FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
NEDOVRŠENI POSLOVI

Ovo je i trofej Nike Kovača! Nakon šoka u Hrvatskoj radio je sjajan posao, ali jedne se stigme mora riješiti

Kovač je gradio Hrvatsku koje ja nakon njega postala svjetski doprvak, on je "zidao" i Eintracht...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. svibanj 2022. 23:03

Eintracht je u svibnju 2016. bio na koljenima, brojni u Hrvatskoj napeto su pratili hoće li se spasiti u play-outu Bundeslige ili će potonuti u drugoligaški ambis. U šest godina mnogo je vode proteklo Majnom i gljiva izniklo kraj Waldstadiona, no Oliver Glasner nije sam osvojio Europsku ligu. Ovo je i djelo - Nike Kovača.

Nakon Brazila u kojem je mogao s Hrvatskom napraviti više, nismo imali komplimente na njegov trenerski rad, pogotovo što je podbacio u najvažnijem - atmosferi u ekipi! No, danas je opravdano postaviti pitanje - je li Kovač zapravo posebna trenerska klasa, čovjek koji bi s manje krutim metodama, iako ih je već u dobroj mjeri ublažio i prilagodio te dozom suptilnosti više u rukovođenju i stavljanju na pravo mjesto ega zvijezda, osvajao najveće titule?

image

Niko Kovač u Eintrachtu

UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

Nakon što je smijenjen s mjesta hrvatskog izbornika, što je za njega bilo šokantno, preuzeo je Eintracht te ga s ruba ponora doveo do osvajanja njemačkog Kupa pobjedom nad Bayernom 2018. godine. Tamo je lansirao Antu Rebića čije su dionice prethodno pale poput burzi u pandemiji, da bi se prometnuo među junake hrvatskog srebra u Rusiji. Klub iz Frankfurta od ružnog pačeta postao je jedna od ljepših slika Bundeslige i rastao sve do seviljskog pobjednika. Kovač se zaputio u Bayern gdje je imao dvostruku krunu da bi ga usred druge godine torpedirali zato što se htio riješiti Thomasa Müllera, klupskog totema, koji je u tom času bio nedodirljiv.

Dok svijet slavi Eintracht treba slaviti i - Kovača. I kad je Bayern 2020. promarširao Lisabonom i postao europski prvak to je uvelike bilo Nikino djelo čiji je pomoćnik Hansi Flick završio sezonu i pobrao lovorike. Čak i izborničko mjesto Elfa. Kovač je nacrtao novo lice bavarskog velikana, osim što se spotaknuo o Müllera

image

Niko Kovač, Ivan perišić i Thomas Müller

FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Kovač je gradio Hrvatsku koje ja nakon njega postala svjetski doprvak, on je "zidao" Eintracht, doveo ga do trofeja i udario temelje današnjeg euforije te plasmana u Ligi prvaka. Postavio je noseće stupove Bayernove kontinentalne krune, a niti jedan taj najveći domet nije sam dočekao. S Monacom je imao jako dobre rezultate, ali i tamo su ga gurnuli kroz izlazna vrata. Je li Niko Kovač genij s greškom s čijim se radom kasnije drugi oslade?

Može li pobijediti samoga sebe i napraviti konačan iskorak te jednog dana posao dovesti do kraja? Može li se reći da je taj koji je sposoban osvojiti najveće trofeje? Puno je pitanja i sugestija... Dok se oni koji su došli na njegov rad veliča, njega već nekoliko puta ispraćaju kao problematičnog. To je stigma koje se mora riješiti. Kovaču, nekad jednom od legendarnih kapetana i desetki Vatrenih valja odati priznanje još jednom nakon rezultata ekipe koju je prije toga vodio. Prečesto se događa da bi bilo slučajno. Doista, hoće li napraviti taj korak da jedan veliki projekt dotjera do finiša? Tada bi slika o njemu kao treneru imala bitno drugačije boje...

Linker
19. travanj 2024 03:53