Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
ŠTO JOŠ ČEKA MODRE?

DINAMO ĆE SIGURNO BITI PRVAK, A JOVIĆEVIĆ BI SE ODMAH MOGAO UPISATI U POVIJEST KLUBA Novi trener Modrih bi u samo deset kola mogao postati rekorder

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. svibanj 2020. 01:06

Nogometna sezona će se nastaviti, tijekom ljeta ipak ćemo uživati u čarima HNL-a, tih 10 kola u kojima smo često prijašnjih sezona odbrojavali do kraja, s obzirom na to da je neizvjesnosti manjkalo, pogotovo u Dinamovu slučaju, sad se čine kao spas za dušu.

U Maksimiru momčad pod palicom Igora Jovićevića trenira po propisima i sprema se za povratak utakmicama, nestrpljivo u Dinamu iščekuju početak postbjeličine ere, kako će se novi trener snaći u novom izazovu. Jasno je svima da je Dinamo već stavio ruke na pehar prvaka, nije upitno da će Modri još jednom prvi presjeći ciljnu traku, ali tu ipak najveće zasluge, uz igrače, ima Bjelica. Pred Jovićevićem, koji će vjerojatno podići taj pehar, neki su drugi izazovi, motivi. Bez obzira što Dinamo rezultatski ne bi mnogo izgubio i da se trajno prekine sezona, maksimirska momčad ipak može u tih 10 kola još dosta toga napraviti...

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Imao je Dinamo na kraju prošle sezone 92 boda, što je rekordan doseg otkad je Lige 10. I Dinamovi nogometaši mogu ga od kraja ove sezone nadmašiti. Trenutno su na 67 bodova, dakle, s devet pobjeda i remijem imali bi 93. Znači, ne moraju čak niti sve do kraja pobijediti. Osvajali su Modri naslove u eri Lige 10 i s 88, 85 i 84 boda, drugo mjesto osvojili sa 86, a samo prije dvije godine, onog turbulentnog proljeća 2018. došli su do naslova s manje od 80 bodova - imali su ih 73.

Na prisilnu stanku Modri su otišli s gol-razlikom 51:11. Nisu, dakle, puno zabili, ali su vrlo malo primili. Dalo bi se istražiti, ali vrlo je malo momčadi u Europi s toliko malo golova u vlastitoj mreži u dosadašnjem dijelu prvenstva. Eto izazova. Samo jednom u prijašnjih šest sezona Lige 10 Dinamo je završio s manje od 20 primljenih golova, u sezoni 2015./16. primili su ih 19. Osam ih dijeli do te granice, nije nemoguće, u svakom slučaju. U slučaju postignutih pogodaka teško će dostići rekord, 85, ali bi mogli nadmašiti najmanji dosadašnji doseg - 67.

Split, 040320
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Damian Kadzior.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nenad Bjelica, Mario Cvitanović, Ivajlo Petev, Zoran Mamić, četiri Jovićevićeva prethodnika na Dinamovoj klupi uspjela su u svojih prvih 10 HNL utakmica na klupi ostati nepobijeđeni. Mamić i Cvitanović upisali su osam pobjeda i dva remija, Bjelica i Petev sedam pobjeda i tri remija. Jovićević ima do kraja sezone točno 10 utakmica, može ih u tom periodu sve i nadmašiti i uhvatiti kvalitetno ubrzanje i autoritet za novu sezonu. To je nešto što mu je potrebno na startu karijere u prvoj momčadi Dinama.

Oršićev cilj

Svoj cilj sigurno ima i Mislav Oršić, iako mu Mirko Marić opasno bježi. Osijekov napadač zabio je 17 golova, Oršić je na 12, može nadoknaditi tih pet zaostatka u 10 kola, ako dobro zapne. Oršić je ove sezone već dostigao magičnu granicu od 20 golova u sezoni ukupno, sad je cilj dosegnuti barem 25, što nije uspjelo baš puno Dinamovih napadača zadnjih godina. U 78 utakmica Oršić je dosad zabio 33 golova, mogao bi do kraja možda i do 40. pogotka.

Pisali smo već kako Jovićevića pravi posao očekuje na ljeto, u pripremama za novu sezonu. Jer, trebat će od pedesetak igrača napraviti kvalitetan i malo prorijeđen roster, za sve ipak nema mjesta. Stoga bi i ovih 10 kola moglo pomoći pri prvoj, primarnoj selekciji, da i on vidi s kime možda ne može računati, tko je, možda, izgubio motiv ili je općenito u padu forme, a i javnost će vidjeti prve obrise momčadi koja će se zahuktati tek u idućoj sezoni.

Linker
25. travanj 2024 03:25