BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
KOMENTAR STRUČNJAKA

‘Svi zaslužuju pohvale, posebice Livaković, a treba li za nečim žaliti, onda je to svakako ta situacija‘

‘Pokazali su Španjolci u dvije utakmice da su u ovom trenutku ipak bolja i iskusnija momčad‘
Piše: Milivoj BračunObjavljeno: 16. travanj 2021. 14:55

Komentar Milivoja Bračuna

Unatoč eliminaciji, Dinamovim nogometašima svakako najprije treba čestitati na svemu što su ove sezone napravili u Europi, plasman u četvrtfinale Europske lige svakako će biti velikim slovima upisan u klupsku povijest. Dinamo je izgubio, ali sigurno nije razočarao, sve je ovosezonske utakmice zagrebačka momčad odigrala na visokoj razini i pružila nam je mnogo zadovoljstva.
Čestitke, dakako, i Villarrealu na zasluženoj pobjedi i zasluženom prolazu u polufinale, pokazali su Španjolci u dvije utakmice da su u ovom trenutku ipak bolja i iskusnija momčad. Villarreal je iznimno jak u posjedu lopte, teško je to pratiti i boljim momčadima od Dinama.

Dinamo je dobro ušao u utakmicu i u tom taktičkom nadmudrivanju nije bilo previše opasnih situacija u kaznenim prostorima. Tih je prvih pola sata bilo baš po Dinamovim željama, sve je bilo ravnopravno, ali je onda primljeni pogodak sve poremetio. I taj je zgoditak iskazao svu kvalitetu Villarreala - izgubljena lopta u začetku protunapada bila je kobna za Dinamo, domaćin je sve brzo okrenuo na svoju stranu i “rekontrom” došao do pogotka. E sad, je li bilo zaleđe ili nije, o tome će se razgovarati, no ta je situacija još jedan prilog raspravi o tom nesretnom VAR-u i njegovoj primjeni.

image
Cropix

Nakon tog pogotka pala je koncentracija Dinamovih igrača i olako je primljen drugi pogodak, koji je praktički sve odlučio. U nastavku je, naime, iskusnoj španjolskoj momčadi bilo najvažnije da zadrži tu visoku rezultatsku prednost, bilo je ukupno 3:0 u obje utakmice. Oršićev je pogodak malo probudio nade Plavih, ali Villarreal je preiskusan da bi dopustio iznenađenje i senzacionalni preokret. Šteta je što Dinamo nije izjednačio, jer bi se onda sve promijenilo, domaćin bi definitivno izgubio mirnoću i bila bi to luda završnica.

Treba li Dinamo za nečim žaliti, onda je to svakako Majerova prilika početkom nastavka dvoboja. Mogla je to biti bolja reakcija Dinamova veznjaka, očekivalo se preciznije dodavanje Petkoviću, a mogao je Majer i predriblati vratara, koji je već bio na koljenima. Da su Plavi tada zatresli španjolsku mrežu, drukčije bi se utakmica odvijala u drugom poluvremenu. No, to se nije dogodilo i nećemo lamentirati na način “što bi bilo kad bi bilo”.
Uglavnom, Dinamo je na uzvratu imao više prilika za pogodak nego u prvom dvoboju u Zagrebu! A to govori da se Plavi nisu uplašili, nego su, unatoč negativnom rezultatu iz prve utakmice, pokušali sve ispraviti na uzvratu. Međutim, Villarreal je ipak bio prejak.

Iako svi Dinamovi igrači zaslužuju pohvale, istaknuo bih posebno vratara Dominika Livakovića. Opet je s nekoliko čudesnih obrana pokazao da je vrhunski čuvar mreže i svakako je jedan od najzaslužnijih za prekrasnu europsku sezonu. Sad se Plavi moraju okrenuti domaćem prvenstvu, a nadam se da ćemo od jeseni opet uživati u Dinamovim europskim uspjesima.

Linker
25. travanj 2024 12:24