MATIJA DJANJESIC/CROPIX
NESRETAN EUROPSKI START

Tužan kraj drame na Rujevici: Rijeka promašila velike šanse i u 93. minuti pala protiv lidera Španjolske!

Rijeka se hrabro držala do kraja utakmice, čak je imala i svoje šanse, ali onda je favorit zabio...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. listopad 2020. 17:50

RIJEKA - REAL SOCIEDAD 0:1

RIJEKA: Nevistić - Escoval, Velkovski, Smolčić - Tomečak, Čerin, Pavičić, Lončar (od 87. Capan), Štefulj - Andrijašević (od 63. Yateke) - Kulenović (od 77. Kulenović)

REAL SOCIEDAD: Remiro - Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Monreal – Merino, Zubimendi, Silva - Portu (od 89. Januzaj), Isak (od 72. Willian Jose), Oyarzabal (od 85. Jon B.)

Kraj - Velika šteta. Rijeka je imala svoje prilike, mogla je zabiti, ali nije išlo. S druge strane, prije gola, gosti su gađali okvir gola dva puta, po jednom u svakom poluvremenu. Sreća nije bila miljenik Rijeke, ali dobra najava uzbuđenja u Europskoj ligi, ovakvom igrom, te uz povratak bolesnih i ozljeđenih, možda bi se i moglo više...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

90+3' - GOOOL! Velika šteta, ali gosti zabijaju u posljednjim sekundama susreta!

Jon Bautista Orgilles zabija i odnosi sva tri boda s Rujevice!

David Silva progurao je loptu Jonu Bautisti koji s nekih desetak metara zabija kroz noge vrataru Rijeke! Velika šteta, pali su u zadnjim sekundama...

83' - Velika sreća! Opet okvir gola gađaju gosti! Oyarzabal je jako tukao i pogodio vratnicu.

Izbio je sam pred Nevistića i promašio nemoguće. Dosta sreće u ovim trenucima za Rijeku, veliki zicer!

81' - Nekoliko kratkih dodavanja igrača Rijeke, Štefulj je nastojao ubaciti u kazneni prostor, ali je to golman gostiju lako uhvatio. Broje se zadnje minute, ali upravo su gosti opasni u ovoj fazi utakmice. Rijeka pada fizički, može li izdržati...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

77' - Može li Lepinjica učiniti nešto više danas od Kulenovića? Imat će malo vremena, rezultat je i više nego povoljan za sada za domaćina...

70' - Bravo za Nevistića! Još jednom je na mjestu, mirno hvata udarac glavom Elustonda. Mirno i staloženo reagirao je dosad čuvar mreže domaće momčadi, još je ostalo 20 minuta...

66' - Penal za Rijeku tražio je Kulenović nakon što je pao u šesnaestercu te je ljuto reagirao na odluku suca koja nije išla domaćinima u prilog. Sporna situacija dogodila se nakon starta Zubimendija, ali nije bio penal, startao je bez prekršaja

63' - Veliki problemi za Rijeku! Zamjena, ali nenadana za trenera. Rijeka ostaje bez kapetana i najboljeg igrača, ozlijedio se Andrijašević i priliku će dobiti - Yateke.

59' - Prvo je Portu pucao s nekih 10 metara i za milimetre promašio okvir gola, a onda je uzvratio Kulenović glavom - nekih sedam metara od gola.

56' - Dobru je loptu Tomečak prebacio u šesnaesterac gostiju, Pavičić ju je dobro primio, ali sudac je svirao prekršaj u napadu.

54' - Dosta više sad to izgleda ravnopravno na travnjaku, kao da gledamo - utakmicu Primere. Naravno da Španjolci drže loptu, ali nije im više svejedno nakon kontri i prilika koje je Rijeka imala.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

47' - Prvo ispitivanje u nastavku utakmice. Ubačaj Davida Silve ide ravno u ruke Nevistiću...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici.

Poluvrijeme - Možemo samo konstatirati: fantastična Rijeka! Dvije, tri, pa možda i četiri šanse protiv "diva" koji vlada Primerom i to još u krnjem sastavu, jer koronavirus i ozljede napravili su "propuh" u svlačionici sjajnog Slovenca Rožmana. Unatoč svemu, Rijeka je bila na pragu postizanja golova na Rujevici. Hoće li nešto i ući u drugom dijelu? S druge strane i gosti su imali svoje promašene prilike, pa i gredu, tako da je rezultat - realan.

45' - Rijeka se otvara pomalo i za kraj poluvremena još jedna prilika! Lončar je sjajno proigrao Andrijaševića koji je bio u velikoj prilici, ali je golman gostiju izašao s gola i spasio Sociedad.

40' - Nevjerojatno, ali još jedna velika prilika Rijeke odlazi u povijest! Naime, Andrijašević na lijevoj strani pronalazi Lončara koji s nekih 12 metara puca pored desne vratnice.

