VOJKO BASIC/CROPIX
VELIKI ISPIT

Hajduk u lovu na 3. pretkolo! ‘Nismo došli na izlet, već po prolaz! Mi smo favoriti i nositelji‘

"Naći pukotine u njihovoj obrani i što prije utakmicu dovesti do željenog rezultata", kaže Vukas
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. rujan 2020. 12:25

Hari Vukas pojavio se pred makedonskim novinarima u Skoplju, te hrvatskim predstavnicima medija koji su njegovu presicu pratili preko videopoziva.

Malo je pitanja postavljeno treneru Bijelih, jer više se vremena posvetilo organizacijskim i tehničkim problemima. Dok su se sve linije uštimale preko Zoom aplikacije, već je press officer Bijelih Duje Biuk upozoravao “još pitanje-dva, žurimo na trening”. Vukas je u tom kratkom videorazgovoru s novinarima istaknuo nekoliko važnih detalja.

Znam važnost trenutka

Prvo je krenuo s pohvalom za ljubazne domaćine.
- Već nekoliko puta dolazim u Makedoniju i uvijek želim naglasiti gostoljubivost domaćih ljudi. Uz to, puno je navijača Hajduka, stoga se uvijek ugodno osjećamo u Makedoniji. Međutim, nismo na izletu, osnovni razlog je utakmica u kojoj moram naglasiti kako smo favoriti bez obzira na sve okolnosti. Jasno, ulogu favorita želimo opravdati i na terenu.
Što očekujete od utakmice, kako doživljavate Renovu?


- U trenutku kada smo saznali protivnika, počela je u stručnom stožeru analiza ekipe. Poznajemo sve dobre i loše segmente njihove igre, znamo gdje imamo šansu pokazati kvalitetu. Renova dugo igra zajedno, čvrsta su i kompaktna momčad. Znalci su koji pritom imaju i određenu dozu agresivnosti. Glavni igrač u sredini je Gavazaja, on je taj koji iz središnjice gura lopte za njihove brzance prema naprijed. To su osnovne karakteristike igre Renove, ali najbitnije je da se u startu nametnemo. Moramo biti brzi, ali i strpljivi u istom trenutku. Trebamo naći pukotine u njihovoj obrani i što prije utakmicu dovesti do željenog rezultata.


Prošle subote Hajduk je na Poljudu izgubio najveći hrvatski derbi protiv Dinama, stoga je makedonske kolege zanimalo kako će Vukas motivirati svoje igrače nakon tog neuspjeha.
- Motivacija u derbiju je jedno, a europske utakmice su druga priča. Kada igramo europsku utakmicu, bez obzira tko je protivnik, držim da igračima ne treba dodatna motivacija. Svjesni su uloga koji ima ovaj dvoboj i ne treba im ništa više reći. Igra se za europski prolaz, to je dovoljno.

Osjećate li na startu svog mandata imperativ prolaska Renove? To je ipak utakmica u kojoj se od Hajduka očekuje siguran prolaz, a pritom rasterećeni domaćini nemaju što izgubiti.
- Dugo sam u nogometu, znam važnost trenutka. Svi znamo da smo u Makedoniju došli kao favoriti i naposljetku kao nositelji.

Uspoređujući HNL i makedonsku ligu, bez ikakvog podcjenjivanja, moram reći da je naša liga na višoj razini. Istina je da igramo u gostima, ali ni Renova ne igra na svom terenu nego u Skoplju. Dakle, uvjeti su slični i ja vjerujem u svoje igrače.
Renova nije vježbala jedanaesterce, no pitanje jest je li Hajduk posegnuo za tim detaljem. Vukas ipak nije želio odgovoriti na zanimljivo pitanje je li Hajduk uvjeren kako prolazi i bez kaznenih udaraca.

- Od utakmice s Dinamom spremali smo se isključivo za Renovu, a znate da nikada ne iznosimo u javnost ni početni sastav ni taktičke detalje. Ni ovog puta nema razlike, nećemo o tim detaljima - poručio je Vukas u Skoplju pred utakmicu s Renovom i potom pohitao na trening.

Bijeli su u 15.30 trenirali na poprištu današnjeg dvoboja, a Renova je na stadionu Petar Miloševski vježbala u 17 sati. Danas su obje momčadi na travnjaku od 15.30 uz direktan TV prijenos.

Linker
23. travanj 2024 15:07