OŠTEĆENA U POTRESU

Proizvodnja u tvornici Hipp u Glini kreće tek za dva tjedna do mjesec dana

Svi će radnici na tekući dobiti novčanu pomoć od 2500 kuna, a Hipp će im pomoći i u sanaciji kuća, najavljuje direktor
Darko Baljak - direktor HiPP Croatia
 Tomislav Kristo/Cropix

Za vrijeme devastirajućih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji radnici tvornice dječje hrane Hipp Croatia bili su, na sreću, na kolektivnom godišnjem odmoru, a prvi radni dan trebao im je biti jučer. No, kako nam je rekao direktor Darko Baljak, s kojim smo telefonski razgovarali dok je obilazio pogon u Glini, proizvodnja će stajati barem još dva tjedna do mjesec dana jer je tvornica oštećena.

Iznos štete tek procjenjuju, kaže Baljak, i organiziraju se interno radi raščišćavanja, a nabraja da su im oštećeni kotlovnica, transportni liftovi, stubišta. To će, napominje, sanirati uz pomoć svojih poslovnih partnera koji im se sami javljaju. U pitanju je proizvodni pogon sagrađen 1989., kada je tu bila tvrtka Vivera, a grupacija Hipp ju je preuzela 2001. godine.

U glinskoj tvornici Hipp zaposleno je oko 220 radnika, a upravo se popisuje kakve su štete pretrpjele njihove kuće i stanovi kako bi im kompanija mogla pomoći. Za vrijeme potresa u prostorijama kompanije ozlijeđena je jedna zaposlenica, koja se tu zatekla jer je radila na inventuri.

Posebni račun

Kako nam kaže Baljak, na tekuće račune svi će zaposlenici odmah dobiti novčanu pomoć u iznosu od 2500 kuna, na što imaju pravo prema kolektivnom ugovoru, a Hipp će im pomoći i u sanaciji njihovih kuća.

- Ovdje praktički nema nikoga tko nije pretrpio barem manje oštećenje stambenog objekta i kompanija će im pomoći. Odmah smo se samoorganizirali i nabavili tri kontejnera koja smo poslali najteže stradalima te podijelili 23 agregata. Otvorili smo i poseban račun za prikupljanje novčane pomoći za sanaciju kuća naših zaposlenika te smo ga proslijedili poslovnim partnerima i drugim Hippovim kompanijama u grupi, a participirat će i sama obitelj Hipp, koja je vlasnik kompanije - kaže Baljak. Grupom upravljaju Claus i Paulus Hipp, ali poslovno su angažirani i drugi članovi te bavarske obitelji koja je kompaniju osnovala u Pfaffenhofenu još 1932. godine.

Baljak ističe da je jedan od njihovih poslovnih partnera, vlasnik karlovačke tiskare Lana Nikola Hanžel, već priskočio u pomoć te će financirati saniranje tri kuće Hippovih zaposlenika u Glini. - Takvu ljudsku dobrotu treba istaknuti. Već je poslao ekipu na teren da na tome radi - kaže nam Baljak.

Za obitelj Suknaić

Prvi stambeni kontejner koji je Hipp nabavio i isporučio, dodaje, bio je onaj za obitelji Suknaić u teško stradalom selu Majske Poljane. Željko Suknaić je Hippov zaposlenik, a s ocem tamo uzgaja i konje.

Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, kompanija Hipp Croatia je u 2019. godini imala prihod od oko 280 milijuna kuna te bruto dobit do 11,5 milijuna kuna, izvozi većinu proizvodnje u 40-ak zemalja, a kako navode na svojoj internetskoj stranici, danas je više od 70 posto proizvoda organske kvalitete. Četiri je puta kompanija u Hrvatskoj bila dobitnik nagrade za društveno odgovorno poslovanje, posljednji put 2019. godine. Osim u Njemačkoj i Hrvatskoj, grupacija Hipp proizvodi dječju hranu u Austriji, Rusiji, Švicarskoj, Ukrajini i Mađarskoj, a ima ukupno 3500 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:20