrčanih kilometara
43 dodira s loptom
29 pokušaja dodavanja
17 točnih dodavanja
12 krivo dodanih lopti
59% točnosti u dodavanju
50% dobivenih duela


JAKIĆ U BUNDESLIGI
4 odigrane utakmice
301 minutu na terenu
3 udarca van okvira
49 dobivenih duela na travi
9 dobivenih duela u zraku
4 napravljena prekršaja
76 odrađenih sprintova
40 pretrčanih kilometara
30,58 km/h najveća brzina
1 upućeni centaršut

Linker
20. travanj 2024 03:54