Već tri dosta velike prilike, čini se da će Rožman na kraju biti i nezadovoljan ovim rezultatom!

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

37 - Poljak je ispucao već polovicu od svog prosjeka (5 kartona po utakmici) u prvom dijelu, jer dao je i drugi žuti karton. Pavičić je pomeo Monreala i opravdano je sudac reagirao.

34' - Dosta neprecizan pokušaj Tomečaka kojeg lako kupi golman gostiju.

Inače, opasni su Baski iz prekida, svaki ubačaj sa strane ili korner predstavljaju probleme...

30' - Možemo biti zadovoljni kako se hrabra Rijeka drži, šteta za one prilike, ali zaprijetili su Španjolcima koji su očekivano po cijelom terenu. Nula je na semaforu nakon pola sata, to je ono što je tražio Rožman. Nevistić ima posla očekivano, ali ništa još nije morao vaditi iz mreže...

26' - Le Normand uzdrmao je okvir gola na Rujevici, pogodio je gredu!

Nije pogodio prazan gol nakon nesporazuma Nevistića i Smolčića, dosta sreće u ovim trenucima

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

23' - Odlična intervencija Tomečaka. Ne znamo kako bi to završilo da nije doslovno uletio u loptu Davidu Silvi nekih 10 metara od gola, odlično je reagirao jer moglo je biti jako opasno!

22' - Ovaj napad je propao, jer je Lončar u kaznenom prostoru htio uputiti loptu prema Kulenoviću, no lopta je otišla prejako, odlazi u aut...

U međuvremenu i Španjolci su preko još jednog kornera pokušali zaprijetiti, ali Nevistić to hvata bez problema.

14' - Nemoguće prilike za Rijeku. Andrijašević s nekih 10 metara, a onda i Lončar s nekoliko metara od vratiju Remira! Ovo bi se moglo itekako zapamtiti!

Dakle, Pavičić i Andrijašević su odigrali dupli pas, potom je kapetan Rijeke pucao s desne strane, ali je golman odbio loptu do Lončara, koji puca s nekih pet metara, Remiro ponovno brani!

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

9' - Gosti dominiraju prvih deset minuta, drže loptu i "vrebaju". Rijeka je više-manje nabijena u svom šesnaestercu i čeka kontru, priliku baš kao u Danskoj nedavno...

Dakle, gosti rade visoki presing i domaći "bijeli" gotovo pa nemaju prilike iznijeti loptu.

5' - Evo i kornera za goste. Smolčić je zaustavio Portuguesa, šansa iz kuta, ali na kraju bez većih trzavica za vratara Rijeke...

4' - U prvim minutama vidjeli smo žuti karton za Andrijaševića već nakon pola minute igre, visoko podignuti lakat stajao ga je opomene. Morat će biti jako oprezan u nastavku...

3' - Inače, ova utakmica ima svoje mjesto u povijesti. Ovo je prvi put da je jedna momčad u trenutku gostovanja u Rijeci lider neke od “liga petica”...

2' - "Ispred nas je jedna velika utakmica, velik je to privilegij za nas i našu mladu momčad", rekao je trener Rijeke Simon Rožman uoči utakmice.

Hrabra Rijeka nema što za izgubiti u ovom susretu, u utakmici povratka Europske liga na Kvarner.

1' - Počela je utakmica na Rujevici

18:39 - Sudac dolazi iz Poljske Bartosz Frankowski i zanimljivo mlađi je od nekih aktivnih nogometaša, primjerice našeg Luke Modrića. Ima 34 godine, prosjek mu je oko 5 kartona po utakmici i ovo mu je osma utakmica u ovome natjecanju.

18:23 - Nogometaši Real Sociedada upravo razgledaju travnjak na kojem će za pola sata tražiti nastavak svoje uspješne serije ove sezone. Trenutačno prvoplasirana momčad španjolske lige ima 11 bodova, odnosno tri pobjede, dva remija i jedan poraz...

18:13 - Baskijska momčad vrijedi čak 310.000.000 eura, dok naš domaćin teži tek 16.5 milijuna! Razlika je evidentna i osvojeni bod bio bi poput kuće! No favoriti su bili i Stuttgart, Betis, Milan, pa i jako davno Juventus i Real, pa nisu uspjevali pobijediti na Kantridi.

Rijeka je oslabljena, nedostaje joj čak šestorica igrača, pa tako Rožman neće imati u kadru Halilovića, Murića, Galovića, Ristovskog, Arsenića i Prskala.

18:01 - Loše vijesti za Rožmana, jer lider Primere ne želi odmarati svoje zvijezde za nedjeljno kolo, već s gotovo najjačim sastavom cilja pobjedu na Kvarneru. Bit će ovo itekako veliki izazov...

image
SN

17:55 - Dakle, Rijeka bi trebala zaigrati u 3-5-1-1 formaciji s isturenim Kulenovićem, dok je u momčadi gostiju David Silva u startnih 11.

