BORIS KOVACEV/CROPIX
SN ANALIZA

Tri presudna faktora: Villarreal je bolji, ali modri su prekasno ušli u rizik i fizički su limitirani

Dinamo je napravio izvanredan iskorak u Europi. Za novo čudo nije bilo ni snage
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. travanj 2021. 19:59

U dvije utakmice Villarreal je potvrdio da je kvalitetnija momčad od Dinama. To je temelj na kojem je španjolska momčad pobijedila u Zagrebu i kod kuće te potpuno zasluženo nastavlja put u Europskoj ligi. Dinamo nije imao ni moći, ni snage, još manje svježine da priredi novo čudo.

Nakon što su objektivno rečeno napravili pravo čudo eliminacijom Tottenhama, očekivati da će se to ponoviti, i to u ovim omjerima odnosima kvalitete i moći s Villarrealom, bilo je nerealno...

Damir Krznar probao je sve. Uvrstio je u momčad i nespremne ozlijeđene Ademija i Petkovića, igrače za koje jednostavno nema ni približnu alternativu. Intencija je bila očita. Zgusnuti redove u čvrsti blok, poglavito po sredini gdje Villarreal puno voli igrati između linija, te održavati što dulje 0:0, da bi onda u posljednjih 15-20 minuta krenuli u veliki rizik napada. Ideja je logična, ali za nju jednostavno nije bilo moći.

Od početka je Villarreal nametnuo svoju igru, dakle posjed, brži protok lopte i različite opcije završnice. Jedna ide kroz sredinu, kada vezni okomicom traže špicu u prilazu, te ili izmjenom pasa ili nastavkom druge okomice pokušavaju ući u kazneni prostor. Ako nalete na čvrsti srednji blok onda se lopta polaže na krilne pozicije i ide u prodor jedan na jedan.

Villarreal je tako ljuljao obranu Modrih, koja zbog brzih promjena mjesta suparnički ofenzivnih igrača te protoka lopte nije stizala duplirati blok. Najočitiji primjeri takvih akcija bili su s desne strane napada gdje je Gvardiol često bio u inferiornom položaju u odnosu na više suparničkih igrača u prodoru...

S druge strane, Modri nisu u ofenzivnom dijelu odali dojam da mogu ozbiljno izgraditi opasne akcije po gol domaćih. Odveć rezerviran bio je kao razigravač Lovro Majer, a i Ivanušec nije imao jasne linije kretanja i pozicioniranja, tako da se napad svodio na eventualni prodor Oršića i moguću Petkovićevu individualnu akciju u sredini.

Dinamo je preuzeo više rizika u završnici utakmice, kada je već i Villarreal spustio razinu intenziteta. Oršić je postigao lijep gol nakon sjajnog proigravanja Petkovića, ali bio je to zasluženi počasni pogodak Modrih za dostojan završetak europskog puta. Dinamo nema za čime žaliti, jer se namjerio na boljeg suparnika. Zapravo, Modri moraju biti ispunjeni zadovoljstvom svime što su u Europi učinili u ovoj sezoni.

Tri faktora koja su presudila utakmicu u Španjolskoj

1. Bolja momčad

U dvije utakmice Villarreal je potvrdio igrom, rezultatom i ukupnim dojmom da je bolja momčad od Dinama. Španjolci su organizirani i razigrani, a raznovrsnoću ofenzivne igre pokazali su višu razinu kvalitete.

2. Prekasni rizik

Krznar se opredijelio za zatvoreniju formaciju igre i održavanje “nule” što je više moguće, po mogućnosti do zadnjih 15-20 minuta. No, vodstvo Villarreala od 2:0 do odmora “prizivalo” je raniju odluku o preuzimanju rizika i jačeg napada.

3. Fizički limiti

Dinamo je u Villarreal stigao istrošen. Vidjelo se da je s Petkovićem drugačije (bolje) igrati, ali je i vidljivo da je ograničenih kretnji zbog ramena, kao što i roviti Ademi nije mogao raditi uobičajenu razliku u agresivnosti.

Linker
24. travanj 2024 08:34