CROPIX
IGRAČ PREVAGE

Je li pravo vrijeme za eksploziju Dinamove desetke? Ključna uloga za prolaz mogla bi biti baš njegova...

U ključnom sudaru za osminu finala Europske lige Mamiću bi jako dobro pravi Lovro Majer
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. veljača 2021. 10:59

Ako smo zaključili da je Dinamov trener Zoran Mamić u prvom dijelu nastavka sezone dočekao pravog Luku Ivanušeca, onda možemo reći i da još čeka pravog, jesenskog Lovru Majera. Nije da Majer igra loše, da je sasvim izvan forme, da mu je ugroženo mjesto u momčadi i da zbog toga Dinamov trener mora biti zabrinut, ali je Lovro u prvom dijelu aktualne sezone svojim igrama visoko dignuo “letvicu” očekivanja, pa je ovo što dosad pruža na proljeće ipak ispod tih standarda.

Protiv Krasnodara u četvrtak Dinamu bi jako dobro došao taj Majer, igrač koji je debelo zaslužan za to što su Modri ovdje gdje jesu. U skupini Europske lige bio je jedan od najboljih Dinamovih nogometaš, s dva gola i tri asistencije, odličnim defenzivnim doprinosom, sudjelovanjem u gotovo svima napadačkim akcijama maksimirske momčadi.... U prvim utakmicama nastavka sezone ipak je nešto rezerviraniji. Naravno, uglavnom to nisu ispodprosječne predstave, u svakoj Majer ponudi nešto, međutim, nedvojbeno još nije na razini ponude od prethodne jeseni.

image
CROPIX

Zbog ozljede je Lovro Majer propustio prve dvije utakmice u siječnju, nije ga bilo u domaćem porazu od Rijeke, niti u onoj drami u Velikoj Gorici, na terenu je prvi put bio u derbiju protiv Hajduka. Nije odigrao veliku partiju, iako, zabio je lijepi gol za 3:1, poluškaricama pred kraj utakmice. U porazu od Šibenika, a to je jedina utakmica u kojoj je odigrao 90 minuta, nije uspio biti prevaga, utopio se tom zgodom u sivilo momčadi, bio je bez prave ideje. Protiv Lokomotive korektan, službeno asistent za gol, iako zasluge za taj pogodak ipak idu strijelcu Gavranoviću, koji je sve napravio sam, od driblinga od egzekucije. U Puli, potom, rezerviran i odsječen na krilu, u derbiju protiv Osijeka zaslužio prolaznu ocjenu za trud, učinak opet nije bio “majerovski”.
U Krasnodaru je prošloga tjedna ipak bio bolji. Teško je reći je li mu to najbolja partija u 2021. godini, nije ni ona bila spektakularna, međutim, pamti se ona odlična lopta za Ivanušeca prije prvog gola, nekoliko dobrih proigravanja i ubačaja iz kornera, nekoliko kvalitetnih obrambenih reakcija. No, izišao je u 64. minuti, vjerojatno je Zoran Mamić primijetio da pada s trkom, ušao je Iyayi Atiemwen koji je na kraju bio junak.

image
CROPIX

Majer je, podsjetimo, do zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka bio na čekanju što se transfera tiče. Olympique Marseille je ponudio, Dinamo odbio petanestak milijuna eura, a na samom kraju priprema zatekla ga je ozljeda, koja ga na desetak dana izbacila iz pogona. Vjerojatno i u tim detaljima postoje razlozi zašto još nije uhvatio pravu formu, zašto je rezerviran na početku proljeća, no zasad nitko ne dvoji da će Majer vrlo brzo pronaći igru iz prvog dijela sezone.

Snaga Dinama, zapravo, i jest i u tome da su rijetko kad svi u pravoj, velikoj formi, ali uvijek ima dovoljno onih koji vuku plavu kompoziciju. Pa dok se čeka Majer, proigra Ivanušec, kad stane Petković, tu je Gavranović, dok ne ide njemu pojavi se Atiemwen, eksplodira Oršić, pa onda u Krasnodaru zablista Petković... Zato, možda već sutra navečer u uzvratu s Rusima zasja opet i Lovro Majer, nije nemoguće da Dinamova “desetka” baš u četvrtak odigra veliku utakmicu i bude igrač prevage.

