Borna Barišić

 ANDY BUCHANAN Afp
BORNA BARIŠIĆ ZA SN

‘Ja ne znam kako se stadion nije raspao! Čestitao mi je i Dalić, a Jakiću poručujem - nek‘ pobijedi bolji!‘

Borna Barišić iz Glasgowa za SN opisuje dojmove nakon jednog od najvećih uspjeha karijere
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. svibanj 2022. 16:15

Kako navijači Glasgow Rangersa feštaju najveće uspjehe dobro se zna. Borna Barišić je uživao, ali…

- Pola sata nakon završetka utakmice slavili smo s navijačima na stadionu, potom još malo i kao ekipa, no morali smo prikočiti jer čekaju nas bitne utakmice do kraja sezone, i to svaka tri dana - kazao nam je hrvatski reprezentativac koji je i u uzvratu s RB Leipzigom Joška Gvardiola i Danija Olma odigrao vrlo dobro svih 90 minuta.

Barišić se sjajno osjeća na vrhuncu karijere, u trenucima fantastičnog rezultata i osobne igračke zrelosti.

- Nisam brzo zaspao, vrtjelo mi se po glavi da sam u finalu Europske lige, taj doživljaj je čudestan. Misliš da sanjaš. Pogotovo kad vidiš kakvi su veliki klubovi ispali i koga smo sve prošli. Logično je što od tog adrenalina nisam mogao zaspati. Veliko je to postignuće, presretan sam zbog ovog što smo napravili za naš klub i navijače.

image

Slavlje Rangersa

OLI SCARFF Afp

Puno je primio čestitki.

- Je, čestitali su mi i Gvardiol i Olmo, bili smo zajedno nakon utakmice. Stiglo mi je na mobitel jako puno poruka, čestitali su mi mnogi kolege iz reprezentacije. Eto, upravo mi se javio Perija (Ivan Perišić!), dakako i izbornik Zlatko Dalić

Dres ste sačuvali?

- Nakon prve utakmice razmijenio sam ga s Joškom, a sad sam ovaj zadržao za sebe. Za povijest. Na stadionu mi je bila obitelj, kumovi, prijatelji… Baš ih je dosta došlo, to mi je dalo dodatnu čar.

Jeste li nekom posvetili veliki uspjeh?

- Našem oružaru Jimmyju Bellu koji je preminuo, bio je istinska legenda Glasgow Rangersa, radio je u klubu 35 godina. Na početku susreta održana je za njega minuta šutnje. Cijeli život je dao Rangersu, sjajna je bio osoba izvrsnog karaktera. Imao sam s njim predivan odnos, jako me je poštovao i ja njega. Volio je klub više nego išta. Istinska je legenda.

U prvoj utakmici trener Nizozemac Giovanni van Bronckhorst prilagodio je taktiku i postavio ekipu defenzivnije, u drugom ogledu ste bili bitno napadačkije orijentirani.

- U Leipzig smo išli s idejom sa sačuvamo gol, doma smo zaigrali visoki presing što je rezultiralo vodstvom 2:0. Teško je tako igrati cijelu utakmicu. Početkom drugog poluvremena smo bili povučeniji, primili smo gol, ali vratili smo se svojem načinu. Taktički smo odigrali fenomenalnu utakmicu, jako puno smo se istrošili i mentalno i psihički. Nije lako igrati visoki presing, stalno imaš jedan na jedan po cijelom terenu, ali odlično smo to odradili i zasluženo prošli.

Pogotovo što je RB Lepizig bio favorit.

- Bio je. Logika to nalaže. No, tko je gledao nas, zna da imamo odličnu ekipu, da smo izbacili Borussiju Dortmund, Crvenu zvezdu i Bragu, da se ništa nije dogodilo slučajno.

U finalu igrate s Eintrachtom.

- Nisam ga već neko vrijeme gledao, da budem iskren. Analizirati ćemo ih. Dovoljno je vidjeti koga su izbacili da bude jasno kako se radi o odličnoj ekipi.

Između ostalih i Barcelonu…

- Navijačko ludilo je krenulo, deseci tisuća i naših i njihovih navijača spremaju se u Sevillu. Bit će to teška utakmica.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Imate li poruku za Kristijana Jakića, veznjaka njemačkog kluba, kolegu iz nacionalne vrste?

