DAMIR KRAJAC/CROPIX
MODRI REPREZENTATIVAC

Jedan od najvećih Mamićevih aduta: ‘U Maksimiru nikome ne dajem ulogu favorita kada igra protiv Dinama‘

Prvi vratar Dinama i hrvatske reprezentacije pred start u skupini Europske lige
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. listopad 2020. 14:48

O njemu uvijek mnogo toga ovisi. Kad je reprezentativna “jedinica” Dominik Livaković (25) u formi, onda je uspjeh Dinama mnogo bliže. Ove sezone Livaković prima više golova nego inače, i u plavom dresu, i u reprezentaciji. Ali, nije do njega, momčad Modrih zbog raznoraznih razloga nije još do kraja posložena, a Vatreni su pak igrali protiv jakih suparnika, najboljih, europskog prvaka Portugala, svjetskog prvaka Francuske...

Nismo zamijetili neke kiks-pogotke koje je primio Livaković, makar bismo mogli raspravljati o tome je li protiv Cluja i Flore mogao bolje reagirati prije nego što je lopta ušla u mrežu.

U HNL-u je Livaković primio pet pogodaka, po jednom protiv Osijeka, Hajduka i Varaždina, dva puta protiv Gorice, isto toliko pogodaka primio je i u Europi, po dva puta mu se njihala mreža protiv Cluja i Ferencvarosa, jednom protiv Flore... Možda je u četvrtak vrijeme da jedna europska utakmica završi, a da on ne primi pogodak? Neće ovisiti, naravno, samo o njemu, ostali moraju pomoći za takav scenarij, prije svega obrambeni igrači, koji su imali dosta kikseva u dosadašnjim euroizdanjima, a oni u Budimpešti koštali su Modre Lige prvaka.

Eto, starta Europska liga, što se može očekivati od Dinama, kakve su ambicije, ciljevi?
- Dinamova očekivanja su uvijek velika. Podignuli smo letvicu rezultatima iz zadnjih sezona i na nama je da je postavljamo još više. Vjerujem da će i ovo biti sezona u kojoj ćemo se veseliti zajedno s našim navijačima.

Strah ne postoji

Prvi protivnik je Feyenoord, što znate o Nizozemcima, je li to protivnik koji se može pobijediti u Maksimiru?
- Imamo određene analize i saznanja o njima. Svakako treba respektirati snagu nizozemskog nogometa i tradiciju Feyenoorda, ali strah ne postoji. Naravno da se može pobijediti taj protivnik u Maksimiru, budući smo i puno jače momčadi pobjeđivali na našem stadionu.
Ima Feyenoord na klupi iskusnog slavnog trenera Dicka Advocaata, koji ima 73 godine. Može li on biti prevaga, može li nadmudriti mlađeg trenera Mamića ili godine nemaju veze s tim? Ili ipak odlučuju igrači?
- Vjerujem da imamo dovoljno kvalitete da mi njega skupa možemo nadmudriti!
Je li Feyenoord favorit ili je uloga favorita ipak na Maksimiru rezervirana za Dinamo?
- U Maksimiru nikome ne dajem ulogu favorita kada igra protiv Dinama. No, što znači biti favorit na papiru? Ondje nam je travnjak i tamo se trebamo dokazivati.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Što mislite, tko je jači, CSKA ili Feyenoord?
- Mislim da je CSKA najjača momčad u skupini. Rusi su sjajni, s nekoliko izuzetnih pojedinaca poput mog kolege Vlašića iz reprezentacije.
Što bi moglo presuditi na utakmici u četvrtak?
- U ovakvim utakmicama često presuđuje trenutak nadahnuća s jedne strane ili pad koncentracije s one druge. Nadam se da ćemo mi biti ti koji će biti nadahnuti u ovom dvoboju.
Držite li da ćete imati puno posla?
- Ne razmišljam na taj način. Koliko god imao posla, na meni je da ga odradim najbolje što mogu.
Kako ste doživjeli novog stopera Lauritsena koji igra ispred vas? Imate li maksimalno povjerenje u njega?
- Povjerenje je nešto što se gradi i ne dolazi preko noći. Prvi dojmovi su sjajni, radi se o iskusnom braniču koji voli komunicirati tijekom utakmice. Asistencijom protiv Gorice pokazao je da je opasan u skoku i mislim da će nam biti od velike pomoći u ostvarenju ciljeva.
Dinamo stalno prima pogotke, evo, već devet utakmica zaredom, čak ga je dobio i u Ferdinandovcu!? Zašto se to događa, može li serija primanja pogodaka stati protiv Feyenoorda?
- Da, ušli smo u neku fazu u kojoj puno primamo, ali to je nešto na čemu radimo i siguran sam da ćemo brzo izaći iz te situacije, nadam se već u četvrtak protiv Feyenoorda.

Slučajni golovi

Vi dobro branite, je li učestalo primanje pogodaka onda problem nesigurne obrane?
- Obranu igra svih jedanaest igrača, kao što napad gradi njih jedanaest. Puno je tu bilo slučajnih golova, ali ne opterećujem se time.
Dinamo dosta oscilira za vrijeme igre, protiv Feyenoorda je to zabranjeno, zar ne?
- S obzirom na zgusnuti raspored i činjenicu da nismo prošli pripreme, očito nismo uigrani kako se to očekuje u ovom dijelu sezone. Zato svaki trening koristimo za ispravljanje nekih stvari i čini mi se da ide na bolje.
Hoće li Mario Gavranović nastaviti svoj sjajni golgeterski niz protiv Feyenoorda? Kako objašnjavate drugu Gavranovićevu mladost? Je li on možda igrač odluke u četvrtak?
- O Gavri ne treba trošiti riječi. Svi znamo da posjeduje kvalitetu i bilo je pitanje trenutka kada će ga krenuti. Veseli me njegova forma jer onda je svima drugima lakše.
Za kraj, pomognite onima koji se klade na Dinamo... Što da upišu - 1, X ili možda 2?
- Ne kladim se i ne želim išta sugerirati onima koji to čine. Jasno je da očekujem pobjedu Dinama i dobar početak nove europske sezone od koje se puno očekuje - zaključio je Dominik Livaković.

Linker
20. travanj 2024 16:14