Foto: Goran Mehkek / CROPIX
TKO JE PRAVO RJEŠENJE?

JE LI TO PREVELIKI RIZIK? NAJVEĆA NEDOUMICA ZA BJELICU Hoće li trener Dinama u najvažnijoj utakmici sezone zaigrati s igračem bez europskog nastupa?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. veljača 2019. 13:44

Slovenski reprezentativac Petar Stojanović u formi je, igra zaista jako dobro i velika je šteta što sutra neće biti u sastavu na utakmici s Viktorijom. Nakupio je previše kartona... Ta pozicija desnog bočnog je zapravo najveća nedoumica kad se radi o udarnih jedanaest koje će Nenad Bjelica izvesti pred prepuni maksimirski stadion.

Za koga će se odlučiti uspješni maksimirski strateg?

Na utakmici protiv Slaven Belupa, Iranac Sadegh Moharrami je odigrao svoju najbolju utakmicu za Dinamo. Probijao je bok, centrirao, a u defenzivi je bio neprelazan. Igrao je kao da je osjetio svoju veliku životnu priliku, možda i priliku karijere.

Zagreb, 170219. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 21. kola 1. HNL izmedju Dinama i Slaven Belupa.
Na fotografiji: Sadegh Moharrami.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Sadegh Moharrami (u plavom dresu)

Vidjelo se da ‘grize’

“Letio” je maksimirskim travnjakom znajući da se mora nametnuti s obzirom da ne može Stojanović koji je odigrao svih 13 europskih utakmica do sada. Baš se vidjelo da grize, ponekad je bio čak i preoštar, dva-tri puta igrači Slavena vinuli su se u zrak nakon njegovih startova.

Nakon utakmice trener Bjelica je kazao kako se Moharrami nametnuo za utakmicu s Viktorijom. Međutim, trener je pričao i o tome su u stručnom stožeru oprezni s Irancem, jer mu je bila potrebna duga adaptacija, s obzirom na jezik, promjenu kulture, načina života... Može li trener odlučiti da u do sada najvažnijoj utakmici sezone zaigra s desnim bekom koji do sada još nije ubilježio niti jedan europski nastup? Je li to preveliki rizik?

Plzen, Ceska, 140219.
Doosan Arena.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige: FC Viktoria Plzen  GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Mario Situm.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Pozitivan efekt

Pozicija desnog boka je vrlo važna, kao i druge obrambene. Za očekivati je da će Viktoria igrati na polukontre i kontre, da će pokušati brzom tranzicijom igre ugroziti Dinamo i tako doći do pogotka koji bi im mogao biti krucijalan. Je li Moharrami spreman za tako nešto? Čovjek još nikada nije igrao pred prepunim Maksimirom, što zna što će mu se zbivati u glavi ako sazna da je on taj koji će biti u udarnih jedanaest? Hoće li izgorjeti poput šibice? Prva europska utakmica za Dinamo i odmah najvažnija, povijesna? Težak je to teret za mladog momka.

Ali s druge strane, ogromna volja i želja za dokazivanjem, napaljenost “do bola” može postići pozitivan efekt, može inspirirati Iranca da još jednom odigra svoju najbolju utakmicu u plavom dresu.

S druge strane, tu je mnogo iskusniji Mario Šitum. Ni on nije odigrao previše europskih minuta, protiv Hapoel Beer Sheve ušao je u 74. minuti, protiv Anderlechta u 88. minuti, ali je protiv Viktorije u Plzenu bio u udarnih jedanaest, no i tu utakmicu koju je odigrao na desnom krilu nije odigrao do kraja, izašao je 64. minuti. Skupio je ukupno sa sudačkom nadoknadom niti 90 europskim minuta, ali ni jednom nije igrao na desnom boku. Dakle, ni Moharrami, ni Šitum nemaju ni jedne europske minute na desnom beku.

Međutim, na turskim pripremama Bjelica je koristio Šituma na desnom boku i to je izgledalo dosta dobro. Čak je nama izgledalo da je Šitum bolji kao desni bek, nego kao desno krilo. Popularni Šic ima dosta iskustva, igrao je u Lokomotivi, Speziji, Lechu, on sigurno neće pasti pod pritiskom.

Također, od njega se mogu očekivati prodori po boku, zna zabiti pogodak, asistirati... Je li on ipak bolja opcija? Naravno, postoji i treća varijanta, a ta je Amir Rrahmani, koji je tako dobro mijenjao Marina Leovca na lijevom beku. No, s njim se ipak gubi onaj napadački doprinos i probijanje Viktorije po boku, a to će biti potrebno, s obzirom na očekivanu defenzivniju varijantu Čeha.

Šitum vs Moharrami

Šitum

Plusovi

1. U dobroj je natjecateljskoj formi

2. Motiv za uspjehom je ogroman

3. Nakon Belupa podigao je samopouzdanje


Minusi

1. Neiskustvo igranja europskih utakmica

2. Velika motivacija može biti kontraproduktivna

3. Slabije postavljanje u defenzivi

-----------------------------------------------------------------------------

Moharrami

Plusovi

1. Veće igračko iskustvo od Iranca

2. Kad god je igrao, dobro se snalazio na desnom beku

3. U napadačkom dijelu opasniji od Moharramija

Minusi

1. Nije onaj klasični desni bek

2. Mijenjanje pozicije, u prvoj utakmici desno krilo, sad desni bek

3. Želja za ofenzivom, pa bi mogao zapostaviti defenzivu

Linker
19. travanj 2024 10:09