Tom Dubravec/ CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

DERBI KOJI SVI ŽELE ZABORAVITI VJEČNO ĆE PAMTITI NESRETNI VATROGASAC Teško je uopće pričati o nogometu, njegov život nakon ovog derbija neće biti isti

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. listopad 2018. 01:07

Teško je uopće pričati o nogometu kada znamo da je zbog tog nogometa, odnosno zbog nekih glupana kojima je nogomet povod za divljanje i pirotehniku, jedan čovjek završio u bolnici, na operaciji.

Njegov život nakon ovog derbija neće biti isti, vatrogasac, koji je imao zadatak gasiti vatru na tartan stazi podno poljudskog sjevera, ne svojom krivnjom, tragičar je ovog derbija. Teška ozljeda ruke, prstiju, ozljeda zbog koje mu život više neće biti isti. I zbog koje će možda i jedini pamtiti derbi, koji svi ostali, akteri i gledatelji, žele što prije zaboraviti. Strašno, koliko je malo potrebno da dođe do tragedije, čovjek je samo radio svoj posao, orno i profesionalno, i u toj profesionalnosti stradao.

I tako je, nažalost, postao najveća vijest derbija, glavni tragičar, iako je puno tragičara bilo i na travnjaku. Jasno, svi se zgražaju nad tim dijelom navijača, koji se bune kad ih se naziva huliganima, poručuju kako je to strašno, kako pirotehnici nema mjesta na stadionima. Je li? A što ste poduzeli da tako doista i bude. Znamo da su topovski udari i baklje već desetljećima folklor derbija, ne samo u Splitu, bilo je samo pitanje kad će se nešto takvo dogoditi, previše je popusta i p(r)opusta prema tim likovima, oni su svoj ‘gol’ na kraju zabili. Zapravo, autogol.

O nogometu se, dakle, ne može previše pričati, napadački učinak je bio mizeran, Dinamo i Hajduk pokazali su premalo. Trebao je ovo biti tekst o nekim junacima ili tragičarima s terena, onima koji su donijeli pobjedu ili ‘skuhali’ poraz. Ali, ništa. Nema nijednih ni drugih, najbolji igrači, ako je takvih uopće bilo, braniči su i trkači, radnici. Dinamovi obrambeni igrači Dilaver i Theophile-Catherine sve su potencijalne opasnosti lagano otklonili, Šunjić i Hamza trčali su i radili dobar posao u sredini. I to je sve. Definitivno, derbi za zaborav, odmah bismo ga bacili u koš. Da nije tog vatrogasca...

Gomila stranaca

Još jedan detalj. U nogometnom smislu loše za budućnost, od 22 igrača u startnim postavama bilo je čak 14 inozemnih igrača. Osmorica domaćih, pet u Hajduku, samo trojica u Dinamu. Možda je zato izostao taj dodatan naboj, dodatna energija, strancima svaka čast, ali ipak domaći dečki daju ‘krv’ derbiju. Kako god, takva su vremena, moderna, svejedno smo očekivali više. I očekujemo više u idućim dvobojima. Ovaj ćemo brzo zaboraviti. Ili nećemo. Zbog vatrogasca!

Linker
24. travanj 2024 16:16