BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
PROTIV GENKA IGRA - POBJEDA

Kapetan Ademi objasnio potez zbog kojeg je dobio ovacije Boysa: ‘Ispričavao mi se usred terena!‘

‘Razmišljamo samo o velikoj borbi u Genku, a ne o tome hoćemo li biti prvi, drugi ili 3. u skupini‘.
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 29. rujan 2021. 23:09

Ako se možda pitao što još može doživjeti u više od deset godina u Dinamu, Arijanu Ademiju (30) odgovor je stigao tamo gdje ga je mogao najmanje očekivati - u Koprivnici!

Naime, kapetan vodeće momčadi prvenstva (prema prosjeku bodova, naravno, jer to je relevantno dok svi ne odigraju sve odgođene utakmice) u trenutku ulaska u igru, u 61. minuti nadmetanja sa Slaven Belupom, doživio je ovacije tristotinjak Bad Blue Boysa, smještenih u navijačkom sektoru. Svatko tko je gledao prijenos ili bio na stadionu, a venama mu teče plava krv, sigurno se naježio...

- Iznenadilo me, naravno, nisam niti razumio odmah da skandiraju moje ime, baš sam bio iznenađen kad sam shvatio. Zapljeskao sam im - kaže nam Ademi.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Izravni povod bio je vaš potez protiv West Hama kada ste Declana Ricea i suigrače, koji su pred sjevernom tribinom slavili pogodak za 0-2, upozorili kamo su došli. Legendarna slika, njih deset, a vi i Ristovski, koji vam se najbrže pridružio, sami...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Da, sigurno je to bio povod. No, to bi napravio svaki igrač da je vidio. Za mene je to stvar poštovanja. Dobro, Rice je mladi dečko, ispričavao se na terenu i on i suigrači. O.K., dobili ste nas, bolji ste, budi sretan i slavi sa svojim navijačima, i to je to. Ponavljam, svatko bi na isti način reagirao, što je jedino i normalno, bez omalovažavanja i svađa poput ove.

Je li West Ham, kao momčad iz Premiershipa, doista klasa više, ponajprije tjelesno?

- Iskreno, da, dobili su nas zasluženo, a pod broj 1, bili su fizički superiorniji. Vidjelo se u svakom duelu, tako da, sve u svemu, bili su dosta bolji od nas u toj utakmici.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Slijedi Genk, borba za dugo mjesto?

- Baš tako razmišljamo, utakmicu po utakmicu, a ne hoćemo li biti prvi, drugi ili treći. Idemo u četvrtak dati sve od sebe, napraviti sve što možemo da kroz preostale utakmice prođemo grupu, da nastavimo s odličnim igrama u Europi kakve smo imali do Šerifa i West Hama.

Belgijci imaju izrazito dominantnog napadača, Nigerijca Onuachua (201 cm), zabio je osam golova u posljednjih pet nastupa. Kako protiv takvih?

- Gledao sam Genk još prije, protiv Šahtara u pretkolu Lige prvaka, i neke druge dvoboje. Kompletan je napadač, nije samo visok, nego ima i tehniku, ma sve. Zabija dva, tri po utakmici, jako je opasan igrač. No, ovo je momčadski sport, momčad tog jednog koji odskače može zatvoriti, a može ga i napraviti igračem. Oni su u cjelini kvalitetna ekipa, svjesni smo da nas čeka zahtjevan posao.

Kakav je sada Dinamo? Dvije pobjede s po četiri gola, ali previše posla imao je Livaković s obzirom na snagu suparnika, a i sam trener Krznar istaknuo je da će vam imati što reći na igru u obrani?

- Da, Livi je imao posla, zato toliko i vrijedi i jedan nam je od bitnijih pojedinaca. Kad se zabije, važni su Petko ili Orša, a Liv kad obrani, tako da smo svi u momčadi bitni. Kad je bio red na njega, obranio je i omogućio nam lakše pobjede. No, u Dinamu se gleda i deset do 15 minuta kad nisi na razini, sve se uoči. Suvereno smo prošli Krimeju i Koprivnicu, zasluženo pobijedili. Bez brige, razgovarali smo međusobno, dogovorili se kako bi bilo bolje raditi fazu defenzive.

Ozlijedili ste se u prvom ogledu s Omonijom. Kako je bilo gledati sa strane prolazak kroz pretkola, suvereno na Cipru i u Varšavi, ali loš dan u Tiraspolju?

- Iskreno, teško, jako teško. Pogotovo kad nisam s momčadi, kad gledam preko televizije. Iako mi je i na klupi jako teško, više se umorim nego na terenu. Šteta velika, bilo je odlično u prvih šest utakmica u Europi, potom smo naišli na Šerif, ali pokazao se da je ozbiljna momčad, tukli su i Šahtar u skupini Lige prvaka, nije da smo izgubili od nekih tamo... Okej, Moldavija nije nogometna zemlja, ali okupili su odličnu momčad. Velika šteta što nismo u Ligi prvaka, ali Europska liga je Europska liga, moramo se zadovoljiti time i pokušati biti dobri kao lani.

Jeste li vi osobno spremni za 90 minuta?

- Još se malo doziram jer mjesec i pol nisam trenirao zbog ozljede, a zbog Eura nisam prošao ni pripreme. Treba biti oprezan da se nešto drugo ne ozlijedi, a vidjet ćemo jesam li spreman. Nadam se da mogu. Mogu paziti na treninzima, ali kad je utakmica, nema više opreza!

HNL je opet "vruć", a prema svemu sudeći, neće se samo Dinamo i Osijek boriti za naslov, nego i Hajduk i Rijeka?

- HNL je jako zanimljiv i jako kvalitetan, eto kakve su dvije odlične utakmice bile u nedjelju navečer. Rijeka nam je golem konkurent, golem, Hajduk isto, ponovno Osijek, ne mogu nikoga izdvojiti tko je veći, no nadam se da ćemo biti pravi i opet uzeti naslov. Ali, jaka je i ozbiljna liga i sigurno će se trebati namučiti za svaki trofej još više nego lani. Prošle sezone je možda baš to presudilo, jaka konkurencija Osijeka, pa smo bili dobri i u Europi i suvereni na proljeće u Hrvatskoj. Ponovno nam slijedi isto, pa se nadam da možemo i bolje nego lani - poručio je Ademi.

Linker
18. travanj 2024 18:32