DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
‘NEŠTO TREBA MIJENJATI‘

Ovakav Petković može što god poželi: Asistira kao Niko, zabija kao Cico! No, ključnu stvar napravio je Krznar

Još "vruć" u Beču je Damir Krznar iskreno priznao da su promjene nužne. Na Maksimiru je - pogodio
Piše: Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 05. studeni 2021. 10:48

Dinamo je u četvrtom pokušaju pobijedio Rapid, nakon dva remija 1971. (2-2, 0-0) te poraza prije dva tjedna u Beču (1-2), s ovih 3-1 došli su nogometaši hrvatskog prvaka do "meč lopte na svoj servis" protiv Genka i tog 25. studenoga mogu osigurati prolazak skupine s drugog mjesta i nokaut-fazu Europske lige. Modri su zeleno-bijelima zabili tri gola iz triju udarca unutar okvira, a još su dvaput pogodili vratnice, dakle doslovce okvir vratiju. I nisu imali "slučajnog junaka" kao protiv WAC-a lani, nego "namjerne" junake, koji su ubrali plodove svog rada na treningu i karaktera.

Još "vruć" u Beču je Damir Krznar iskreno priznao "nešto trebamo mijenjati" i promijenio je trojicu startera, iskoristio tri domaće utakmice da iskristalizira dobitnu postavu za uzvrat s Austrijancima. Ušli su tako u postavu dvojica novih u zadnju liniju (Moharrami i Šutalo), zatvoreno je "curenje" po toj strani po kojoj ordiniraju ponajbolji Rapidov "španer" Marco Grüll te ofenzivni bek Ullmann, a u špicu je gurnut Andrić, Petković iza njega, čime su "modri" dobili dva napadača, ali i vezista više, jer Petković je igrao obje uloge, a Ivanušec bio (polu)desno kao i u najvećem dijelu prošle sezone kad je postao A-reprezentativac.

image
DAMIR SENCAR Afp

Dakako, suparnik je i pomno izanaliziran, nijedan pogodak nije pao slučajno, štoviše, pogodak je slučajno primljen, izoliranom pogreškom Franjića, jer rijetko se viđa da igrač zakasni pet metara u izlasku na zamku zaleđa. A Franjić je nastavio kao da se ništa nije dogodilo i iskupio se asistencijom za 2-1 Andriću, u kombinaciji s briljantnim Petkovićem.

Kao što je Rapid u prvom nadmetanju pronašao slabu Dinamovu točku na boku, istom mjerom uzvratio je plavi stožer, odlučio napasti preko ofenzivnog Arasea, prva dva pogotka su pala po toj, desnoj strani suparnika, a na poluvremenu je trener gostiju zamijenio Arasea defenzivcem Schickom. K tome, pronašao je Dinamo Rapidu slabu stranu kod prekida, u Beču je bilo obrnuto, pa iako od onakve Bulatove lopte nema obrane, Šutalo je znao gdje treba biti i zabio glavom za 3-1.

Iako su iskočili neki pojedinci, bila je ovo momčadska pobjeda, trijumf kompaktnosti, agresivnosti i brzine dodavanja tehnički nadmoćne momčadi, ali i individualne kvalitete pojedinaca. Nije slučajno trener gostiju na izravno pitanje kojeg bi igrača Dinama danas uzeo u Rapid istaknuo dvojicu i to Petkovića i Oršića. Petković je u polju odigrao i (pred)asistirao za 2-1 kao Niko, a zabio glavom az 1-1 kao – Cico Kranjčar, iz skoka unatrag. I potvrdio da kad hoće, može što hoće. Izdržao je cijelu utakmicu unatoč boli u rebrima uoči poluvremena, prema riječima trenera Krznara dobio je blokadu. Šutalo je, pak, sam vratio dislocirano rame i takav "ranjen" zabio za 3-1 i bio u prilici za 4-1. Krznar se ima čime ponositi, rad, rad i rad na kojem inzistira nagrađen je željenim rezultatom.

U nedjelju u 15 sati "dinamovci" gostuju u 10 tramvajskih stanica udaljenoj Kranjčevićevoj kod Lokomotive, rotacija pola momčadi je neminovna, potom slijedi dvotjedna stanka zbog obveza reprezentacije pa najnapornijih mjesec dana završetka polusezone na tri bojišnice. Sljedeći europski suparnik, Genk, zabio je 12 pogodaka u svoja dva zadnja nadmetanja prije West Hama (2-2), diže se, nije onih 0-3 s Dinamom bilo realno, ali tko zna što će biti 25. studenoga. "Modri" prije uzvrata s Genkom imaju derbi s Osijekom u Maksimiru.

- Paradoksalno, ali olakšana nam je psihološka priprema Genkovim remijem s West Hamom, jer sad znamo da nam treba pobjeda, a da je Genk izgubio mogao bi nam i bod biti dovoljan za drugo mjesto. Lakše je kad nemate kalkulacije u podsvijesti, kad morate juriti pobjedu – naglasio je trener "modrih", no olakotna okolnost sad je ta da bi bod protiv Genka osigurao barem treće mjesto i proljeće u Konferencijskoj ligi, budući da posljednjem kolu Belgijci dočekuju Rapid i neće oba suparnika moći biti stopostotni.

No, o tom potom, Krznar se sad okreće Lokomotivi, potom povratku u trenažni proces Čopa i Jurića, a možda za Genk bude spreman i kapetan Ademi...

Linker
19. travanj 2024 01:53