StoryEditor
CROPIX
 RONALD GORSIC
Gdje se skrasio?

Čačićev ples s milijarderima: U mjesec dana potrošili 52 milijuna, pa doveli bivšeg HR izbornika

Iskusni stručnjak radi odličan posao u Egiptu, u Pyramidsu koji je preko noći postao svjetska priča
Autor: Robert ŠolaObjavljeno: 20. svibanj 2020. 08:00

Nakon što je u listopadu 2017. smijenjen s mjesta izbornika Hrvatske, Ante Čačić praktički je nestao s medijske scene. Znalo se da je povrijeđen i nezadovoljan što ga dobar dio medija i navijača nikada nije prihvatio na toj poziciji. Čak i sjajne igre na Euru u Francuskoj 2016. - Hrvatska je igrala najbolji nogomet ikada - nisu mu donijele očekivanu popularnost ili barem trenerski kredit. Tvrdoglav kakav je bio i cijeli trenerski vijek povukao se iz javnosti...

Dvije je godine odbijao sve ponude za trenera i kada se već činilo da je sa 63 godine izabrao mirovinu, došla je nemoralna ponuda iz Egipta. Čačić je preuzeo Pyramids FC, nama malo poznati klub iz Egipta, osnovan tek 2008. A Pyramids je prije dvije godine doslovno preko noći postao jedna od najatraktivnijih nogometnih priča čak i u svijetu. Kako nekome objasniti da je jedan egipatski klub tijekom samo jednog prijelaznog roka potrošio više od 52 milijuna eura!? Ili više od velike većine klubova u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji, pa i više od niza kineskih klubova? Nogometni Egipat sve je to gledao u šoku.
 

Moderna revolucija

Objašnjenje je, međutim, bilo jednostavno. U ljeto 2018. tadašnji Al Assiouty Sport kupio je milijarder Turki al-Sheikh, prvi čovjek saudijskog nogometa i jedan od najmoćnijih ljudi u azijskom i bliskoistočnom nogometu. Malo poznati klub odmah je preselio u Kairo i postavio mu dom na stadionu kapaciteta 30.000 sjedećih mjesta.

Nakon toga promijenio mu je ime u Pyramids FC, ime s puno više globalnog potencijala za brendiranje. U ljeto 2018. potpisana su 23 nova igrača, skupo plaćena, mahom iz Brazila, ali dio njih stigao je i iz Europe. Pyramids je imao samo jedan cilj - biti vodeća nogometna piramida u Egiptu. Turki al-Sheikh imao je viziju koja je Egipat trebala visoko dići na nogometnoj karti svijeta, a kao jedan od ključnih projekata zacrtao je organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. kojoj bi domaćin bio Egipat.

Turki al-Sheikh i inače je čovjek velikih ideja, pa i velikih djela. Zna se da je iznimno poboljšao profesionalnu razinu saudijske lige, otvorio je saudijske stadione za žene te planirao nekoliko velikih projekata za razvoj nogometa u cijeloj regiji. Također, al-Sheikh bio je arhitekt koji stoji iza možda i najkontroverznije nogometne priče na Bliskom istoku. Baš je on dogovorio sponzorski paket u kojem je deset saudijskih igrača potpisalo za španjolske klubove s idejom da će tamo napredovati i donijeti reprezentaciji Saudijske Arabije kvalitetu više. Projekt nije uspio, iako su klubovi pokupili milijune, a ideja je bila iznimno zanimljiva. Međutim, pala je na terenu, jer igrači nisu imali potrebnu kvalitetu.

image
Danko Đikić i Ante Čačić
ante cacic i danko djikic 

Turki al-Sheikh imao je prije ulaska u Pyramids ​i jedan propali pokušaj u Egiptu. Najpoznatiji i najvoljeniji nogometni klub u Egiptu je El Ahly, koji se u jednom trenutku našao u golemim dugovima. Kako je u Egiptu bilo jako puno nogometnih struja koje su se sukobljavale i stalno posezale za korupcijom, rodila se ideja da se potraži vanjsko rješenje. Tako se došlo do Turkija Al-Sheikha, koji se inače divio klubu kroz svoje javne nastupe. Al-Sheikh se složio da će dati veliku donaciju klubu, ali je zatražio da postane počasni predsjednik. No, to je bio samo prvi korak u njegovoj ideji preuzimanja kluba, što je ipak razbjesnilo navijače El Ahlyja, koji nisu mogli podnijeti da omiljeni klub vodi stranac iz Saudijske Arabije. Al-Sheikh se potom povukao, ali bogata donacija je ostala i zahvaljujući njoj klub se ponovno osovio na noge. Kasnije je tužio klub tražeći da mu se uloženi novac vrati, ali na koncu je tužnu povukao. Zbog mira u državi...

