AFP
ČOVJEK U ‘CRNOM‘

Tko je sudac na Maksimiru? Pomogao Kovaču da uđe u finalu Kupa, a jesenas arbitrirao u padu Hrvatske...

Pamti se jedna njegova pogrešna odluka, iako je mogao konzultirati VAR i sve bi bilo riješeno...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. travanj 2021. 19:43

Ravnanje prvom utakmicom četvrtfinala Europske lige između Dinama i Villarreala u četvrtak u Maksimiru UEFA je odlučila prepustiti u ruke Nijemaca.

Glavni sudac je Daniel Siebert, pomoćnici Jan Seidel i Rafael Foltyn, VAR će biti Christian Dingert, a AVAR Bibiana Steinhaus, 42-godišnjakinja koja je u listopadu 2020. okončala sudačku karijeru na travnjaku i preselila u VAR sobe. Tek će ulogu četvrtog suca obnašati Francuz Christian Dingert, Belgijac Jean Paul Mievis je delegat, a Slovenac Vladimir Šajn kontrolor suđenja.

Glavni sudac Siebert će 4. svibnja proslaviti 37. rođendan. Rođen je u Zapadnom Berlinu, suđenjem se bavi od 1998., na popisu Nogometnog saveza Njemačke je od 2007., na popisu FIFA-e od 2015. kad je postao najmlađi njemački sudac na toj listi. Druga međunarodna utakmica koju je sudio bio je kvalifikacijski dvoboj U-19 reprezentacija Španjolske i Portugala. Španjolci su slavili s 4:0, a jedan od golova postigao je Alfonso Pedraza, današnji član Villarreala.

A-reprezentaciji Hrvatske prvi i posljednji put sudio je 14. studenoga prošle godine u Solni, kad je Švedska nadigrala Vatrene u Ligi nacija i upisala 2:1 pobjedu. Siebert je posao odradio dobro, na njegovu arbitražu nijedna se strana nije mogla ozbiljnije požaliti. Hrvatskim klubovima, pak, nikad nije sudio u Europi.

Ove je sezone u svim natjecanjima već sudio 30 puta, bio je u akciji i prošlog vikenda u derbiju njemačkog prvenstva u kojem je Bayern slavio kod RB Leipziga. Upravo ga s Bayernom veže jedna od najvećih kontroverzi u dosadašnjoj karijeri. U travnju 2019. dosudio je u Njemačkom kupu vrlo dvojbeni kazneni udarac za Bavarce protiv Werdera nakon kojeg je momčad koju je vodio Niko Kovač prošla dalje u finale.

Siebert je donio pogrešnu odluku, iako je mogao konzultirati VAR i sve bi bilo riješeno. No nije i s travnjaka su ga ispratili glasni zvižduci domaćih navijača u Bremenu, a nakon toga doživio je i kritike svojih šefova iz Saveza. Siebert ipak nije iz najviš, elitne UEFA-ine kategorije sudaca već je u kategoriji 1. U karijeri je sudio tek četiri utakmice u Ligi prvaka, prošle jeseni u skupinama dvoboje Porto - Olympiacos i Juventus - Ferencvaros.

Što je Siebert sve sudio

119 utakmica u Bundesligi
26 utakmica u Ligi prvaka i Euroligi
19 utakmica u Njemačkom kupu
9 utakmica A-reprezentacija

Linker
22. travanj 2024 20:47