On je igrač koji može zadržati loptu, vidi ono što mnogi drugi ne vide, zna precizno distribuirati loptu, otvoriti kontru, što može biti presudno. Jer, očekuje se da će se Krasnodar u nekom trenutku morati otvoriti, bit će prostora. Bilo ga je i u prvoj utakmici, tada je Majer napravio upravo to, vrhunski proigrao Ivanušeca, iz te akcije, doduše, uz još nekoliko dodatnih poteza, Dinamo je i poveo. Takve lopte zlata vrijede, to je Majerova zadaća.

Naravno, dobro će doći i njegovi ubačaji iz prekida, posebice kornera, vidjelo se koliko je Krasnodar ranjiv u tom segmentu igre. Modri su u Rusiji zabili za 1:2 nakon kornera, na Oršićev ubačaj, jer je Majer već bio izvan igre, ali je nekoliko Majerovih kornera u prvom dijelu zamalo donijelo gol (Ademi, Lauritsen). Ključna napadačka uloga u uzvratu, za prolaz, može tako iz više razloga biti upravo njegova. Naravno, podrazumijeva se i obrambeni doprinos, to je kod njega sve manje upitno, no očekuje se da prema naprijed bude konkretniji i poduzetniji...

MAJER ZA DINAMO

U PRVENSTVU...
48 odigranih utakmica
7 postignutih golova
U KUPU...
3 odigrane utakmice
0 postignutih golova
U SUPERKUPU
1 odigrana utakmica
0 postignutih golova
UEFA
14 odigranih utakmica
2
UKUPNO
66 odigranih utakmica
9 postignutih golova

NAJLOŠIJA UTAKMICA U 2021.
Šibenik u Zagrebu
Protiv Šibenika (1:2) Majer se uklopio u sivilo Dinamove igre, vidjelo se da nije u pravom ritmu i pravoj formi. Kad je trebalo donijeti gol izjednačenja za povratak u utakmicu, nije ga bilo. Odigrao je svih 90 minuta u tom iznenađujućem porazu hrvatskoga prvaka.
OCJENA SN: 5,5 uz sljedeći opis - bez prave ideje, skrivao se.
----
NAJBOLJA UTAKMICA U 2021.
Krasnodar u Rusiji
Protiv Hajduka (3:1) i Krasnodara (3:2) dobio je ocjenu 6,5, ali doja je u derbiju poboljšao taj lijepi gol na kraju utakmice, kad je zabio škaricama. Sama izvedba nije bila bogznakakva. Protiv Krasnodara je možda ipak odigrao najbolju utakmicu, ali još uvijek daleko od jesenskih izdanja.
OCJENA SN: 6,5 uz opis - često s loptom, sjajno dodavanje za Ivanušeca kod gola.

Na proljeće samo jednom puna minutaža

Lovro Majer skupio je ove sezone 28 utakmica u svim natjecanjima, odigrao je ukupno 1944 minute, što je puno s obzirom da je u protekle dvije kompletne sezone u Dinamu odigrao ukupno 2182 minute. No, ono što je zanimljivo, jest da je od tih 28 utakmica Majer samo šest puta odigrao kompletan susret, od prve do zadnje minute. U Europskoj ligi triput je upisao 90 minuta (Feyenoord, CSKA, WAC), u prve tri utakmice, u preostale četiri najdulje je bio na terenu 78 minuta protiv CSKA-a u Zagrebu. U HNL-u je čitav susret odigrao protiv Slavena Belupa i Lokomotive u prvom dijelu sezonu, te protiv Šibenika u Maksimiru ovog proljeća. To mu je i jedina utakmica u nastavku sezonu u kojoj je igrao 90 minuta, nakon toga najdulje je igrao protiv Hajduka (87 minuta). Protiv Lokomotive je izišao u 62., protiv Krasnodara u 63., Osijeka 67., a Istre u 77. minuti.

23 godine prošlog je mjeseca proslavio mladi Dinamov veznjaka
15 milijuna eura ponudio je OM za njega, Dinamo je odbio taj novac

Linker
23. travanj 2024 21:02