StoryEditor
Milojko Pantić
 SCREENSHOT: YOUTUBE
MILOJKO PANTIĆ ZA JUTARNJI

‘Crvena Zvezda više nema časti, a Delije i Grobari više nemaju nikakve veze s nogometom! Evo zašto..‘

Kultni srpski komentator očitao bukvicu klubu koji je dao počasni dres osuđenom ratnom zločincu
Autor: Vlado Vurušić/Jutarnji listObjavljeno: 14. lipanj 2020. 14:53

Na prostorima bivše Jugoslavije malo je još ostalo pravih, nesputanih, neokaljanih i nepatvorenih legendi koje kod mnogih generacija od Vardara pa do Triglava izazivaju toliko strasti i emocija kao jedan od najvećih “zajedničkih” sportskih komentatora Milojko Pantić Panta, piše Jutarnji list. Njegovi strasni prijenosi, legendarni lapsusi i poštapalice i danas su dio ovdašnje pozitivne kulture i sjećanja već zaboravljene zajedničke prošlosti i za ona pokoljenja koja su to tek čula od svojih očeva.

Milojko Pantić svakako je ikona nekadašnje zajedničke tvorevine koje se raspala u krvi i dimu, ali kada su u tim zlokobnim vremenima mnogi mijenjali svoja uvjerenja lakše nego što su drmnuli kakvu jutarnju čašicu ljute loze, Milojko Pantić uspio je opstati i zadržati sebe i svoj obraz ne podliježući prevrtljivim trendovima, poput mnogih njegovih kolega koji su ga i tada prozivali zbog nedostatka ideološkog i etničkog domoljublja. Milojko Pantić danas je u svojim poznim, zrelim godinama simbol koji pokazuje da se i u najtežim vremenima može ostati vjeran sebi. U svojoj je zemlji izdajnik, prezreni “čudak” koji se protivi jeziku mržnje koji je postao svakodnevica režima. Zato je prokazivan i odbacivan.

  

Istup o politici

No “odrješiti inađija, buntovni i drčni Srbin s dna kace, kako je znao govoriti još jedan prezreni veliki Srbin - glumac Ljuba Tadić, Milojko Pantić u mutnim vremenima nastoji biti glas razuma. Njegovi istupi o politici i sportu na Sportskoj galaksiji skupljaju stotine tisuća pregleda na YouTubeu, a njegov nedavni “oproštaj” od voljenog kluba Crvene Zvezde ostat će sigurno kao njegov vječni “amanet”, njegov očajnički zov razuma u vremenima bezumlja.

Naime, “njegova” Crvena Zvezda, klub kojem je, kako su mnogi rekli, u svojim prijenosima bio 12. igrač (podsjetimo se legendarne: “Igrači Partizana izlaze na teren, a evo i naših” ili onu mitsku, kada je Zvezda osvojila Interkontinentalni kup pa je uzviknuo: “Koga više da pobedimo - vasionu!?”), zadala mu je bolan udarac.

Nedavno je uz veliku pompu osuđenom ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao Kapetan Dragan, pred mnoštvom kamera u svečanoj atmosferi predan počasni dres Zvezde s brojem 1, a to je učinio nekadašnji najveći od najvećih srpskih nogometaša Dragan Džajić. Milojko Pantić to nije mogao prešutjeti podsjećajući srpsku javnost gdje je i što je radio taj Kapetan Dragan 1991. godine sunarodnjacima Roberta Prosinečkog i Refika Šabanadžovića, igračima šampionske generacije tog beogradskog kluba.

 

- Nisam reagirao kao navijač Zvezde jer to nisam, evo skoro će pedeset godina od kako sam profesionalni novinar. Prema tome, nisam branio ničiju čast ni ugled jer toga u Zvezdi odavno nema - kaže nam Pantić na početku razgovora te dodaje da smo svi kao dječaci navijali za neki klub. - Mene je očarao čarobnjak nogometne igre Dragoslav Šekularac. Zbog njega sam zavolio Zvezdu - prisjeća se Pantić pa sa sjetom u glasu napominje kako je imao sreću da prenosi većinu Zvezdinih utakmica - deset povijesnih utakmica bez poraza, do titula prvaka Europe i svijeta.

- I zato sam reagirao, u ime milijuna prijatelja nogometa kojima je vlast u Srbiji ukrala čak i tu ‘najvažniju sporednu stvar na svijetu’. Ukrala im je Zvezdu i Partizan i predala ih u ruke ratnim zločincima. Na djelu je otvorena rehabilitacija ratnih zločinaca iz 90-tih godina koja je počela onoga dana kad je lažni Srbin i četnik dr. Vojislav ‘Hulja’ Šešelj svoju hašku ćeliju zamijenio stolcem u Skupštini Srbije - ozlojeđen je Pantić. Reagirao je, kaže, “kao građanin koji je svjestan kakve su zločine činile te paravojne jedinice, Knindže Kapetana Dragana, Arkanovi tigrovi, Škorpioni i šešeljevci”.

 

- Bilo je zločina paravojski i na strani Hrvata i Bošnjaka, ali se još nije dogodilo da neko od tih zločinaca dobije javno priznanje kao Kapetan Dragan. Taj zločinac je samo par dana prije nego što je postao počasni član Zvezde kliktao s naslovnica tabloida da su ubojice Zorana Đinđića, prvog demokratski izabranog premijera Srbije, heroji nacije i da će se zalagati da Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović budu oslobođeni doživotnog zatvora. Zbog toga sam ja, kako vi kažete, žestoko uzvratio. Bio je to moj vrisak u želji da probudim Srbiju iz ružnog sna u koji je zapala. Poruka tog priloga u Sportskoj galaksiji glasi - ljudi, prestanimo šutjeti, pobunimo se i suprotstavimo se tom zlu jer će nas sve skupa progutati mrak koji u Srbiju uvode aktualna vlast i njeni ratni zločinci - priča nam Pantić.

- Svi ti ‘ratnici’, sve te paravojske u vidu ubojica civilnog stanovništva i pljačkaša, nakon izgubljenih ratova danas su u Srbiji. Većini je Služba državne sigurnosti, koja ih je i regrutirala, pronašla utočište u udruženjima koja imaju najmanje veze s nogometom, a zovu se Delije i Grobari.

  

CIJELI INTERVJU S  MILOJKOM PANTIĆEM U NEDJELJNOM JUTARNJEM MOŽETE PROČITATI OVDJE.

 

Linker
16. lipanj 2020 23:18