Dva tjedna kasnije kupio je Al-Assiouty Sport i započeo svoju ultramodernu revoluciju. Doveo je 23 igrača, ali naslov prvaka nije uzeo, iako je osvojeno drugo mjesto daleko najveći rezultat u kratkoj povijesti kluba. Većina igrača nije se snašla u novom okruženju, dobar dio njih očito je došao s idejom da pokupi bogate ugovore i što se prije vrati doma. S većinom je tako i bilo. Otišli su gotovo svi, a klub nije dobio nikakve odštete. Neki su doduše još na posudbama.

U Egiptu su svi računali kako je Al-Sheikh krenuo u ‘osvetničku’ misiju protiv svih koji su bili protiv njegovog dolaska u egipatski nogomet. I da neće stati dok ne pokori sve. Nije to mogao napraviti s velikim klubom, napravit će s malim, tek stvorenim. Međutim, godinu dana kasnije Turki Al-Sheikh prodao je klub Salemu Al-Shamsiju, milijarderu iz Emirata, osnivaču kompanije Salem Saeed Al-Shamsi, koja danas upravlja klubom. Novi vlasnik ima ideju nastaviti putem jačanja kluba, ali na ipak nešto umjereniji način. Nogometniji.
 

Hrvatski način

Zimus su tako doveli Antu Čačića za trenera. Piše se da ima iznimno bogati ugovor, a upućeni nam ukazuju da je riječ o nekoliko milijuna eura. Za sezonu. Čačić je u prvih 15 utakmica upisao 10 pobjeda i jedan remi, ustabilio je momčad, doveo ju je do trećeg mjesta na ljestvici, a klub je i dalje aktivan u Egipatskom kupu, kao i u Afričkom kupu, što je ravno našoj Europskoj ligi.

Hrvatski ih je trener oduševio, rezultati su iznad svih očekivanja, jer to nije ni izbliza ona momčad u koju je uloženo nevjerojatnih 52 milijuna eura. Čačića su doveli s idejom da im pomogne posložiti kompletan pogon, da u klub usadi hrvatski način rada.
Kako god, Čačić je i dalje nedostupan za hrvatske medije, ali barem može uživati u onome što ima u Egiptu. Vjerojatno je i zato kompletan pandemijski period ostao tamo kako bi se još bolje pripremio za nastavak sezone. Ili barem za sljedeću sezonu, ako ova ipak bude prekinuta. Ne dvojimo da im s puno entuzijazma priča o nogometu te predlaže inovacije i rješenja. Čačić je to uvijek volio raditi...

Đikić o Čačiću:

Danko Đikić nogometni je menadžer koji na hrvatskom tržištu egzistira punih 25 godina. Đikić je bio taj koji je Anti Čačiću otvorio vrata Pyramidsa.
- Bila je to 'utakmica' u kojoj je Ante pobijedio Marca Wilmotsa, Luisa Garciju i Heika Herrlicha u utrci za trenera. Ante je potpisao na godinu i pol dana, ima jedan od najboljih ugovora u povijesti hrvatskih trenera. Krenuo je sjajno, u klubu su iznimno zadovoljni. Sretan je i Ante, jer klub je sjajno posložen, ima izvanredne uvjete za rad. Egipatska je liga dobra, fizički odlična, iznad svih očekivanja. - kazuje Đikić.
Hoće li se prvenstvo nastaviti, sada su već vrućine velike?
- Jesu, ali utakmice se ionako igraju navečer, tako da vrućine neće biti nepremostiv problem. Tamo svi žele nastaviti sezonu.
Rekli smo da je Đikić dugo na menadžerskoj sceni, ne postoji liga u kojoj nema relacije, tako da dobro zna što se događa.
- Neizvjesnost je velika, jasno je da će se na ljeto trošiti puno manje nego prethodnih godina. Klubovi se sve više okreću tradeovima igrača, recimo po uzoru na NBA ligu.
Đikić je zimus dogovorio i odlazak Filipa Bradarića u Celtu, a inače je zastupanjem popločio staze brojnih hrvatskih igrača. Zastupao je Bišćana, Olića, Rebića, Jelavića, Zorana Mamića... Dubok je trag ostavio dovodeći u Prvu HNL strane igrače, prije svega Portugalce Tonela, Pinta, Gonzala, Machada, Rubena Limu... Doveo je i Soudanija, jednog od najboljih stranaca u povijesti HNL-a.
- Uvijek će strani igrači dolaziti u HNL, uvijek će i naši odlaziti van. No, na ljeto ćemo svi zajedno morati biti strpljivi, jer novca će na tržištu biti neusporedivo manje.

Linker
03. lipanj 2020 11:56