GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
‘ODLUČIVAT ĆE NIJANSE‘

Jedini hrvatski trener koji je s klubom iz HNL-a pobijedio u Rusiji: ‘Dinamo uvijek ima šanse‘

Za komentar Dinamovog nadolazećeg gostovanja kod Krasnodara upitali smo Dražena Beseka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. veljača 2021. 11:29

Dražen Besek (57) jedini je hrvatski trener koji je otkako je HNL-a pobijedio u Rusiji. U srpnju 1999. godine je sa svojim Varteksom u Rostovu na Donu u utakmici 3. kola Intertoto kupa trijumfirao nad Rostelmašom (1:0). Jedini pogodak postigao je Miljenko Mumlek...

Pitamo ga kako je moguće da nitko nakon Varteksa nije uspio kao gost pobijediti neku rusku momčad?

- Ovisi s kojim suparnicima se igra, a naravno i kakvu momčad imaš. Mi smo u tom trenutku imali dosta mladu momčad, ali smo na tom gostovanju zaista igrali dobro i pobijedili. Međutim, kao domaćini smo poraženi u prvoj s 1:2 i ispali smo. No, tamo zaista nismo imali sreće, bili smo puno bolji, ali nažalost nismo uspjeli zabiti - kaže nam Besek, koji je tada na teren poslao ove igrače: Mađarić, Sabolčki, Balajić, Kastel, Sklepić, Hrman, Posavec, Mužek, Kamberović, Mumlek i Matas (još su ušli Tukser, Srpak i Šafarić).

Besek nam kaže da se ta utakmica ne može dovesti u nikakvu korelaciju s ogledom Krasnodara i Dinama, koji će se igrati u četvrtak, a niti s onim utakmicama koje su naši klubovi igrali nakon te utakmice Varteksa.

- To je nebo i zemlja. Danas je nogomet drukčiji, suđenje je drukčije, više domaći travnjak ne predstavlja takvu prednost kakvu je imao prije. Konačno, Intertoto kup je bilo natjecanje u kojem su participirale momčadI koje se nisu uspjele plasirati u današnju Europsku ligu.

Kakve su po Beseku šanse Dinama na gostovanju protiv Krasnodara? Može li Mamićeva momčad ponoviti Besekov Varteks iz 1999. godine?

- Imam iskustvo s Krasnodarom. Igrao sam s njima kad sam bio trener malteške Birkirkare. Bilo je to 2016. godine. Tada su počeli graditi, veliku, jaku momčad, te se spremali za Ligu prvaka. U to vrijeme su gradili i stadion. Njihove investicije su bile ogromne. U Birkirari sam imao “balkansku” momčad, puno igrača iz bivše države. Krasnodar je tada bio puno jači od nas. Izgubili smo u dvije utakmice. Dinamo? Dinamo uvijek ima šanse. Modri su momčad koja se u Europi pojavila na nogometnoj karti, Dinamo je dokazana kvaliteta u Europi. Ali, teško mi je u postocima kazati kakve su šanse jednih i drugih jer se ruska liga još ne igra. Natjecateljska forma bi trebala biti na strani Dinama. Odlučivat će dosta faktora, u konačnici možda nijanse - zaključio je Besek.

Linker
10. travanj 2024 02:43