GETTY IMAGES
BEZ STRANACA NA HRVATE?

Vatreni pomaže HNL klubu! ‘Baš i nije neka spektakularna momčad!‘ Gazdarica Tatjana stvorila čudesni klub

Momčad bez ijednog stranca šokirala je favorita i bit će ovo veliki ispit za našeg prvoligaša
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. rujan 2020. 13:28

Kolos je s isključivo ukrajinskom momčadi, bez ijednog stranca, matirao Aris u Solunu 2:1 i izborio ogled s Rijekom na Rujevici. U ukrajinskom nogometu novca nema ni izdaleka kao nekad, to što se probija mali klub iz Kovalivke, 80 kilometara južno od Kijeva, koliko je njemu na diku, pokazatelj je i pada kvalitete tamošnjeg prvenstva.

Osnovan 2012. godine dizao se kroz četiri ranga natjecanja, lani je ušao u elitni razred i u prvoj sezoni osvojio šesto mjesto. Europu su izborili u zadnjoj utakmici pobjedom 1:0 nad Mariupoljem golom 23-godišnjeg napadača Denisa Antjuha, koji je zabio i Arisu. I njih je iznenadio tako nagli uspon, trener Ruslan Kostišin tvrdi kako nije očekivao bolje mjesto od osmog. Radi se o 43-godišnjem bivšem veznjaku koji je igrao 270 utakmica u najvišem rangu ukrajinskog nogometa, a Kolos je jedini klub na čijem je kormilu. Uživa golemu naklonost šefova jer vodi ga od 2014. godine.

Ne smiju ih podcijeniti

Josip Pivarić, srebrni Vatreni iz Rusije, igrao je do ovog ljeta za kijevski Dynamo. Rekao nam je:
- Rijeka je kvalitetnija i ima dobre šanse za prolaz. Iz utakmica s Kolosom pamtim da su nezgodna ekipa, no vidjela se razlika u klasi između Dynama i njih. Oni nisu spektakularna momčad, dakako neće biti lagano, ali Rijeka je bolja i mislim da će proći - kazao je Pivarić koji individualno trenira u svojoj Zelini i Zagrebu te čeka novi angažman.

image
GETTY IMAGES

Kakav nogomet igra Kolos?
- Nisam zapamtio ništa specifično. Nije to momčad za koju se može kazati da ima posebnu tehničku kvalitetu, da igra od noge do noge. No, brzo su došli u gornji dio tablice i ne smije ih se podcijeniti. Ipak, Rijeka mora vjerovati u sebe.

Kolos i Kovalivka pikantna su politička priča. Danas to selo s 1500 stanovnika nazivaju “malom Švicarskom“, a mještani hvale “gazdaricu“ Tatjanu. Njezin suprug Anatolij Zasuha bio je devet godina guverner Kijevske oblasti, no u Narančastoj revoluciji maknut je, protiv njega je podignuta kaznena prijava pod optužbom za zloporabu položaja i raspisana tjeralica. Emigrirao je u Moskvu gdje je dobio državni posao, a odjeknulo je pismo koje je 2004. godine ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslao njegov sin, tada moskovski student s tvrdnjom - progone ga zato što je glasovao za Viktora Janukoviča, proruskog političara. No, 2006. proces je pao, Anatolij se vratio u Ukrajinu, ali ostavio se politike i posvetio životu u selu Kovalivka. Tamo je već vladala njegova supruga Tatjana kao vlasnica poljoprivredne tvrtke Svitanok koju je privatizirala početkom devedesetih. I ona je imala zapaženu političku karijeru, čak 14 godina bila je zastupnica u ukrajinskom parlamentu, ali i poslovne rezultate jer razvila je firmu u jednu od najjačih poljoprivrednih u državi.

Legenda kaže da se još 1986. za posjeta Velikoj Britaniji fascinirala tamošnjim standardnom i kazala:
- Želim da moji ljudi žive u tako dobrim uvjetima i imaju pristojnu plaću. Prema medijskim napisima Kovalivka je danas bajka za ukrajinske prilike. Moderno selo s trgovačkom centrom, hotelom, atraktivnim središtem i raznim sadržajima karakterističnim za gradove te stanovnicima koji gotovo svi rade kod Tatjane i govore da su zadovoljni. Niz je stranih medija dolazilo tamo ne bi li napravili reportaže, pojedini su konstatirali kako je Tatjana ostvarila svoj san. Drugi će kazati da je to priča o princezi i podanicima, ali podanici se ne bune. Štoviše. Mnogima je napravila nove suvremene kuće, otkupivši njihove stare ruševne.

Imaju ambiciju

Tako je obitelj Zasuha podignula i nogometni klub čiji je predsjednik sin Andrij, bivši amaterski nogometaš i autor pisma Putinu. Iako su formalno vlasnici direktor Jevhen Jevsejev i potpredsjednik Vitalij Šalimov. Momčad čine dečki željni afirmacije, iako imaju i poznatih imena poput 35-godišnjeg Jevhena Seleznjova, nekadašnjeg igrača Dnjipra, Šahtara, Kubana… koji je došao ovog ljeta iz Bursaspora. No, njihov roster nije za smrznuti se i morat će još ulagati u klubu žele li veće domete. Najbolji strijelac u protekloj sezoni bio je 32-godišnji Volodimir Lisenko koji je zabio šest golova u prvenstvu. Na startu novog dao je već dva...

Je li ga iznenadilo što su u gostima dobili Aris, pitali smo Pivarića.
- Kolos ima određenu vrijednost i nije to veliko čudo. U Rijeku će doći s ambicijama da dobiju. Ne treba očekivati da će biti jednostavno. No, na Rujevici je bilo kojem suparniku teško igrati - konstatirao je Pivarić.

Linker
23. travanj 2024 09:54