MATIJA DJANJESIC/CROPIX
‘IDEMO PROBATI...‘

‘Nek se ponovi ono iz Stuttgarta! Još nismo zatvorili budžet, prodavat ćemo, ali novac nije najvažniji‘

Damir Mišković spreman je za novi europski izazov s Rijekom. Ovaj je možda i najteži do sada.
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 30. rujan 2020. 08:11

Prve sezone borio se grčevito za ostanak. Iduće, 2013. godine, prvi puta izborio skupnu fazu Europske lige. Preko Stuttgarta! Bila je to senzacija...

Damir Mišković i Rijeka osmi su puta zaredom na europskoj sceni. Igrali su u kvalifikacijama za Ligu prvaka, prije tri godine, nakon osvojene dvostruke krune. Rijeka je postala europska priča.

Nakon što je eliminiran ukrajinski Kolos, u jednoj utakmici bez publike na Rujevici, u četvrtak Rijeka u Kopenhagenu igra play-off za Europsku ligu. Opet jedna utakmica, bez popravnog i bez gledatelja. Bit će to 48. europska utakmica Damira Miškovića.

- Imam ih sve u glavi. Na ponos svih nas. Kluba, grada, navijača... Superzadovoljan! Gdje smo sve nastupali, kome sve nismo uzeli skalp. Bili iznenađenje. Dobili smo Milan, Feyenoord, Ferencvaros... Pobjeđivali i gubili, ali što je najvažnije stalno smo bili prisutni. Igramo još uvijek, na radost svih nas.

image
CROPIX

Europa je nagrada

Europski nastupi najbolja su potvrda ispravnosti puta kojim je Rijeka krenula prije osam i pol godina. Od Miškovićeva dolaska 20. ožujka 2012. godine.

- Europa je nagrada! Ako se usporedimo sa suparnicima, velika je razlika u budžetu. Izboriti pay-off veliki je uspjeh za hrvatske klubove. Zaboli, naime, glava nakon svake usporedbe s budžetima naših europskih suparnika. Dokazali smo, međutim, da smo talentirani i - inatljivi.

Kopenhagen je u četvrtak novi izazov za Rijeku. Više od deset godina Kopenhagen ima kontinuitet na europskoj sceni. Lani su potukli pola Evrope, na kraju ispali od Manchester Uniteda iz kaznenog udarca u 90. minuti...

- Kopenhagen je veliki klub. U Danskoj i Europi. Svake godine igra Ligu prvaka ili Europa ligu. Gigant u odnosu na Rijeku. Ali, sigurno je da ćemo dati sve od sebe, hrabro se potući, mudro pripremiti taktiku i daj Bože da nas sreća malo posluži. Treba vjerovati, to je prva tajna uspjeha. Ako budemo pravi, a oni nemaju svoj dan... Sve je moguće. Neka bude luda noć, kao u Stuttgartu prije sedam godina.

Zadovoljan je kako je momčad odigrala tvrdu utakmicu protiv ukrajinskog Kolosa. Prošla nakon 120 minuta žestoke borbe...

- Upoznali smo Ukrajince, ali im nismo dali da nas iznenade kao što su to učinili prije toga s Arisom. Trener Rožman sjajno je vodio momčad, igrači su odradili veliki posao. Bio je to težak fizički posao dva sata, a ne užitak loptanja... Oni su bili čvrsti, mi borbeni i kvalitetniji.

Ova momčad Rijeke može igrati protiv Kopenhagena.

- Rijeka može igrati protiv bilo koga! Bitan je ulazak u utakmicu, bez respekta, igrati na mišiće, ali i aktivirati mozak. Sve ide iz glave. Ako Danci budu bolji, čestitat ćemo im! Ali, uvjeren sam da ćemo sve napraviti da bismo izborili skupnu fazu Europske lige.

Novac nije najvažniji

Ulog je 2,9 milijuna eura, kolika je nagrada za prolaz?

- Veći je ulog dovesti Europu još jednom na Rujevicu! Europske utakmice u našem gradu. Novac je ono što dolazi kasnije. Ma koliko svima nedostaje, nije najvažniji u ovoj priči. Ne opterećujemo se toliko novcem koliko bismo zaista željeli ući u Europsku ligu. Iduće sezone Europska liga II bit će nešto drugo... Hrvatski klubovi neće tako brzo vidjeti Europsku ligu I. Ovo je prilika da probamo i da nas zapamte zauvijek. Jedna utakmica, odličan suparnik, probajmo...

Jedna utakmica bez publike može biti prednost Rijeke.

- Nisam uvjeren. Domaći je teren uvijek prednost, sa ili bez gledatelja. Ali, imamo i mi svoje planove, svoju strategiju, da im pomrsimo račune.

Rijeka je dovela novu “devetku” Kulenovića.

- Kulenović je jedan od najperspektvnijih mladih napadača u Hrvatskoj, to je pokazao već na prvoj utakmici na Rujevici. Pogodili smo s njim. Karakteran je dečko. Slika njegova radovanja nakon Escovalova pogotka je toliko emotivna... Njemu je drago što je postao dio Rijeke.

Otišao je Pandur, ali tu su Lepinjica, Smolčić, Štefulj, Braut, Galešić... Nikad toliko mladih igrača.

- To je bio plan. Stasali su sada, igrat će slabije i bolje... Oscilacije kod mladih su normalne. Ali, s tako mladom ekipom prošle sezone smo osvojili Kup i zaostali pola boda za dugim mjestom. Mladi su nam vodilja. Provedba petogodišnjeg plana...

Hoće li biti premija u slučaju plasmana u Europsku ligu.

- Bit će sigurno. Dobro ćemo nagraditi ekipu. Bio bi to fenomenalan uspjeh. Ali, ajmo najprije proći, pa ćemo razgovarati o premijama...

TREBA PREŽIVJETI

Budžet je za novu godinu zatvoren nakon prodaje Čolaka i Pandura?

- Nije još. Budžet je uvijek otvoren. Bit će još odlazaka ako bude ponuda koje će zadovoljiti naš apetit. Dovodit ćemo samo mlade igrače koji žele igrati u Rijeci i Hrvatskoj. Poput Yatekea, Kulenovića... Dovest ćemo nekoliko mladih igrača, koji će stasati na Rujevici.

Koliko je korona pojela novaca?

- Jako puno. Smanjilo se sponzorstvo, nema prihoda od gledatelja... A da ne govorimo o prodaji igrača, pala im je cijena. U Italiji su neki osrednji klubovi u par mjeseci izgubili po 12 miliijuna eura, Juventus je izgubio 700 milijuna eura. Surova je istina, smanjeni su prihodi, a troškovi su ostali isti. Nitko ne zna kada će tome biti kraj. Po meni, to će trajati godinu dana, a nakon toga slijedi godina dana oporavka... Ako, ako... Treba preživjeti!

PRED NAMA JE TEŠKA SEZONA

Ove sezone HNL će biti u znaku velike četvorke...

- Tu je i Gorica, ravnopravna s klubovima iz vrha HNL-a. Sezona će biti dugačka. Zbog koronavirusa. Klubovi nisu prošli pripreme. Svakih nekoliko dana je testiranje... Nismo koncentrirani samo na nogomet, moramo se što prije naučiti na ovakav način života. Pred nama je teška sezona. Bit će teško igračima i trenerima.

Linker
19. travanj 2024 05:54