- Nemam. Želim mu svu sreću i poštenu borbu. Pa neke pobijedi bolji.

Jedan od vas dvojice bit će deseti Hrvat osvajač Kupa UEFA i Europske lige. Krenulo je s Mladenom Ramljakom i Feyenoordom 1974. godine. Pobjednici su bili i Luka Peruzović s Anderlechtom 1983. godine, Mario Stanić s Parmom 1999., Ivica Olić kao napadač ruskog CSKA-a 2005. godine, Ivica Križanac sa Zenitom 2008. godine, Darijo Srna sa Šahtarom 2009. godine, Ivan Rakitić sa Sevillom 2014. godine, Šime Vrsaljko s Atleticom 2018. godine te Mateo Kovačić sa Chelseajem 2019. godine.

Je li spremna pobjednička zastava?

- Bit će spremna za pobjednički podij, ali favorita nema pa ćemo vidjeti hoću li je moći istaknuti - smije se Barišić.

Za finala se kaže da se ne igraju nego dobivaju.

- Slažem se. No, daleko je još… Finale je finale, šanse su 50:50 posto. Postigao sam najveći uspjeh u karijeri, a sad idem po šlag na torti.

Imate puno narudžbi za ulaznice?

- Joj, niti ne pitajte… Jako puno. Previše da bih sve ispuno. Dat ću sve od sebe, ali nemoguće je.

Prvenstvo ste otpisali? Nakon remija sa Celticom zaostajete šest bodova tri kola prije kraja?

- Nismo otpisali, ali Celtic ima i šest bodova viška, ali i bolju gol razliku pa će biti zaista teško. Imamo finale FA Kupa s Heartsom 21. svibnja, a prije toga 18. svibnja završni susret Europske lige. Bilo bi nam super i da se borimo za naslov prvaka, ali jasno je da se sad moramo fokusirati na finale u Sevilli. Iako je sigurno da ćemo maksimalno igrati i sve utakmice u prvenstvu do tada. Bit će teško i zanimljivo, no ukoliko želiš biti visoko moraš dobivati. Najvažnije je da sam super, da sam zdrav i odlično se osjećam. Jedino što sam se jako izmučio, ali vrijedilo je.

Kada ste počeli vjerovali da možete doći do finala? U europsku sezonu niste krenuli s takvim mislima, ispali ste od Malmöa u pretkolu Lige prvaka.

- Naravno da nismo razmišljali o tome do četvrtfinala ili polufinala. Kako tko. Uvijek se nadaš, ali igraš s jakim rivalima. Nada je postojala, ona nas je nosila. Ja sam baš počeo jako vjerovati u finale kad je krenula ova uzvratna utakmica s RB Leipzigom, kad sam vidio kako smo igrali. Odlično smo se pripremili, ne samo za ovaj susret. RB je vrhunska ekipa s odličnim igračima.

U čemu je tajna desnog beka 31-godišnjeg Engleza Jamesa Tavernierea, zabio je sedam golova u Europskoj ligi?

- Zabija jer dosta je u napadu. Neke je golove dao s bijele točke, ali mnoge i iz igre. Ponaša se praktično kao desno krilo. Kad sam ja na centaršutu on je već pred golom.

To je ubojita bekovska kombinacija, vi asistirate, on treese mreže. Sada i kao bočni jer je Van Bronckhorst je promijenio sustav i stavio trojicu stoper.

- Je, je…

Glasgow Rangers je bio jednom osvajač Kupa kupova, a još u tri navrata igrao je europska finala u kojima nije bio uspješan.

- Ovo je povijesni rezultat, povratak na kontinentalna visine. No, tek ako osvojimo to će biti to.

Lakše je doći do velikih pobjeda kad vas nosi Ibrox. Što kažete na atmosferu na stadionu?

- Teško je to opisati. Pozvao sam dvojicu prijatelja da dođu na utakmicu jer godinama smo razgovarali i pokazivao sam im videa. Kažu mi da to jednostavno moraš doživjeti. Kamere to ne mogu dočarati. To je nešto posebno. Ne govori se uzalud da je na Ibroxu jedna od najboljih atmosfera na svijetu. Kad se u četvrtak nije raspao stadion, ne znam kad će… - kazao je Borna Barišić.

Linker
24. travanj 2024 18:25