RONALD GORSIC /CROPIX Cropix
GLEŽANJ ZADAJE MUKE

Hoće li Ademi zaigrati u uzvratu? Evo kolike su šanse da povede Modre na put do povijesnog uspjeha

Upitno je koliko će spreman biti Petković, a i u njegovm slučaju pojavljuju se nove informacije.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. travanj 2021. 07:56

Malo-pomalo ubojit raspored utakmica uzima danak. Prvo Joško Gvardiol, pa Bruno Petković, onda i Mario Gavranović, sad u Kranjčevićevoj i Arijan Ademi. Dobro, uglavnom su te ozljede posljedice nekih udaraca i duela, nisu se igrači sami ozlijedili, međutim, da nije toliki zamor materijala, sigurno bi i ozljeda bilo manje.

- Jako ga boli, prve prognoze nisu pozitivne, ali nadam se da ćemo ga imati u Španjolskoj - rekao je nakon utakmice s Lokomotivom Damir Krznar, misleći, naravno, na Ademija.

Stradao na početku

Protiv Lokomotive je Ademi stradao na samom početku, ali ipak igrao do 57. minute, nije tada izgledalo da ima neke trajnije posljedice, već da je izmjena bila planirana i ranije, da bi Krznar kapetana sačuvao za utakmicu u Španjolskoj. Međutim, nakon utakmice vidjeli smo Ademija kako šepa, gležanj je bio zamotan, natečen. A sam Ademi nije se činio nimalo optimističnim za nastup u četvrtak.

Ipak, ponedjeljak nije donio nove loše vijesti iz Dinamova liječničkog kartona, ne zna se još hoće li Dinamov kapetan biti spreman za Villarreal i one utakmice koje dolaze iza toga, ali, kako čujemo, ipak postoji mogućnost da on bude u momčadi. U kojem opsegu, čitavu utakmicu ili jednim dijelom, možda sat vremena kao u Kranjčevićevoj? Sve su opcije moguće, šanse da Ademi zaigra u Villarrealu veće su nego što su bile neposredno nakon utakmice s Lokomotivom. Dakle, možemo očekivati da će Ademi, ne pogorša li mu se situacija idućih dana, opet stisnuti zube i predvoditi Dinamo u pohodu na još jedno čudo.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Vođa momčadi

Ne treba naglašavati koliko Ademi znači za ovu momčad, igrački i kao vođa, kapetan. Ionako je pitanje koliko će spreman biti Bruno Petković, hoće li u četvrtak moći doprinijeti više nego u prvoj utakmici, kad je ušao u završnici, ali nije mogao previše pomoći. Istrči li Dinamo i bez Ademija, bio bi to veliki hendikep. Zato u Maksimiru još vjeruju da će, uz odmor do četvrtka i uz blokadu, moći zaigrati u toj utakmici.

Naravno, treba razmišljati i dugoročno, Ademi je potreban i u završnici HNL sezone, ne treba ići glavom kroz zid, ali znajući koliko puta je bio upitan za europske utakmice, pa je onda ipak zaigrao, zbog momčadi i kluba, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da u četvrtak ponovno bude u momčadi.

Europski niz

Ademi je, usput, sad već nanizao 26 uzastopnih europskih utakmica u kojima je bio starter, zadnji put izostao je u Lisabonu, prije dvije godine, u dvoboju osmine finala Europske lige protiv Benfice. Dinamo je branio 1:0 iz prve utakmice, pao je u produžecima, a generalni je dojam bio da bi s Ademijem u momčadi sigurno bio bliži uspjehu, prolasku u četvrtfinale.

Vidjelo se da je nedostajao, Dinamo je bio bez njega jako oslabljen, pa je iduće sezone odigrao baš svih 12 utakmica. Iako je prije nekoliko njih bio vrlo dvojben, imao je problema s ozljedama i Nenad Bjelica je do pred samu utakmicu znao “vagati” hoće li ga staviti u momčad, na kraju je svaki put stisnuo zube istrčao i na terenu se uopće nije vidjelo da nije spreman. Sve je utakmice odigrao i ove sezone, njih 14. Nije Ademi, naravno, svemoguć, njegov nastup ne jamči da će Dinamo u Villarrealu slaviti, ali bez njega izgledi za preokret dodatno padaju.

U Osijeku igra 300. utakmicu za Modre?

Još je jedan zanimljiv detalj, kad govorimo o Ademiju. Utakmica u Kranjčevićevoj bila mu je 298. u Dinamovom dresu. Bude li igrao u Villarrealu upisat će 299. nastup, što znači da će, ako se ozljeda ne zakomplicira i neće morati pauzirati nakon Španjolske, već u idućih desetak dana dosegnuti jubilej. S obzirom da bi ga Krznar onda mogao poštedjeti protiv Istre, lako je moguće da će svoju “okruglu kapicu” Ademi upisati u derbiju s Osijekom u Gradskom vrtu 21. travnja. Svi u Dinamu navijaju za takav raspored jer to bi značilo da je Ademi dovoljno spreman da povede momčad u najjačim utakmicama.

Petković opet s blokadom?

Što se tiče Petkovića, kao što Dinamov trener rekao nakon Lokomotive, putovat će u Španjolsku i na licu mjesta će u stožeru odlučiti hoće li i koliko zaigrati protiv Villarreala. U Zagrebu je i on igrao pod blokadom i s dodatnom zaštitom za rame, možda tako bude i u četvrtak.

Linker
19. travanj 2024 07:09