REUTERS
KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

DVOJAC VATRENIH NA POSEBNOM UDARU KRITIKA Jedan kod Dalića ima beskonačni kredit, a drugi mora što prije zaigrati za svoj klub

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. ožujak 2019. 14:55

Nakon neočekivanog poraza od Mađara, mnogi medijski tekstovi, a i mišljenja javnosti, kritički su se posebno odnosili na dvojicu hrvatskih reprezentativaca, Lovru Kalinića i Ivana Perišića. Da, nisu bili na visini, na razini koja se od njih očekuje, ali tko je bio? Većina nije... Zato upirati prstom u bilo koga posve je nepravedno i posve pogrešno.

Nakon SP-a u Rusiji Vatreni nisu djelovali dobro, osim možda u onom maksimirskom preokretu protiv Španjolske. Problemi nisu pojedinci, nego kontekst igre, ali i nedostatak one voljne razine koju smo vidjeli u Rusiji. Recimo, zar nakon one utakmice s Azerbajdžanom nije Mateo Kovačić označen kao “crna ovca”? Jest, pa je zamijenjen, nije ga bilo protiv Mađara.

Zar su Vatreni izgledali bolje? Zar bi izgledali bolje da je umjesto Kalinića branio Livaković ili da je Perišić ostao na klupi? Nema priče oko toga, niti će odlazak bilo koga na klupu i instaliranje nekog drugog riješiti problem, nema tu “čarobnog štapića”, problemi su očito dublji.

LOVRE KALINIĆ Za vratara je problem kad nije u formi, čim prije mora na gol Aston Ville

Loša vijest stigla je polovicom veljače iz engleskog Championshipa. Naime, tada je hrvatski reprezentativni vratar Lovre Kalinić zaradio potres mozga na utakmici njegove Aston Ville protiv West Bromwicha.

Ipak, nije bio tako težak, pa se uspio vratiti do prve kvalifikacijske utakmice s Azerbajdžanom. Ipak, od te utakmice protiv West Bromwicha više nije branio na Aston Villu. Međutim, Kalinić je u ovoj sezoni već imao dosta problema s ozljedama, što mora ostaviti traga i na njegovoj formi. A sam je već rekao da osjeća posljedicu izostanka s ljetnih priprema. Naravno da je za vratara problem kad nije u natjecateljskoj formi, kad ne brani, kad ga od travnjaka odvoje ozljede. Onda je sasvim logično da će neke reakcije biti drukčije od onih kad je u punoj formi, kad je posve zdrav, ako ga nisu mučile ozljede.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E, Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Nema tu neke velike filozofije. Nije to samo slučaj kod vratara, nego i kod igrača. Samo što je priča s vratarima specifična, njih teško tko može pokriti kad nisu u idealnoj formi, oni su sami, na vjetrometini. Eto, Danijel Subašić, “jedinica” prije Kalinića, imao je problema u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Ponekad se pitamo što bi bilo da nije... Svoje slabije dane imali su Stipe Pletikosa, Dražen Ladić... Svi imaju, prije ili kasnije, loše dane. Zato se Kalinića ne smije razapinjati. Konačno, treba malo obratiti pozornost i što se zbiva ispred njega. Neke reakcije hrvatske obrane su jako loše.

Uostalom, stvari se mogu postaviti i ovako. Što bi bilo da Lovre nije u Maksimiru skinuo onaj prvi “zicer” Azera? Da su poveli 0:2? Možda se onda Vatreni ne bi vratili, možda bi danas na kontu imali nula bodova? Izbornik i njegov stručni stožer imaju maksimalno povjerenje u Lovru Kalinića, a to je za njega ogromna satisfakcija. Upravo to povjerenje jest ključ, jer mora se osjećati dobro kad zna da se stoji iza njega. Ne treba obraćati pozornost na kritike medija ili javnosti kojih će uvijek biti, jer tako je to u sportu, kad ide dobro onda te hvale, kad ne ide onda te kude. Za Kalinića je sad najvažnije da se što prije vrati na vrata Aston Ville, da opet bude standardni vratar. Onda će sve biti lakše, onda se ne treba sumnjati da će “jedinica” Vatrenih opet biti u pravoj formi.

IVAN PERIŠIĆ Donio mnogo radosti i velikih pobjeda pa kod Dalića ima beskonačni kredit

Ivan Perišić donio je toliko radosti i velikih pobjeda Hrvatskoj da je nogometno svetogrđe raspravljati o njegovim kvalitetama i značaju za doprvake svijeta.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji donio je pobjedu protiv Islanda u posljednjoj minuti utakmice, u polufinalu protiv Engleske njegov je pogodak donio produžetke koji su nas lansirali u finale.

Tamo je zabio i Francuzima, poravnao na 1:1, šteta što ga je ona lopta pogodila i ruku... Zabio je Grčkoj u dodatnim kvalifikacijama za SP u Maksimiru, doveo nas na 3:1 kad su Grci smanjili i priprijetili. Na Euru u Francuskoj njegov pogodak u završnici srušio je Španjolsku, na istom prvenstvu zabio je i Česima... U kvalifikacijama za Euro zabio je Talijanima na San Siru za onih 1:1... O asistencijama ne treba ni pisati.

U posljednjih šest utakmica, dva puta protiv Španjolske i Engleske u Ligi nacija, te protiv Azerbajdžana i Mađarske u kvalifikacijama za Euro nije zabio niti jedan pogodak.

Kad se radi o Interu, onda je u posljednjih osam utakmica zabio samo jedan pogodak, onaj Fiorentini. U cijeloj sezoni je za Inter u Serie A zabio četiri pogotka. Sve to kazuje da Ivan Perišić nije u formi, odnosno jako je daleko od onih izdanja koje je nudio na Svjetskom prvenstvu.

MILAN, ITALY - FEBRUARY 03:  Ivan Perisic of FC Internazionale gestures during the Serie A match between FC Internazionale and Bologna FC at Stadio Giuseppe Meazza on February 3, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Kad je u formi, onda je Perišić nezadrživ, ali kad nije, onda očito ima problem. On je vjerojatno nastao zbog ovosezonske zimske priče i transfera koji ga je trebao odvesti na Emirates. Čelnici Intera potvrdili su kako je Ivan Perišić zatražio transfer, ali su i ponovili kako klub ne odustaje od svojih potraživanja, odnosno da se odmah isplati 40 milijuna eura. Arsenal je to htio odraditi na način da se prvo plati 5 milijuna za posudbu, a ostatak od 35 milijuna eura u ljeto.

Talijanski mediji pisali su da Inter nakon dvije ranije odbijene ponude Arsenala za zamjenu i posudbu još nije dobio ponudu u kojoj bi bilo ono što Nerazzurri traže, 40 milijuna eura odštete odmah i transfer. Drugim riječima, Arsenal je odustao od posla. Zbog takvog raspleta Ivan je morao biti nervozan, nije se mogao koncentrirati samo na nogomet, što se odrazilo i na njegovu formu.

S obzirom na to da je ova priča završila, gotovo smo sigurni da će Perišić u Interu biti sve bolji, što će se, naravno, odmah odraziti i na igre u nacionalnom dresu gdje je uvijek bio među najvažnijim igračima. On kod Dalića ima beskonačni kredit, izbornik će ga čekati dokle god bude potrebno.

Linker
24. travanj 2024 20:35