11utakmica odigrao je Jakić ove sezone u Europskoj ligi

 HMB MEDIA Dppi Via Afp
INTERVJU ZA SN

‘Kakav cirkus su nam napravili! I kakva bi to bila priča! Da Luka osvoji Ligu prvaka, a ja Europsku ligu!?‘

Hrvatski veznjak s Eintrachtom je protiv West Hama izborio finale Europske lige u sjajnoj atmosferi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. svibanj 2022. 09:35

Eintracht iz Frankfurta nakon 42 godine izborio je finale nekog europskog natjecanja, završnu utakmicu Europske lige koja će se igrati 18. svibnja u Sevilli. Nijemci su dobili obje polufinalne utakmice protiv West Hama, nakon 2:1 u Londonu, u Frankfurtu u uzvratu u četvrtak je završilo 1:0. Momčad za koju igra hrvatski veznjak Kristijan Jakić do finala je stigla bez poraza upisavši sedam pobjeda i pet remija.

Njemački sastav je prije tri godine u polufinalu ispao od Chelseaja, no sada je uzvratio drugom londonskom klubu. Dočekao je Eintracht tako finale nekog europskog natjecanja prvi put nakon 1980. godine, kada su uzeli su tadašnji Kup UEFA-e u njemačkog finalu protiv Borussije Mönchengladbach i to zbog gola u gostima (3:3 ukupno). Jučer nam se iz Frankfurta javio hrvatski reprezentativac i bivši igrač Dinama Kristijan Jakić...

image

Navijači iz Frankfurta na travnjaku nakon velike pobjede

AFP

- Nema zezanja s Eintrachtom. Rekao sam vam kada smo izbacili Barcelonu da idemo uzeti Europsku ligu. Ajme meni, kako je bilo uzbudljivo u četvrtak. Napeto, za ljude jakih živaca. Nervoza se mogla rezati nožem, dobio je West Ham crveni karton odmah na startu, tu nam je stoga malo bilo lakše. Ali bez obzira na to, utakmica je bila baš onako pravo zanimljiva, kakva i priliči polufinalu Europske lige - priča nam Jakić.

Posebna priča ipak su bili navijači Eintrachta...

- Kakav su samo cirkus napravili na kraju utakmice. Njih deset tisuća je uletjelo na teren, ha, ha, ha... Nisam se ni snašao, a već sam bio skinut. Kao i moji suigrači... Otišao dres, sportske gaćice. Skoro sam gol ušao u svlačionicu, ha, ha, ha... Ludo je bilo i nezaboravno. Svi su oduševljeni. Možete pretpostaviti što sve to znači navijačima i svim ljudima u klubu. Ma, cijelom Frankfurtu. Grad je gorio nakon utakmice. Svi su bili na ulicama, teško se bilo probiti do bilo koje destinacije, stvarno se znalo proslaviti.

image
dpa Picture-Alliance via AFP

Kaže da je uspjeh njegovog kluba grandiozan...

- Zamislite, nakon 42 godine je Eintracht u finalu nekog europskog natjecanja. Pa si onda možete zamisliti što to znači za klub. Sjajan je to doseg koji ulazi u anale, u sve klupske almanahe, o tome će se pričati dok je svijeta i vijeka u Frankfurtu.

Jakić je odigrao petnaestak minuta u toj uzvratnoj polufinalnoj utakmici.

- Igrao sam zadnjih petnaest minuta. Sve je to logično. Zbog viška žutih kartona koje sam zaradio protiv Barcelone nisam mogao igrati prvu utakmicu u Londonu protiv West Hama, a tamo smo pobijedili. A svi znamo da se pobjednička momčad ne mijenja. Nije bilo razloga za bilo kakve promjene. Da sam igrao, tko zna, možda bismo ispali... Ovako je najbolje kako se poklopilo, najvažnije je da smo u finalu. Dao Bog da mi osvojimo Europsku ligu, pa makar ja ostao na klupi za pričuve.

Zanimalo nas je jesu li u Eintrachtu ipak u finalu očekivali RB Leipzig, a ne Glasgow Rangers. Je li ga iznenadila pobjeda Škota?

- Ne, nije me nešto posebno iznenadila. Znali smo svi skupa da nikome nije lagano igrati u Glasgowu. Pa ljudi nisu doma izgubili ogroman broj utakmica. Na stadionu Rangersa je luda atmosfera, nije tamo nimalo lako dobiti. Kažem, zato mi pobjeda Rangersa i nije bila neko veliko iznenađenje, makar je većina nas u svlačionici ipak mislila da ćemo ipak u finalu igrati s Leipzigom. Realno je Leipzig kvalitetniji, ali ne možeš u ovakvim utakmicama nekoga držati za favorita. Jer kada se igraju takve utakmice s tako ogromnim ulogom, onda su svi do kraja nabrijani, daju ponekad i više nego što mogu. Očito se Rangers borio više od RB Leipziga, pa ih je nagradilo.

image

Kristijan Jakić

ARNE DEDERT Dpa Picture-alliance Via Afp

Kako će biti u finalu, Eintracht protiv Rangersa, Jakić protiv Barišića?

- Eto, dva Hrvata u finalu Europske lige, svaki u svom klubu. Zamisli... Baš dobro. Tko je mogao sanjati da će u finalu baš igrati Eintracht i Rangers? Naravno, dobri smo mi jedni i drugi, ne bismo niti igrali finale da nismo. Ali prije početka natjecanja sigurno nitko, osim nas koji smo sada u finalu, nije razmišljao da će se igrati ovo finale Europske lige. Niti nas, niti Rangersa nije bilo nigdje, drugi su bili u prvom planu. Pa kada smo mi igrali protiv Barcelone, tko nam je davao velike šanse? No, sada svi vide koliko vrijedimo. Inače, u finalu očekujem tvrdu, čvrstu utakmicu.

Nešto je posebno htio dodati na temu finala...

- Tribine u Sevilli će - izgorjeti! Naši i njihovi navijači su sjajni, posebni, vrhunski. Bit će sjajna borba i na tribinama, ne samo na terenu. A kada smo kod terena, za pobjedu će se morati odigrati taktički odigrati najbolja utakmica sezone. Mi ćemo možda ipak biti blagi favoriti. No, kada se igra finale onda se ne može govoriti o favoritima.

Prije četvrtfinalnih utakmica s Barcelonom Luka Modrić je kazao Jakiću da poduzmu sve da izbace Katalonce, a Kristijan mu je, nakon što je to Eintrachtu uspjelo, odaslao poruku "obećanje ispunjeno". I eto, i Modrić i Jakić su na kraju u finalima, Luka u onome Lige prvaka, a Kristijan u Europskoj ligi.

- Zamislite kako bi to bilo sjajno da Luka osvoji Ligu prvaka, a ja Europsku ligu? Jao, kakva bi to bila priča, već sada sanjam o tome. Eh, da je osvojiti, pa se ponositi... Ali zašto ne? Real Madrid i Eintracht su za to sposobni - zaključio je Kristijan Jakić.

Eintrachtov put do finala

Skupina: Eintracht - Fenerbahče 1:1, Antwerp - Eintracht 0:1, Eintracht - Olympiacos 3:1, Olympiacos - Eintracht 1:2, Eintracht - Antwerp 2:2, Fenerbahče - Eintracht 1:1; Osmina finala: Betis - Eintracht 1:2, Eintracht - Betis 1:1; Četvrtfinale: Eintracht - Barcelona 1:1, Barcelona - Eintracht 2:3; Polufinale: West Ham - Eintracht 1:2, Eintracht - West Ham 1:0.

Linker
25. travanj 2024 06:55