sn arhiva
ZGODNA OBLJETNICA

Dan kada su Purgeri isprašili tur Liverpoolu: ‘Furt sam govoril da dobar igrač mora i dobro piti‘

Bio je to pravi spektakl u Zagrebu, koji je odigran pred 10 tisuća gledatelja
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. svibanj 2020. 20:41

Maksimirski klub danas slavi jednu zgodnu obljetnicu. Naime, 17. svibnja 1936. godine u Zagrebu je gostovao - Liverpool. Novinar i prijatelj kluba, David Weiss, koji je bio svojevrsni menadžer za srednjoeuropsko područje, još je 1934. godine u Zagreb doveo - reprezentaciju Brazila. I to sa slavnim Leonidasom, tada jednim od najboljih igrača svijeta. Na terenu u Kranjčevićevoj Građanski i Brazil odigrali su 0:0.

‘Minister, goodbye’

Weiss je dvije godine kasnije ponovno bio u formi, te je u Zagreb doveo još jedan klub svjetskog značenja, slavni Liverpool, neposredno nakon završetka engleskog prvenstva. Bio je to pravi spektakl u Zagrebu, koji je odigran pred 10 tisuća gledatelja.
Građanski je pobijedio 5:1! August Lešnik postigao je tri pogotka, po jedan su dodali krila Ivica Medarić i Mirko Kokotović. Taj trijumf Građanskog odjeknuo je Europom! Tko je mogao očekivati da će Zagrepčani tako razbiti veliki engleski klub? A koliko je taj trijumf bio velik, najbolje će pokazati podatak da je to bio prvi Liverpoolov poraz na Kontinentu u 44 godine! Bila je to zaista prava senzacija, čudesni nogometni dan za Građanski. Malo tko se uopće nadao pobjedi, a čak pet postignutih pogodaka premašilo je sva očekivanja. Zagreb je tih dana zahvatila prava ‘engleska groznica’, a Liverpool su u Zagreb dopratila i četvorica novinara najvećih engleskih listova.

image
sn arhiva

Unatoč porazu, Englezi su bili dobro raspoloženi na zajedničkom banketu s Purgerima nakon utakmice. Evo i jednog zanimljivog citata koji je izašao u ondašnjim novinama.
- Englezi su i usprkos poraza bili dobre volje. Izmiješali su se s našim igračima i dobro su se sporazumijevali, pogotovo u piću! Onaj engleski centarhalf, ne zna se da li bolje igra ili bolje pije. Za kratko vrijeme, dvije litre crnog! Jedan mokri purgerski igrač nam je rekao: “Jesam ja furt govoril da dobar igrač mora i dobro piti!” Kucali su se čašama na veliko. Na sve strane čulo se: “Goodbye mister, goodbye mister!” Vidio je to i raspoloženi Jazbinšek da se svi kucaju, hoće i on da se kucne sa svojim krilom pa će nekoliko puta: “Minister goodbye, minister goodbye!” Primijetiše to i ostali i siroti Jazbinšek dobio je nadimak - Minister.

Odigran i uzvrat

Na klupi Građanskog bio je znameniti trener Marton Bukovi, koji je praktički tek došao u Zagreb. Prvo ozbiljnije iskušenje s Purgerima imao je protiv bečkog Rapida koji je tada bio temelj austrijske reprezentacije, popularnog “wunderteama”. Ne samo da je Građanski pobijedio Zelene s 4:1, već je ubrzo potom, samo dva mjeseca po Bukovijevu dolasku u Zagreb, pao i Liverpool uz tih gromkih, nevjerojatnih 5:1. U sastavu Liverpoola bio je proslavljeni škotski igrač Matt Busby, koji je baš toga ljeta došao iz Manchester Cityja. Busby je kasnije ostao zapamćen kao jedan od najvećih trenera u povijesti britanskog nogometa, bio je tvorac velikog Manchester Uniteda kojeg je u kontinuitetu vodio od 1945. do 1969. i potom u sezoni 1970./71.
Englezi se ipak nisu mogli primiriti sve dok Građanski nije pristao na uzvrat. Pozvali su Purgere na Otok, na dvotjednu turneju. I Liverpool im je u studenom iste godine, ali na svom terenu, uzvratio za poraz: po jakoj kiši i skliskom terenu pobijedio je s 4:1.

Linker
18. travanj 2024 10:45