Stefan Ristovski
 CROPIX Cropix
RIJEČ DINAMOVOG ASA

‘Rapid igra slično Rijeci, a utakmica bi mogla biti nalik derbiju. Nadam se samo drugačijem scenariju‘

‘Na Rujevici smo pokazali šampionski karakter, u Beč smo došli po tri boda‘, kaže Dinamov bek
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. listopad 2021. 12:04

Dinamov trener Damir Krznar posebno je istaknuo trojicu Rapidovih nogometaša koji zahtijevaju posebnu pozornost. To su srednji napadač Ercan Kara (25), austrijski reprezentativac turskoga podrijetla, zatim Grk Taxiarchis Fountas (26), također napadač i reprezentativac svoje zemlje, te Marco Grüll (23), ljevokrilni napadač i bivši mladi reprezentativac Austrije (do 21. godine).

Oni su ujedno i najskuplji Rapidovi igrači, Karina je vrijednost procijenjena na 3,5 milijuna eura, Fountasova na 3, dok je za Grülla, na ne uvijek pouzdanom Transfermarktu, istaknuta cijena od 2,5 milijuna eura.

Kare i Fountasa sjećamo se još od prošloga ljeta, kad su s Rapidom u Kranjčevićevoj svladali Lokomotivu 1:0 u dvoboju drugog kvalifikacijskog kola za ulazak u Ligu prvaka. Bili su među najboljim igračima Rapida, koji tada, istina, nije oduševio, a strijelac jedinog pogotka bio je baš Kara u 32. minuti.

Nema zavaravanja

Treći član opasnog napadačkog terceta, Marco Grüll, novo je ime u bečkoj momčadi. Došao je ovoga ljeta iz Rieda, odigrao je dosad za Rapid 21. utakmicu u svim natjecanjima, postigao je devet pogodaka i imao je četiri asistencije! Statistika, eto, dovoljno govori o Grüllovoj ubojitosti, a za ovog će Austrijanca u četvrtak biti zadužen Dinamov desni branič, iskusni makedonski reprezentativac, Stefan Ristovski (29), koji se najprije prisjetio derbija na Rujevici...

- Nije bilo nimalo ugodno u poluvremenu, nije lijepo u derbiju gubiti 0:3! Ali, pokazali smo čvrstinu i karakter, nismo se predali i uzeli smo taj vrijedni bod. Vjerovali smo da se možemo vratiti, znao sam da će biti užasno teško, jer poznajem Rujevicu i dobro znam kakvo je tamo pakleno ozračje, pogotovo kad Rijeka ima pozitivan rezultat. No, naša je kvaliteta ipak isplivala na površinu i na kraju smo zasluženo izjednačili i dohvatili bod. Vjerovali smo, temelj optimizmu pronašli smo upravo u tome što smo znali da imamo potrebnu kvalitetu za povratak u utakmicu.

Pokazali ste karakter prvaka, šampiona...

- Očito! Pa ne vraća se baš svatko nakon 0:3 u derbiju, u gostima, na “vrućem” travnjaku poput Rujevice. Naše je iskustvo također došlo do izražaja, pa smo ipak uzdignute glave napustili Rijeku.

A kako će biti u Beču? Što znate o Rapidu?

- Bit će teško, to je njemačka škola nogometa. Znaju što hoće i uporni su, nikad se ne predaju. Iz Lisabona nosim neugodno iskustvo s Austrijancima, moj je Sporting u dva navrata igrao protiv LASK-a Linza u Europskoj ligi. Prvi put prije dvije godine, igrali smo u skupini D, u Lisabonu smo pobijedili 2:1, u Linzu smo izgubili 0:3. A prošle smo jeseni igrali s LASK-om u doigravanju za plasman u Europsku ligu, bili smo veliki favoriti, no LASK nas je u Lisabonu “razbio” 4:1! Zbog ozljede nisam igrao ni na jednoj od te tri utakmice, ali vidio sam taj mentalitet koji ne poznaje riječ predaja. I Rapid je sličan, to je sigurno. I ne smije nas zavarati Rapidov lošiji položaj na ljestvici (trenutačno je bečki klub, nakon 11 odigranih kola, na osmom mjestu austrijske Bundeslige s 12 osvojenih bodova, čak 19 manje od vodećeg RB Salzburga, op.a.), dat će oni sve od sebe da osvoje prve bodove u Europskoj ligi.

I Rapid ima ambicije

Jeste li ih potanko analizirali?

- Naravno! Gledali smo neke njihove utakmice, upoznali smo se s načinom igre i utakmica u Beču mogla bi biti nalik onoj na Rujevici, budući da Rapid igra slično Rijeci, defenzivu temelji na dva “bloka” i neće ih biti lako probiti. Nadam se samo da će scenarij biti drukčije ispisan...

Opasnost prijeti baš s vaše strane, bit ćete zaduženi za ljevokrilnog napadača Grülla...

- Da, vidio sam da je dobar igrač, vrlo kvalitetan. Brz je, dobar je dribler, odličan strijelac, podjednako dobro igra s obje noge. Neće biti lako, ali učinit ću sve što mogu da ga zaustavim.

Jeste li zadovoljni ovosezonskim vlastitim igrama?

- Naravno! Ali, ne gledam svoju statistiku, nisam time opterećen. Obrambeni sam igrač, na svakoj utakmici pokušavam što više pridonijeti dobrom rezultatu i momčad mi je uvijek najvažnija. A ostalo više-manje...

Primijetili smo da ste na nekim utakmicama stajali predaleko od suparničkog napadača, koji je onda imao vremena centrirati, ili ući u dribling, ili pucati po golu...

- Može biti, ali takve se stvari događaju u igri, gdjekad ne stigneš pravodobno zatvoriti stranu. Bilo je takvih situacija i na Rujevici, ali mora se znati da je Rijeka jaka momčad, to je, uostalom, i pokazala.

No, u nastavku ste se, u promijenjenoj formaciji, dobro snašli u napadačkom dijelu igre, na krilnoj poziciji. A centaršut Andriću za izjednačenje bio je iz Beckhamovih najboljih dana?

- Ha, ha, hvala vam... Bio je dobar centaršut, a i Andrić je sjajno reagirao, baš je znalački pospremio loptu u mrežu.

Vratimo se Rapidu. Treća utakmica u skupini uvijek ima i dodatnu težinu, pobjeda bi vas pogurnula prema novom europskom proljeću?

- Slažem se. Svjesni smo važnosti dvoboja i tri osvojena boda u Beču mnogo bi nam značila u toj utrci prema proljeću, budući da ćemo nakon toga igrati doma s Rapidom i Genkom, izborili bismo sjajnu poziciju uoči konačnog rješavanja situacije u našem Maksimiru. Ali, bit će teško u Beču, Rapid također ima svoje želje i ambicije i učinit će sve da ih ostvari. No, mi idemo po pobjedu, dovoljno smo kvalitetni za novi uspjeh i vjerujem da ćemo se u Zagreb vratiti radosni - kaže Ristovski.

Linker
25. travanj 2024 01:39