TOM DUBRAVEC/CROPIX
POVIJESNE KVALIFIKACIJE

Moguće je čak i čudo HR nogometa - dva kluba iz Zagreba u Ligi prvaka! Pogledajte tko prijeti Dinamu...

Tek treći put u povijesti Hrvatska će imati dva predstavnika u borbi za skupine elitnog natjecanja
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. lipanj 2020. 13:44

Po prvi put u povijesti u sezoni 2020./21. Hrvatska može imati dva kluba u skupinama Lige prvaka. Neće biti lako, nije bilo ni u prva dva pokušaja. U sezoni 1999./00. Croatia se preko MTK probila do skupine, dok je Rijeka u 2. pretkolu ispala od beogradskog Partizana. Godinu dana kasnije oba su hrvatska predstavnika ispala na prvim preprekama; Hajduk u 2. pretkolu od Dunaferra, Dinamo u 3. pretkolu od Milana. Eto, možda sada bude treća sreća.


Dinamo je prvak i trebao bi ići u 2. kvalifikacijsko kolo "puta prvaka" Lige prvaka. Možda će zagrebački klub ipak preskočiti tu fazu natjecanja, odnosno šanse za to su vrlo velike. Ako Ligu prvaka osvoji neka od momčadi koje će plasman u skupinu LP izboriti preko domaćeg prvenstva, tada će Ajax iz play-off runde direktno otići u skupinu, a Dinamo preseliti u 3. kolo kvalifikacija. Dogodit će se to ako Ligu prvaka osvoje PSG, Real Madrid, Manchester City, Atalanta, Bayern, Juventus, Barcelona ili RB Leipzig, vrlo vjerojatno i Atletico Madrid ili Chelsea, koji se, doduše, nakon 0:3 londonskog poraza od Bayerna baš i ne može nadati naslovu. Samo ako Ligu prvaka osvoje Lyon ili Napoli, koji još pred sobom imaju uzvrate osmine finala s Juventusom i Barcelonom, Dinamo će u Europu krenuti u 2. kvalifikacijskom kolu LP. Koeficijent bookmakera na konačni trijumf Napolija na finalnom turniru u Lisabonu je oko 67, a na Lyon 81. Nije nemoguće, ali... Velika je to razlika za Dinamo, jer se drugo kolo igra 25. ili 26. kolovoza, a treće puno kasnije, 15. ili 16. rujna.


Ipak, tu postoji i jedno otvoreno pitanje. Što ako se Napoli i Lyon plasiraju na Final Eight u Lisabonu? Još bi tada bili u igri za osvajanje Lige prvaka čije je finale na rasporedu 23. kolovoza. Teoretski, Dinamo bi tek tada mogao saznati u koju fazu kvalifikacija ide, a utakmice 2. kvalifikacijskog kola igraju se dva ili tri dana kasnije. UEFA to nije razjasnila, a još nije ni objavila datume ždrijebova kvalifikacija. Vidjet ćemo što će UEFA smisliti.


Realnost je, svakako, da će Ajax direktno u LP, a da će u play-off rundi ostatak društva pričekati RB Salzburg i Slavia Prag, dok će direktno u 3. kvalifikacijsko kolo "puta prvaka" uz Olympiacos otići i Dinamo. S koeficijentom 33.500 hrvatski prvak ide među nositelje u trećem kolu, a budući da će se ždrijeb održati prije završenog drugog kola, broj mogućih suparnika je velik. U trećem kolu bit će ukupno 12 klubova, uz Dinamo i Olympiacos još i deset pobjednika iz drugog kvalifikacijskog kola. Ispadne li Dinamo, ide u play-off za Europsku ligu, a ako prođe ide među osam klubova u play-off za Ligu prvaka. Može li se probiti među četiri nositelja?

Može i najvjerojatnije hoće, jer od svih mogućih sudionika te faze od Dinama bolje koeficijente zasad imaju tek Ajax (kojeg očekujemo direktno u skupini), RB Salzburg, Olympiacos i Celtic. Bolje stoje i FC Kopenhagen i Basel, ali oni će samo uz pomoć magije doći do titula u Danskoj i Švicarskoj. Dakle, Dinamu se smiješi uloga nositelja u play-offu za Ligu prvaka sljedeće sezone, no, ponavljamo, cijela ova računica vrijedi samo ako Ligu prvaka ove sezone ne osvoje Napoli ili Lyon. Ispadanje u play-offu LP donosi direktan plasman u skupine EL.


Hrvatska ima četiri kandidata za drugo mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a nijedan od njih ne može računati na mjesto nositelja, jer su im koeficijenti preniski. Uključit će se 25. ili 26. kolovoza u 2. kvalifikacijskom kolu "ligaškog puta" Lige prvaka. Tamo će biti još pet klubova, sigurno AZ Alkmaar i Viktoria Plzen, pa doprvak Turske (ili trećeplasirani ako prvi ili drugi bude Trabzonspor koji je izbačen iz Europe) te doprvaci Austrije i Grčke. Mogući suparnici drugoplasiranom hrvatskom klubu tako su uz AZ i Viktoriju trenutačno turski Sivasspor, Galatasaray ili Bešiktaš, austrijski Rapid Beč ili LASK (sinoć su igrali međusobno) te grčki PAOK ili AEK.


