PIŠE GOJKO DRLJAČA

Sve lošije vijesti iz Njemačke: Bez obzira na stroge mjere bilježi sve više slučajeva zaraze i mrtvih

Njemačka je svojim primjerom povukla veći dio Europe u strogi lockdown, te je ušla u spiralu sve oštrijih epidemioloških mjera
Berlin
 Tobias Schwarz/AFP

Cijela Europa s velikom pažnjom prati razvoj epidemiološke situacije u najznačajnijoj europskoj ekonomiji, Njemačkoj, iz koje stižu sve lošije vijesti.

Njemačka je svojim primjerom povukla veći dio Europe u strogi lockdown, te je ušla u spiralu sve oštrijih epidemioloških mjera. Međutim, u Njemačkoj širenje zaraze ubrzava.

Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga u Njemačkoj je upravo po prvi put prijavljeno više od 30 tisuća slučajeva. Regionalne zdravstvene vlasti reportirale su Robert Koch Institutu ukupno 33.777 slučajeva, ali se 3500 slučajeva odnosi na zakašnjele prijave Baden-Wurtteberga.

Kašnjenje je bilo uzrokovano tehničkim razlozima, ali čak i ako se umanji dnevni izvještaj za tih 3500 slučajeva, Njemačka se suočava s više od 30 tisuća zaraženih dnevno.

Nijemce posebno pri tome brine brzina smrti. U zadnjih 24 sata zabilježili su velikih 813 smrti, što nije rekordan broj.

Samo dan ranije, u četvrtak, Njemačka je bila na 26.923 slučajeva, dok su u prošli petak prebrojali 29.875t infekcija i 598 smrti. Najviše smrti, čak 952, zabilježili su u srijedu. Ukupni broj umrlih u Njemačkoj popeo se na 24.938 osobe.

S jučerašnjim danom Njemačka ima promjenu rasta broja slučajeva tjedan na tjedan od +14,7 posto, a Hrvatska je zabilježila pad od -6,5 posto. Od 8. prosinca, bez obzira na puno strože mjere, brzina rasta novih slučajeva u Njemačkoj osjetno je viša nego u Hrvatskoj.

Čini se da Njemačka sve više sve karte baca na brzo cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:45