Hoće li se Dinamo opet radovati u Španjolskoj?
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DINAMOVI TRIJUMFI

‘Kako smo pobijedili i veliki Real u Madridu! Poveli su 2:0 pred 128.000 gledatelja, no tad smo krenuli!‘

Pobjeda Dinama nad Realom u Madridu jedno je od najljepših gostovanja Modrih u Španjolskoj
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. travanj 2021. 09:31

Sve generacije dinamovaca kazat će da je pobjeda Dinama 3. rujna 1974. godine nad Realom u Madridu (4:3) naljepše gostovanje Modrih u Španjolskoj, makar Purgeri pamte i trijumf Građanskog na gostovanju protiv Barcelone. Da, bila je to prijateljska utakmica, ali kad se svladaju Kraljevi na njihovom terenu, onda je to definitivno za anale.

Bila je to te godine glavna provjera Reala uoči sezone, pred 110 tisuća gledatelja na Santiagu Bernabeuu. Zbilo se nedugo prije rekonstrukcije madridskog stadiona, pa se ondje, prema nekim izvješćima, naguralo i više od 110.000 gledatelja, neki su baratali brojem od 128.000...

Bila je to i posebna prilika – predstavljanje tadašnje zvijezde, njemačkoga reprezentativca Paula Breitnera, a igrao je i još jedan njemački velikan, Günter Netzer.

- Kak nam je uspjelo pobijediti Real? Pa, vjerojatno zato kaj smo bili dobri! - veli nam sudionik te utakmice, slavni Dinamov veteran Marijan Čerček.

Četiri gola Realu usred Madrida! Bila je to poslastica, pravi užitak za Dinamove navijače. Real je predvodio trener Miljan Miljanić, koji je toga istoga ljeta, neposredno prije dolaska u Real Madrid, bio izbornik jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Real je zaigrao u udarnom sastavu koji su činili: Garcia Remon, Jose Luis, Camacho, Pirri, Benito, Vitoria (62. Grosso), Aguilar, Breitner, Del Bosque, Netzer, Macanas. Dinamo je s klupe vodio trener Mirko Bazić, a u plavom su dresu istrčali: Šarović, Bedi (od 36. Devčić), Jovićević, Miljković, Blašković (od 46. Tukša), Kuže, Čerček, Mustedanagić, Bonić, Kranjčar (od 69. Huljić), Senzen.

- Miljan Miljanić je uprava tada došao za trenera Reala, a baš su kupili Breitnera i Netzera. Htjeli su ih predstaviti. Ne znam kako je pao izbor na nas. Mi smo tam fino došli, imali smo trening dan prije. Ni sam ne znam koliko smo lopti dobili za trening. Pokojni Bazić je odustao od prvobitnog plana treninga, pa smo s tim ogromnim brojem lopti samo pucali po golu. Lopte su letjele na drugi kat tribina, ha, ha, ha...

Real je vodio s 2:0 golovima Vicentea del Bosquea....
- U pola sata su nam dali dva gola. Isuse dragi, mislio sam da ćemo doživjeti katastrofu. Međutim, malo po malo, počeli smo igrati, mic po mic bili smo sve bolji, zabili smo pogodak za 1:2, onda su oni zabili treći, a mi smo tad krenuli. Ivica Senzen i Branko Tukša su zabili za poravnanje, a sedam-osam minuta prije kraja Branko Devčić se spustio po desnom boku jer je bio desni bek, htio je centrirati, ali mu je lopta pobjegla preko noge i završila u mreži! Bila je to - pobjeda, 4:3 za nas!

Kako slavni Dinamov nogometaš gleda na sutrašnju utakmicu, može li to opet biti jedno lijepo španjolsko gostovanje?
- Stvari gledam realno. Villarreal je na papiru jači od nas. Međutim, rezultat od 1:0 im ništa ne garantira. Mi sutra nemamo što izgubiti. Ne treba, naravno, srljati, ali treba igrati pametno i hrabro, moramo zabiti pogodak. Ako povedemo s 1:0, onda se situacija okreće na našu stranu. Ja sam uvijek optimist, vjerujem u ovu momčad i držim da se može plasirati u polufinale Europske lige. Protiv Tottenhama se vidjelo da možemo igrati protiv najjačih, imamo samopuzdanja, nekako mislim da bu na kraju sve dobro ispalo - zaključio je Čerček.

Linker
25. travanj 2024 07:12