No i tu postoji caka. Ako Europsku ligu osvoji neki od klubova koji je preko nacionalnog prvenstva već izborio plasman u skupine Lige prvaka, a od još uvijek preživjelih u tom natjecanju to mogu napraviti Šahtar Donjeck, Inter Milano, Sevilla i Getafe, pa čak i Wolverhampton i Manchester United, malo teže Roma, tada iz trećeg kvalifikacijskog kola Lige prvaka u skupinu direktno seli Rennes, trećeplasirana momčad francuskog prvenstva. Olakšan bi posao bio hrvatskom doprvaku, jer bi Turci i Nizozemci u tom slučaju preselili u 3. kvalifikacijsko kolo LP, a mogući suparnici Hrvatima ostali bi samo Austrijanci, Česi i Grci. Budući da je ždrijeb play-off runde prije nego što se odigra 3. kolo, drugoplasirani hrvatski klub može teoretski čak preuzeti ulogu nositelja na posljednjoj prepreci za ulazak u elitno društvo.


Ispadanje u 2. kvalifikacijskom kolu "ligaškog puta" Lige prvaka donosi plasman u 3. kolo kvalifikacija Europske lige, a ako hrvatski doprvak preskoči prvu prepreku u kvalifikacijama za LP, tada će sigurno jesen provesti u Europi, jer ispadanje u 3. kolu "ligaškog puta" LP znači direktan plasman u skupine Europske lige. U 3. kvalifikacijskom kolu "ligaškog puta" uključuju se Rennes (ako ne ode direktno u skupinu), Gent (drugoplasirani u Belgiji) te trećeplasiran Rusi (vjerojatno Lokomotiv Moskva, Krasnodar ili Rostov), drugoplasirani Portugalci (najvjerojatnije Benfica) i drugoplasirani Ukrajinci (Dynamo Kijev, Zorja ili Desna). Pobjednici četiri para u 3. kolu igrat će međusobno u play-offu za plasman u skupine Lige prvaka.

---------------------------------------------------------------------------------
Koeficijenti hrvatskih klubova
Dinamo 33.500
Rijeka 11.000
Hajduk 7.500
Lokomotiva 4.975
Osijek 4.975

---------------------------------------------------------------------------------

Raspored Lige prvaka do nokaut faze
Pretkolo - 8. i 11. kolovoza
1. kvalifikacijsko kolo - 18./19. kolovoza
2. kvalifikacijsko kolo - 25./26. kolovoza
3. kvalifikacijsko kolo - 15./16. rujna
Play-off runda - 22./23. i 29./30. rujna
1. kolo po skupinama - 20./21. listopada
2. kolo po skupinama - 27./28. listopada
3. kolo po skupinama - 3./4. studenoga
4. kolo po skupinama - 24./25. studenoga
5. kolo po skupinama - 1./2. prosinca
6. kolo po skupinama - 8./9. prosinca

---------------------------------------------------------------------------------

Tko je već osigurao Ligu prvaka 2020./21.
SKUPINA
Real Madrid, Liverpool, Bayern, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach, Paris SG, Marseille, Club Brugge, Šahtar Donjeck


PUT PRVAKA
PLAY-OFF RUNDA
Ajax (moguć i direktan plasman u skupinu), RB Salzburg


3. KOLO KVALIFIKACIJA
Slavia Prag (moguć i direktan plasman u play-off), Olympiacos


2. KOLO KVALIFIKACIJA
Dinamo Zagreb (moguć i direktan plasman u 3. kolo)


1. KOLO KVALIFIKACIJA
Omonia (moguć i direktan plasman u 2. kolo), Crvena zvezda (moguć i direktan plasman u 2. kolo), Celtic, Dinamo Brest, Djurgarden, Molde, Astana, Karabah, Maccabi Tel Aviv, Ludogorec, Slovan Bratislava, Ferencvaros, Sileks, Šerif, Dundalk, KuPS, KR Reykjavik, Sarajevo, Suduva, Riga, Fola Esch, Floriana, Flora, Dinamo Tbilisi, Connah's Quay Nomads, Budućnost, KI Klaksvik, Europa


PRETKOLO
Linfield, Tre Fiori

---------------------------------------------------------------------------------


LIGAŠKI PUT
3. KOLO KVALIFIKACIJA
Rennes (moguć i direktan plasman u skupinu), Gent


2. KOLO KVALIFIKACIJA
AZ Alkmaar (moguć i direktan plasman u 3. kolo), Viktoria Plzen

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:23