Darijo Srna sa osvojenim peharom  2009. godine
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
BROZOVIĆ NASTAVLJA SERIJU

Hrvatska nogometna sila: Sve je počelo još davne 1994. godine kad su u finalu bila čak tri Hrvata

Treću godinu u nizu Hrvatska će imati igrača u finalu Europske lige
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 19. kolovoz 2020. 15:10

Marcelo Brozović i Inter Milan s pobjedom protiv Šahtara dosegli su finale Europske lige. Bit će ovo treće uzastopno finale u ovome natjecanju da Hrvatska ima ne samo predstavnika, već standardnog prvotimca u igri. Prošle je godine s Chelseajem naslov osvojio Mateo Kovačić, dok je godinu prije njega Šime Vrsaljko podigao isti trofej sa svojim Atleticom. Brozović se tako nada nastaviti niz Hrvata osvajača Europske lige, ali pred njegovim Interom nalazi se teška prepreka u Sevilli koja je pokazala sjajnu igru ovoga ljeta. Svejedno, Inter u susret po kladionicama ulazi kao favorit, ali ne preveliki. Igra se već ovoga petka u 21 sat.


Hrvatska je u proteklih sedam finala, uključujući ovosezonsko finale, imala čak šest predstavnika u finalima Europske lige. Osim spomenutih Kovačića i Vrsaljka, na titulu su se okušali još i Dejan Lovren s Liverpoolom, godinu prije njega Nikola Kalinić s Dniprom, a ono što oni nisu uspjeli uspio je Ivan Rakitić koji je kao kapetan 2014. podigao prvi od tri uzastopna pehara koja je Sevilla u ovom natjecanju osvojila. Zanimljivo, Sevilla je neporažena u pet finala do sada.

image
MARTIN MEISSNER

Šuker tragičar

Također kao kapetan, posljednje izdanje Kupa UEFA sa svojim je Šahtarom 2009. osvojio i Darijo Srna. Vrhunac karijere bivšeg kapetana Vatrenih koji je danas pomoćnik Luisu Castru na klupi Šahtara. Tada su s 2:1 svladali Werder Bremen, a naš Jurica Vranješ ostao je na klupi kod Nijemaca. Godinu prije, Ivica Križanac postao je prvak sa Zenitom iz Sankt Petersburga.


Kup UEFA 2005. godine osvojio Ivica Olić sa CSKA Moskvom, svladali su Sporting sa 3:1. Olić je time postao prvi Hrvat koji je osvojio ovo natjecanje nakon Marija Stanića koji je 1999. godine igrao u Parmi, no nije bio u kadru za finale.


Godinu dana kasnije Davor Šuker je ušao u produžecima finala njegova Arsenala protiv Galatasaraya, a nakon konačnih 0:0 promašio jedanaesterac, dok su Turci pogodili svakoga.


Robert Jarni je 1995., dok su se finala UEFA Kupa još igrala na dvije utakmice, s Juventusom izgubio od Parme, a godinu prije je Austria Salzburg koju je vodio naš Otto Barić izgubio u finalu od Intera. Za Salzburg su nastupili Nikola Jurčević i Damir Mužek. Inače, ti proljetni nastupi 1994. su prvi nastupi Hrvata u finalu ovog natjecanja od osamostaljenja Republike Hrvatske.
Brozović će dakle pokušati ući u elitno društvo gdje se nalazi samo šest Hrvata, a to su: Ivica Olić (CSKA Moskva), Ivica Križanac (Zenit), Darijo Srna (Šahtar), Ivan Rakitić (Sevilla), Šime Vrsaljko (Atletico) i Mateo Kovačić (Chelsea).


Cijela Italija stala je iza Brozovićevog Intera, jedinog preostalog talijanskog predstavnika, i jedinog koji je ove sezone u Europi zadovoljio. Juventus nije prošao ni osminu finala Lige Prvaka, Atalanta u zadnjim trenucima prokockala vodstvo nad PSG-om, dok je Roma unatoč dobroj formi naveliko razočarala u osmini finala Europske Lige upravo protiv Seville.

Raspoloženi Conte

Trener Intera, Antonio Conte, želi donijeti radost Interovim navijačima i Italiji.


- Sevilla ima puno iskustva. Ako se ne varam, ovo im je četvrto finale u zadnjih šest, sedam godina, a pobijedili su svako. Kako bilo da bilo, mi imamo entuzijazam, glad i želju da impresioniramo svih. Moramo se odmoriti, doći sebi i dati sve da donesemo radost navijačima Intera. Mislim da će biti ponosni na ove momke jer daju i srce i dušu za ovo - tvrdi Conte.


Ime talijanskog stručnjaka na klupi Intera proteklih je dana često u ustima igrača i uglednika iz svijeta nogometa, te dobiva hvale sa svih strana.


- Ako su igrači inteligentni, shvatit će da su moji strogi zahtjevi prilika za rast, napredak i da postanu jači. Uvijek sam vrlo otvoren sa svojim igračima i sve što im kažem je za njihovo dobro i dobro kluba - zaključio je Conte.

Linker
24. travanj 2024 13:44