-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/Shutterstock Editorial/Profimedia
PIŠE DAVORIN OLIVARI

Hrvatska na aparatima? Dinamo je hrvatski Real ili Barca, zato nakon svega rastužuje kad dođu ove poruke

Očito se stekao dojam kao da većina Lijepa Naše čeka Dinamovo posrtanje. Djeluje to žalosno...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. listopad 2021. 08:06

Nije lako Damiru Krznaru i Dinamu. Uvijek su promatrani kroz najveći teleskop. Ponekad nas zaustave neki navijači pa pitaju; 'pa dokle više, Dinamo je stalni prvak Hrvatske, stalno, a u posljednje vrijeme uspješno, igra Europu, dok kao da se jedva čeka da ga dotaknete kritikom'. E da, često to moramo objašnjavati. Dinamo je za Hrvatsku neka druga nogometna dimenzija, kao recimo Real i Barcelona u Španjolskoj.

Zato je logično da i ima ponešto drukčiji medijski tretman. Naravno, ponekad sva ta priča ode predaleko, pa se zaista pretjeruje u nekim napsima koji mogu iritirati ljude u Maksimiru. Recimo, prije utakmice s Genkom negdje se pisalo da je to utakmica za spas Dinamove sezone!? Kakav crni spas sezone? Pa Dinamo se plasirao u Europsku ligu, bez obzira na manjak utakmica u vrhu je HNL-a...

image
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/Shutterstock Editorial/Profimedia

Uostalom i da su Modri izgubili u Genku, još im ostaju dvije utakmice s Rapidom, te s Genkom u Maksimiru. Ako čak i na računamo West Ham. U četvrtak kasno navečer, nakon što su Modri ponizili Onuachua i društvo, jedan čovjek blizak klubu poslao nam je ovakvu poruku: 'cijela Hrvatska i nešto Zagreba na aparatima'. Mislio je naravno da se uspjehu Dinama veseli jako malo ljudi, te da su mnogi zapravo nesretni zbog modrog uspjeha u Genku. Očito se stekao dojam kao da većina Lijepa Naše čeka Dinamovo posrtanje. Djeluje tužno, žalosno, ali tko zna je li blizu ili daleko od istine.


Kako god, Dinamo nas je godinama naučio ugodno iznenaditi u europskim utakmicama. Najvažnija su svakako bila ona iznenađenja protiv Tottenhama, Arsenala, Atalante... Ali bilo ih je još. U Ligi prvaka u sezoni 1998/99 Dinamo je nakon tri kola imao samo jedan bod. U 4. kolu pobijedili su Porto u Maksimiru s 3:1, kasnije i Ajax u Amsterdamu 1;0 što im je, uz maksimirski remi u zadnjem kolu protiv Olympiacosa, 1:1, bilo dovoljno za drugo mjesto u skupini.

Bila je to jedna od samo tri sezone u povijesti Lige prvaka u kojima drugoplasirana momčad u skupini nije imala zajamčen prolaz u sljedeći krug natjecanja. Ili ona već opjevana pobjeda u Kupu UEFA u sezono 2007/08 u Amsterdam Areni, nakon što se u Maksimiru izgubilo s 0:1... Modri su godinama, više ili manje znali ponuditi nekav show i kad se nije previše vjerovalo u njih.

Ali sad je valjda gotovo s time, valjda su Modri posljednjih sezona pokazali i dokazali da oni jedini od klubova Prve HNL vrijede u Europi, a usput i donose novac ne samo sebi, već i njima.

Linker
22. listopad 2021 17:19