Na fotografiji: Nenad Bjelica
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
BJELICA PROMIJENIO FILOZOFIJU

‘Dinamo je gledao šest puta skupljeg igrača od pojačanja koje sam ja doveo!‘

U intervjuu za SN Bjelica je progovorio o talentiranim dinamovcima, kao i eksploziji hit-igrača!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. svibanj 2020. 11:48

Tko bi od mladih Dinamovih nogometaša mogao uskoro napraviti iskorak u prvoj momčadi?

- Pročitao sam da je jedan od razloga odlaska neforsiranje mladih igrača. Vidite, ja sam promijenio filozofiju Dinama koja je bila gurati mlade igrače sa 16, 17 godina, da bi se pokazali tržištu i da ih se što prije proda. To je donijelo Dinamu Ćorića, Halilovića, Šempera, Zeleniku, Murića, Brodića... To su igrači koji nisu u karijeri napraviti koliko su trebali obzirom na svoj potencijal. Ja sam odlučio da će mladi igrači igrati prema zaslugama i ako budu bolji od ovih starijih da će dobiti šansu.

No, nisu puno igrali, to je činjenica?

- Debitiralo je u tom razdoblju osam ili devet mladih igrača, najviše je igrao Marin pa Gvardiol i Đira. U dobrom smjeru je išao Đirin i Gvardiolov razvoj, oni su dobivali više i više minuta, vjerojatno bi dobivali još više prostora i da sam ja ostao trener. Ali s Marinom nisam bio tako zadovoljan. On u svojih oko 700 minuta kao krilni igrač nije zabio nijedan gol, imao je jednu asistenciju i ja ne mogu takvog mladog igrača, bez obzira na velik potencijal i vrijednost, preferirati u odnosu na jednog Oršića koji je hrvatski reprezentativac. Dao sam im do znanja da će igrati kad zasluže i to je donijelo povećanje vrijednosti na tržištu i Olma, Gojaka, More, sutra će to biti Ivanušec, Majer... Oni su isto svi mladi igrači, u Italiji je igrač s 25 godina mlad, kod nas ako nije prodan s 22 on nije dobar. A igrač nije s 22 godine spreman za odlazak, to pokazuju ti brojni primjeri.

Tko bi od mladih koje sad ima u kadru Jovićević, mogao od ljeta postati važan dio momčadi?

- Mladom igraču trebaju dvije-tri sezone seniorskog nogometa da bi se razvio za odlazak. A koliko ih je otišlo i izgubilo se! Ja sam promijenio tu filozofiju, stavljao sam koliko su zasluživali igrati. Gledajući doprinos igrača poput Petkovića, Kadziora, Perića, Dilavera... koji je bio vrhunski, time sam mlade igrače tjerao na veći rad. Ako je nekome ranije bilo obećano da će sa 17 godina igrati Ligu prvaka, onda su ga prevarili, ja to nisam nikome obećao. Nisam imao nikakvog problema staviti Điru u Ligi prvaka, Gvardiola i Marina, ali oni svojim igrama zaslužuju više ili manje minuta. Ako se to nekome možda nije sviđalo, ta moja filozofija, to nije moj problem. Sigurno Dinamo u igračima kao što su Marin, Gvardiol, Đira, Ćuže, Krizmanić, Baturina, Franjić, Šutalo... ima jako veliku vrijednost, to su igrači s kojima je Jovićević došao do najboljih osam u Youth ligi i apsolutno ti dečki imaju kvalitetu igrati u svakom hrvatskom prvoligašu. U Dinamu još ne, Dinamo je razina više. I tko će od njih isplivati, ovisi samo o njihovu radu.

Kadzior je jedan od primjera koliko sam bio racionalan, Dinamo je gledao šest puta skuplje krilo

Linker
25. travanj 2024 19:43