SRDJAN VRANCIC/CROPIX
‘TO SMO TREBALI I MI‘

Kako je trener Rijeke ‘prevario‘ suparnika: ‘Čim je krenula kiša, Riječani su prestali igrati nogomet..‘

Riječani su uspjeli proći u doigravanje kvalifikacija za Europsku ligu pobjedom protiv Kolosa.
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 25. rujan 2020. 00:00

Bravo za Rijeku! Momčad Simona Rožmana plasirala se u play-off Europske lige u kojem će igrati protiv Kopenhagena! Trijumf je stigao u produžetku, a riječki junaci bili su čovjek koji je ušao početkom produžetka, Joao Escoval, te kapetan Franko Andrijašević. Escoval se sjajno snašao u šesnaestercu nakon kornera koji je izveo Murić, a loptu mu je glavom spustio Andrijašević. Franko je potvrdio pobjedu nakon greške vratara Volimeca i lopte koju je s crte poslao u mrežu nakon udarca Kulenovića. Tako su Riječani spasili obraz hrvatskog klupskog nogometa, jer ispali su Hajduk i Lokomotiva. Društvo s Rujevice jedino s Dinamom ostaje u Europi, a Simon Rožman je pokazao da ima trenerske gene sunarodnjaka Matjaža Keka koji je s Rijekom pričao lijepu europsku priču.

Čvrsto, tvrdo, bez pravih prilika, bez pravog rizika, skroz oprezno, s puno grešaka. To je bila slika utakmice na Rujevici. Obje momčadi su se primarno koncentrirale na svoja vrata, bilo je važno ne primiti pogodak. U takvoj obostranoj strategiji bilo je jasno da se nećemo nagledati nekog atraktivnog nogometa, s puno prilika. Igra se koncentrirala uglavnom na sredini travnjaka, gdje se vodila žestoka bitka. Ritam utakmice bio je dobar, bilo je i žešćih startova, uglavnom su jedni i drugi imali ideju destruktivno djelovati na igru suparnika. Teško se gradila igra prema naprijed, lopte su se gubile u lošim i nepreciznim dodavanjima. Pas igra bila je veliki problem i Rijeke i Kolosa.

Momčad Simona Rožmana imala je samo jednu pravu priliku u prvih 45 minuta. Autor iste bio je Robert Murić koji je tu priliku iskreirao iz - kornera! Lukavo je izveo udarac iz kuta, vratar Volimec jedva je obranio. Prvih dvadesetak minuta Rijeka je ipak bila bolja, ali s vremenom Ukrajinci su ipak polako gubili respekt prema domaćinima, te su se više počeli orijentirati na pokušaje napadačkih akcija. U samoj završnici prvog poluvremena, imali su dvije prilike. Točnije ona Antjuka koji je glavom zahvatio centaršut bio je blokiran, ali je Novak mogao i bolje reagirati kad je s sedam-osam metara neometan prebacio vrata. Dojam je bio da Riječanima prije svega nedostajao onaj završni pas, ključno dodavanje. Kad je izgledalo da bi se mogla stvoriti kakva zgoda za pogodak, lopta je pronašla krivog vlasnika.

Nakon desetak minuta drugog poluvremena u kojem su uglavnom nastavili gledati sliku iz prve dionice, iz čista mira Rijeka je došla do prilike. Pavičić je bio u solo akciji, završio ju je udarcem, ali točno u vratara Kolosa, Minutu nakon toga, Kolos je 'prodao' kontranapad, ali je Bogdanov potpuno sam s nekih 18 metara loptu poslao preko vrata. Dvadeset minuta prije kraja, Rijeka je imala sjajnu šansu. Andrijašević je centaršut prsima vratio Lončaru, ali ovaj je sa šesnaest metara posve sam opalio visoko preko vrata. Odmah nakon toga, Sandro Kulenović, tek što je ušao u igri, mogao je zabiti. Nakon kornera, bio je neometan na šest metara, ali je loptu umjesto glavom zahvatio ramenom pa je otišla predaleko od mreže. Pred kraj utakmice, na Rujevicu se sručio pravi prolom oblaka, teren je postao natopljen, a Kulenović je tada imao još jednu šansu, opet je nakon kornera najviše skočio Kulenović, ali je opet promašio. Ali ono što je u posljednjoj minuti promašio Seleznjov je nevjerojatno. Nakon centaršuta potpuno je sam promašio s jednog metra, sreća je tu bila riječka prijateljica. Taj promašaj se osvetio Ukrajincima u produžetku kad su primili pogodak.

Rožman: Idemo po čudo!

- Prvo bih čestitao igračima što smo uspjeli skupiti glave i vratiti se na svoj put. Što se tiče Kolosa, odmah sam rekao kako će to izgledati. Možda nam je malo nedostajalo mirnoće u završnici, ali bili smo jako dobri. Kad je počela kiša prilagodili smo sustav igre, jako sam sretan što zastupamo nogomet na europskoj sceni. Za nas je ova utakmica bila polufinale, a sada idemo po čudo u finalu", rekao je Rožman pa dodao:

- Jako je teško bilo probiti blok Kolosa. Imali smo jedan pad nakon 20 minuta, ali uspjeli smo kasnije opet stisnuti gas. Htjeli smo igrati visoki pritisak na njih i mislim da smo to dobro odradili.

Trener Kolosa: Rijeka je prestala igrati kad je počela kiša

"Mislim da je Rijeka pokazala da je bolja u prvih pola sata utakmice, ali kasnije smo mi držali utakmicu pod kontrolom. Pogodak u sudačkoj nadoknadi je riješio sve", rekao je trener Kolosa Ruslan Kostišin pa dodao:

"Borba je bila podjednaka, obje momčadi su bile jednako dobre. Rijeka je odigrala svoju ulogu, čim je krenula kiša Rijeka se brzo prilagodila. Prestala je igrati nogomet, a to smo trebali učiniti i mi."

Linker
16. travanj 2024 16:00