DAMIR KRAJAC/CROPIX
VELIMIR ZAJEC ZA JL

‘Petković? Isti Mark Viduka! Majer nije Prosinečki, ali jednom dinamovcu ne vidim limit‘

Dinamova legenda prokomentirala je sjajne nastupe Modrih u Europi ove sezone.
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 11. prosinac 2020. 20:45

U ovim okolnostima, pristojno je početi sa zdravljem.

- Dobro sam, hvala, prošao sam izolaciju, no ne jer sam zaradio covid, već iz predostrožnosti. I sada me muči nešto drugo.

Što?

- Kako se vratiti u Atenu, veze su zbog ovoga kaosa vrlo problematične. A nedostaje mi obitelj..., kaže nam Velimir Zajec s kojim smo u danu kada je Dinamo potvrđivao novo europsko proljeće, razgovarali o "modroj" polusezoni...

Zeko, kakav vam je Dinamo?

- Dobar, s kvalitetnim, ali i klasnim igračima. Djeluje prilično zrelo, konkurentno, ima energije. Složena je dobra ekipica, koja sada ima kontinuitet, koji je presudan, a ujedno i spoj iskustva, što je ključnan sastojak zrelosti, te dodatak mladosti, koji pridonosi energijom.

Iako, ne znam slažete li se, priča nakon prva dva kola i Feyenoorda i CSKA, nije vukla na hepiend.

- Tada nije, no kada imaš grupu na okupu, bilo je pitanje vremena kada će se ona osloboditi. Time uvjetuješ da će se dogoditi nešto lijepo. Baza, uz doprinos talenta koji dolaze, to je blagotvorni recept. Dinamo je putem izgubio dva igrača, Olma i Moru, no u prvi plan izbili su Majeri, Ivanušeci, Gvardioli..., koji su bitni da se ostvari ovakav rezultat. Nije Liga prvaka, ali i dalje je lijepo vidjeti da se stvara kontinuitet europskih rezultata.

Kakav je Zoran Mamić trener?

- On je solidan trener. Tome u prilog govori i ova jesen u EL-u. Sad, koji su mu dometi, to u ovom času ne možemo znati. No mudro je vukao poteze ove jeseni, i napravio je jednu vrlo bitnu stvar: nije previše petljao, ostavio je velik dio postavki iz faze bivšeg trenera Bjelice, koji je začeo momčad i europski rezultat.

image
Velimir Zajec
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Prema rezultatu, ova je generacija bolja od one Modrićeve, Sammirove, Mandžukićeve...

- Ne bih uspoređivao generacije, ali ako vučem paralele, onda mi ova najviše vuče na onu moju iz '98. godine, koja je također imala taj miks zrelosti i mladosti, i kojoj je, znate već, jedan bod nedostajao da se plasira dalje. Ali po svemu, tu bih je smjestio.

Tom analogijoim, Majer je Prosinečki?

- Ne bih išao tako daleko, prerano je. Ali...

Ali...?

- Ako me netko na nekoga podsjeća, onda je to Petković, koji mi vuče na Viduku, staturom, tehnikom, nosom za gol. Petković je ta klasa, nije bezveze postao reprezentativcem, starterom. Ali kada bih mogao s njime razgovarati, iz najbolje bih mu namjere sugerirao da bude ozbiljan. On se, nažalost, zna u nekim dijelovima utakmice zaigrati i "udarati" štoseve, pete, igrati "za raju". Takav ne bi smio biti. Posao se mora odraditi, i kada je posvećen onda je doista odličan. A igru neka ostavi za doba kada Dinamo vodi četiri, pet razlike.

Kada smo kod usporedbi, "malog" Gvardiola veže se uz vaše ime.

- Dosad mu ne vidim limit, što je velika stvar za tako mladog i kvalitetnog dečka, kojeg krase stabilnost, snaga, tehnika, ali i brzina. Radi se o mladiću budućnosti, bez dvojbe, kojem defenzivu vidim kao ključnu točku. Možda mu nedostaje malo moje ofenzive, organizacijskih vještina, no zato su usporedbe i teške, jer ja sam ipak primarno bio vezni igrač, koji je silom prilika igrao u srcu obrane, i od tamo komandirao, iako se češće podređivao momčadi. No Joško je odličan, bit će ga interesatno pratiti u budućim iskoracima.

Što ova momčad može u pandemijskoj sezoni koja pleše na rubu regularnosti?

- Tu ste u pravu, pitanje je koliko je sve regularno bez gedatelja, s momčadima koje ne znaju uopće u kakvim će sastavima istrčati, u najjačem sastavu, ili ipak osakaćenom virusom. Tu Dinamu treba čestitati, jer je odlično izbalansirao sve i ostvario pravi rezultat, koji otkriva i da je Dinamo, napokon, promijenio svoju paradigmu i mentalitet kluba, koji se zimus redovito opraštao od Europe. I to je super. Ali prognozirati je teško, baš zbog svega o čemu govorim, uz prijelazni rok dakako, ali ako ovako nastavi, a ja mu to želim od srca kao dinamovac, mogli bismo ga gledati kako pleše još nekoliko kola - zaključila je Dinamova legenda.

Linker
20. travanj 2024 01:16