BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
Tvornica novaca

Najbolja postava Dinama svoju je vrijednost povećala više od četiri puta, ali nekima je cijena pala...

S Perićem bi Dinamo vrijedio 83,3 milijuna, u odnosu na 17,35 po ‘početnim postavkama‘
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 16. travanj 2021. 12:43

Koliko danas vrijedi Dinamovih najboljih 11 nogometaša u odnosu na vrijeme kad je svatko od tih igrača kupljen? Porast vrijednosti igrača i profit na njihovoj prodaji, čime se stvara novac za nove investicije, svojevrsni je "core business" kluba iz Maksimira, koji je u tome ponajbolji u ovom dijelu Europe, da ne kažemo Balkana, a u Istočnoj Europi može u istu rečenicu sa Šahtarom ili kijevskim imenjakom.

Današnja najbolja postava "modrih", iskristalizirana pod trenerskom paskom Zorana Mamića, ali čiji su ključni igrači u klubu od ljeta 2018., kad je trener bio Nenad Bjelica, vrijedi 81,5 milijuna eura, prema Transfermarktu, koji je hrvatskim klubovima posljednji put ažurirao vrijednosti 28. prosinca 2020.

Nakon ovoproljetnih uspjeha hrvatskog prvaka vrijednost je za desetak milijuna eura veća, za što će dokaz, vjerujemo, doći možda već sljedećih tjedana, kad očekujemo novu intervenciju urednika specijaliziranog njemačkog portala za praćenje cijene nogometaša. Nisu te cifre, jasno, Sveto pismo, ali su najbolji mogući orijentir i citiraju ih i L'Equipe i La Gazzetta dello Sport i Marca, pa čak i engleski mediji.

image
Vrijednost Dinamovih prvotimaca
Jutarnji list

Kad zbrojimo vrijednosti tih istih igrača u trenutku kad su došli u Maksimir, odnosno, u slučaju vlastitog podmlatka, kad su priključeni seniorima, dolazimo do svote od 18,35 milijuna eura, što je razlika od 63,15 milijuna, odnosno prosječni porast vrijednosti od 344 posto. Kad bismo u prvih 11 umjesto Lauritsena stavili Perića, koji po Transfermarktu vrijedi više (4,800.000), ali je ponajviše zbog lanjske teške ozljede ispao iz postave, onda su razlika i napredak još veći, jer visoki stoper je po dolasku iz Osijeka vrijedio samo 200.000 eura.

S Perićem bi Dinamo vrijedio 83,3 milijuna, u odnosu na 17,35 po "početnim postavkama", što bi iznosilo porast od čak 380 posto! Isplati se, dakle, doći u Dinamo, koji uvelike zahvaljujući zaradi od transfera može dati i najveće plaće. No, ne raste cijena svima: kad igrač dođe u "neke godine" ili ispadne iz prve postave, cijena mu pada za nekoliko stotina tisuća ili milijun, pa tako danas manje vrijede nego po dolasku vratar Zagorac (34) te Stojanović (25), Leovac (32), Gavranović (31) i Hajrović (29).

Ristovski drži cijenu jer je došao nedavno, a potpuno istu cijenu drži i iskusni Theophile Catherine, kiksevima unatoč. Pojedinačno, najviše su napredovali vratar Livaković (sa 0,6 na 13 milijuna) te Gvardiol (0,3:16), Petković (1,0:11,0), Majer (2,5:10,0), Oršić (1,6:7,5) i Ivanušec (1,45:5,5).

Gvardiola je još jesenas u listopadu kupio RB Leipzig za 16 milijuna, otud mu i ta vrijednost, a ostali bi mogli biti prodani ovog ljeta. Na prodaju u Dinamu nikad nije nitko dok ne dođe "nemoralna ponuda"...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 01:45