A zanimljiva motivacijska poruka osvanula je u svlačionici Rijeke sat vremena uoči početka susreta...

Biranim je riječima trener Real Sociedada Imanol Alguacil večer prije utakmice na Rujevici opisivao prvog suparnika svoje momčadi u skupini Europske lige.

- Rijeka je fizički izrazito snažna momčad, s jako dobrom tehničkom razinom, posebno na sredini terena. Ondje su Čerin, Pavičić, Lončar... Rijeka ima jako važne igrače u napadu. Franko, Kulenović i Murić su dobri u igri u zraku, znaju iskoristiti prostor. U svim linijama je Rijeka izuzetno radna ekipa, jako čvrsta. Ne prepušta loptu, pa ćemo joj ju morati oduzeti. Morat ćemo odigrati dobar presing jer je to momčad koja nastoji igrati i to radi dobro - najavljivao je 49-godišnji trener iz ribarskog baskijskog gradića Orija.

Španjolske sportske dnevne tiskovine nisu dale prejak tretman utakmici na Rujevici.

"Lider La Lige želi dominirati i u Europi", naslov je u AS-u, koji piše da je Rijeka nepoznanica.

Mikel Oyarzabal, 23-godišnji ofenzivac, reprezentativac i kapetan momčadi, drugačije je pričao pred novinarima u srijedu navečer.

- Ljudi možda ne znaju puno o toj momčadi, nije im poznata kao preostala dva protivnika Napoli i AZ Alkmaar, no posljednjih godina Rijeka radi dobar posao. Mi smo svjesni da je to težak protivnik, fizički jako moćna ekipa, a koja ima kvalitetne igrače u igri s loptom. Morat ćemo se jako namučiti da ih pobijedimo, bit će to sigurno zahtjevna utakmica - poruka je Oyarzabala.

Neki mediji su se možda razbahatili i shvatili dvoboj s Rijekom kao lagan posao za Real Sociedad, ali trener Alguacil i njegovi momci drugačije su doživjeli prvi okršaj u skupini Eurolige. Nitko od njih ni ne pomišlja da će šetajući stići do prvih bodova. Španjolci pišu da je posljednji put kad je bio lider u španjolskom prvenstvu Real Sociedad europsku utakmicu odigrao 14. rujna 2017. godine također u 1. kolu skupine Europske lige. I momčad koju je vodio Eusebio Sacristan bila je vrlo uvjerljiva, na svojoj je Anoeti svladala Rosenborg s glatkih 4:0. Briljirao je tada Diego Llorente s dva pogotka, stoper koji je u aktualnom prijelaznom roku za 20-ak milijuna eura preselio u Leeds United. Sergio Canales je u Betisu, Alvaro Odriozola u Real Madridu, Asier Illaramendi se oporavlja od teške ozljede, Xabi Prieto završio je karijeru...

"La Real je stigao u Rijeku sa svojim snovima. No ti snovi smješteni su nešto sjevernije, u poljski Gdanjsk. Kako bi 16. svibnja 2021. godine došli u priliku da se bore za naslov, prvo moraju prijeći startnu prepreku. Zato je utakmica s Rijekom važna", piše novinar Munda Deportiva.

Davno je Real Sociedad postizao ozbiljnije uspjehe u Europi, ali španjolski novinari već pričaju o finalu Europske lige. La Real je 1983. stigao do polufinala Kupa prvaka gdje je bolji bio Hamburger SV, dok su u četvrtfinalu 1989. ispali od Stuttgarta, koji je prije toga izbacio i zagrebački Dinamo. Real Sociedad je među deset glavnih favorita za osvajanje Europske lige prema ocjeni bookmakeri. Koeficijent na njihov konačni trijumf kreće se od 20 na više, kao i na Romu, Villarreal.

"Veselim se utakmici protiv Real Sociedada i velikog igrača Davida Silve", prenosi Marca rečenicu Rijekina ofenzivca Danija Iglesiasa u kojoj postoji samo jedan mali problem. Ovaj 25-godišnja iz Santiaga de Compostele nije na Rijekinom popisu za Europu.

Rijeka španjolskim medijima nije previše zanimljiva, oni se bave aktualnim letom Real Sociedada. Spominju i neobičnu usporedbu između Oyarzabala i bivšeg napadača kluba iz San Sebastiana, aktualnog topnika Barcelone Antoinea Griezmanna. Oyarzabal je uoči dvoboja s Rijekom bio na 51 pogotku u 200 utakmica za La Real, a Griezmann je taj klub napustio s 52 gola u 201 nastupa. Dodatni motiv za Oyarzabala, stvarno nevjerojatna podudarnost...

Linker
17. travanj 2024 23:49