RONALD GORSIC/CROPIX
PRVA MEČ-LOPTA

Dinamu pobjeda donosi europsko proljeće, prvo mjesto, novac..., i ekspresni - ‘izlazak iz pandemije‘!

Hrvatski prvak danas protiv Feyenoorda može ostvariti svoj glavni cilj u ‘bolesnoj‘ 2020.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. prosinac 2020. 17:37

Dobro, nije to ona utakmica u kojoj je mač nad glavom, u kojoj je pobjeda jedini izlaz i nakon koje će se sve raspasti ako Dinamo izgubi. Jer, Modri mogu proći i s porazom, a u najgorem slučaju imat će pred sobom zadnje kolo i priliku za potvrdu prolaska u Maksimiru protiv CSKA.


Međutim, bez obzira na to, Dinamo u Rotterdamu može jako puno dobiti. Pobjeda donosi sigurno prvo mjesto u skupini, time i dodatne novčane bonuse, status nositelja u ždrijebu europskog proljeća, svakojake benefite i mentalnu zadovoljštinu.

Na sve još i potres...

No, uspjeh u Nizozemskoj i povratak u Zagrebu s plasmanom u drugi krug u džepu donio bi Dinamu još nešto, rekli bi epidemiolozi - pobjedu nad pandemijom! Dinamo bi tada, početkom prosinca, mogao reći:


“Uspjeli smo, unatoč teškoj, turbulentnoj godini, prepunoj izazova s kakve dosad ni Dinamo, ali ni svijet općenito nisu doživjeli.”


Sjetimo se, počela je 2020. odlaskom Danija Olma, pa ispadanjem iz Kupa, stigla je tada korona i najavila neizvjesnost. Nogomet je stao, nitko tada nije mogao znati kako će izgledati natjecanja idućih mjeseci, hoće li biti europskih “kupova”, hoće li biti prijelaznog roka.


Klubovi su smanjivali budžete, visjeli korak do bankrota. A Dinamo su još zahvatili i potresi. Prvo onaj pravi, koji je dodatno zaljuljao ionako derutni Maksimir, a onda i onaj klupski, smjena Bjelice, smanjivanje ugovora igračima...


Euforiju nakon dvije odlične europske sezone zamijenila je depresija, Bjelicu Igor Jovićević, njega kasnije Mamić. Što je donijelo još tektonskih poremećaja... Pa onda odlasci Gojaka, More, Dilavera, transfer Gvardiola, nedovoljan broj dolazaka, lošije igre tijekom ljeta, ispadanje od Ferencvarosa u Ligi prvaka.


Sve je to povlačilo pitanja kakav će Dinamo izići iz cijelog koktela negativnih pojava, ali, evo, stigao je do pred sam kraj, samo 90 minuta od izlaska iz “nogometne pandemije”. Da ipak može reći da je preživio.

Na rubu ponora

Dakako, nekoliko je puta Dinamo ove godine “gledao ponoru u oči”, jedna lopta, jedan gol, mogli su usmjeriti sezonu na neki drugi put. Recimo, da Livaković nije obranio kazneni udarac u Zagrebu protiv Feyenoorda, ta bi utakmica, vjerojatno, otišla u nepovrat. A s njom možda i čitava Dinamova Europska liga. No, ispalo je sve drugačije, Dinamo je na korak do cilja.


Da je netko u ožujku, travnju, čak i u kolovozu, ponudio Modrima ovakav rasplet, da će u Rotterdamu igrati za europsko proljeće, a da će i u slučaju poraza imati još jednu šansu, tko to u Maksimiru ne bi prihvatio?

U vrijeme kad mnogi europski velikani, Real Madrid, Barcelona, Juventus, PSG, Liverpool... kašlju i hvataju dah tražeći još uvijek povratak u “zlatno doba”, Dinamo je, na svojoj nogometnoj razini, blizu, vrlo blizu ostvarenja cilja, koji se ne tako davno činio teško dostižnim. Ipak, ne trebaju u Maksimiru još proglašavati pobjedu, jer još uvijek može sve ovisiti o jednoj lopti, jednoj obrani ili vratnici. Poraz od Feyenoorda i ishod bez remija u Moskvi u utakmici CSKA-a i WAC-a vode u dramu zadnjeg kola, a onda je opet sve moguće.

Bila bi šteta, sad kad je ova momčad nakon svega što je proživjela u 2020. stigla tako daleko, da sve prosipa u zadnjih 180 minuta. Valjda je preokretima i iznenađenjima kraj, a “nogometni virus” iza Dinama!

Najbolji put često je i najteži, tako je i sad. Najbolji scenarij u kojemu Dinamo već nakon pete utakmici u skupini osigurava prolaz i prvo mjesto, vodi preko pobjede na De Kuijpu. S 11 bodova na računu Modri bi bili sigurni lideri, donijelo bi to i dodatne novčane bonuse, potencijalno bolji ždrijeb šesnaestine finala... Naravno, nije loše ni osvojiti bod, a u slučaju bude remi s pogocima (1:1, 2;2...), Dinamo bi bio bolji od Feynoorda i u međusobnim susretima i tada također osigurao prolaz, ali ne i prvo mjesto. U slučaju poraza, Modrima za prolaz odgovara remi CSKA-a i WAC-a. (tn)

Linker
16. travanj 2024 13:30