Clive Brunskill/Getty Images
TRENUTAK ODLUKE

ENGLESKOM NOGOMETU PRIJETI PRAVI KAOS Evo zašto se velikani ne usude srezati plaće najskupljim zvijezdama, tek tada bi nastao kolaps...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. travanj 2020. 12:15

Osim sastanka Izvršnog odbora UEFA-e koji će se održati putem videolinka danas od podneva, možda koji sat kasnije bit će poznati i zaključci onog drugog "meetinga" koji će se održati u Engleskoj. Na njemu će sudjelovati klubovi iz prva četiri razreda tamošnjeg nogometa. Za isti stol sjest će Premier liga, kao posebna (zapravo privatna) liga čiji su vlasnici njeni klubovi i EFL, udruženje koje se brine o Championshipu, League One i Two natjecanju te engleskom Carabao kupu.

Svi će dionici sastanka pokušati dokučiti koji je najbolji način za borbu protiv koronavirusa u nogometnom smislu. Tako će se pokušati naći zajednički način kako da klubovi uštede novac kojeg prethodno nisu dobili jer se nije igralo, odnosno na koji će način i hoće li uopće intervenirati u plaće igrača poput nekih europskih klubova.

Engleski list Daily Mail u svojevrsnoj je najavi sastanka objavio ekskluzivu koju je imao, a ta je da se najjači klubovi neće usuditi zadirati u ugovore svojih prvotimaca. Razlog je jednostavan. Po sadašnjim regulativama, svako smanjenje plaće za nekog igrača može se smatrati povredom njegovih prava. To nadalje znači da takav, povrijeđeni igrač može napustiti klub kao slobodan igrač, odluči li tako. A to znači kaos.

Neki su klubovi ranije, poput Tottenhama i Newcastlea plaće cijelog popratnog, dakle neigračkog osoblja odrezali za 20 posto, dok su neki posegnuli za još radikalnijim mjerama pa su im oduzeli kompletnu plaću te je preusmjerili na Vladu koja će im iz proračuna osigurati 80 posto primanja.

Lako za "non-playing staff", ali treba se pozabaviti igračima i njihovim unosnim ugovorima. Kako im prići, kako ih na neki način staviti u kalup koji će biti prihvatljiv svima, to je glavna tema današnjeg sastanka engleskih klubova na kojem će sudjelovati i udruga engleskih profesionalnih igrača (PFA) te predstavnici menadžera okupljeni u udrugu LMA.

Linker
16. travanj 2024 14:20