IVAN PERIC/CROPIX
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Bjeličin Osijek promašio nemoguće i ispao iz Europe! Presudilo očajno prvo poluvrijeme

Nogometaši Osijeka oprostili su se od Europe nakon domaćeg poraza od Basela u 2. pretkolu EL.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 17. rujan 2020. 19:35

OSIJEK - BASEL 1:2 (Majstorović 84' / Cabral 18', Stocker 44')

OSIJEK: Ivušić - Silva, Škorić, Majstorović, Talys - Jugović, Žaper, Kleinheisler (od 76' Pilj) - Bočkaj (od 82' Grgić), Grezda (od 64' Mierez), Erceg

BASEL: Nikolić - Widmer, Comert, Alderete, Padula - Stocker, Campo (od 87' van der Werff), Frei, Pululu (od 70' Vonmoos) - van Wolfswinkel, Cabral (od 63' Ademi)

KRAJ: Ipak nije mogao Osijek izjednačiti protiv Basela, ostalo je 1:2. To je to od Bijelo-plavih u Europi za ovu sezonu.

90+4' Kakva prilika za Osijek. Mierez je dobio loptu u kaznenom prostoru, pao je, nije pogodio čisti zicer i to je kraj u Gradskom vrtu.

90' Prosvjedi su urodili plodom, pokazao je četvrti sudac ipak još četiri minute nadoknade. Bjelica i Stocker su zaradili žute kartone.

89' Osijek sada pritišče svim silama, iznudio je sada Widmer domaći prekršaj u napadu na ulasku u zadnju minutu utakmice... Čekaju nas još tri minute sudačke nadoknade, Bjelica prosvjeduje pored četvrtog suca.

87' Još jedna prilika za Ercega nakon dobrog ubačaja, zamalo pored gola. Treća izmjena u Baselu, ušao je van der Werff umjesto Campa.

Ima još dovoljno vremena za izjednačenje.

84' GOOOOL! Nema Bočkaja, ali Pilj izvodi krasan slobodni udarac, ubacuje na prvu vratnicu gdje najviše skače Majstorović za 1:2.

81' Treća promjena u momčadi Osijeka. Ulazi Grgić umjesto Bočkaja.

79' Vratnica u Gradskom vrtu! Pilj je uzeo loptu u velikom pritisku, ostavljeno je sve za Miereza koji bombom gađa rašlje, ali Nikolić uz pomoć stative vadi loptu iz 90 stupnjeva...

Neće u gol...

78' Od potencijalnog prekršaja za Osijek na rubu kaznenog prostora Basela, Švicarci su iznijeli loptu preko Campa i van Wolfswinkela s konačnim udarcem Stockera preko gola. Sve je trajalo nekih dvadesetak sekundi.

76' Ulazi Pilj umjesto Kleinheislera, žuti karton je dobio Igor Silva. Osijek je u međuvremenu promašio još jednu dobru priliku...

72' Okrenuo je sada Silva svog čuvara Padulu i zavrijedio pljesak svih prisutnih na stadionu. Doduše, nema ih puno...

68' Srušen je Kleinheisler u kaznenom prostoru. Iako je to bilo u akciji bez lopte, dojam je da je Munuera trebao pokazati na bijelu točku. Nije se dogodilo...

65' Kakav promašaj Jugovića! Nevjerojatno je ovo bilo... Donio je Bočkaj po desnoj strani, Jugović se izborio za prostor i iz velike blizine pucao pored gola... Trebalo je to realizirati.

64' Evo i prve Bjeličine izmjene. Grezda izlazi, u igri umjesto njega je Ramon Mierez. Zabio je Rijeci u subotu, bilo bi dobro kad bi isto ponovio i danas. Dvaput, ako je moguće...

62' Ovoga puta Bočkaj je s ruba šesnaesterca, s desne strane iskosa dobro gađao, ali isto tako zamalo pred gola.

Inače, tek se sad događa zamjena u kojoj će Cabrala odmijeniti Kemal Ademi.

60' Nastradao jest... Ali ne gol Nikolića nego kamion hitne pomoći daleko iza. Jako loš udarac Bočkaja.

59' Basel je prepustio sredinu terena Osijeku, Bočak je sada iznudio slobodan udarac iz svoje pozicije... To je uvijek "pola gola", sjetimo se PSV-a...

55' Nakon što je Osijek pritisnuo početkom nastavka sada je ritam igre malo spušten s obzirom na švicarsku konsolidaciju.. Teče vrijeme koje sada neumitno radi za Basel. Čekamo prve reakcije s klupe Nenada Bjelice.

51' Nema prekršaja nad Grezdom od strane Stockera u kaznenom prostoru Basela. Mogao je Munuera svirati kazneni udarac, ne bi mu nitko ništa prigovorio, ali na to se nije odlučio.

50' Cabral je dobio žuti karton nakon nesportskog ponašanja na Žaperu. Gurnuo ga je, malko i udario u vrat. Šalje Sforza na zagrijavanje Kemala Ademija.

48' Bočkaj ubacuje s desne strane loptu "kao naručenu" za Grezdu, Ercega i Jugovića. Sva su trojica bila unutra, spremna uhvatiti loptu i proslijediti je prema Nikoliću, međutim nije je nitko stigao opucati.. Propada još jedna šansa...

47' Prva velika prilika za Osijek! Jugović se izvukao na desnu stranu, ubacio pred Nikolića koji je imao dosta poteškoća s boksanjem lopte. Ona dolazi do Kleinheislera koji je lijevicom šalje visoko preko gola. Šteta...

46' Počinje drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

POLUVRIJEME: Nije bilo sudačke nadoknade u Gradskom vrtu, ide se na odmor. Da je ostalo 0:1, bilo bi mnogo lakše, ovako će izabranicima Nenada Bjelice trebati dosta angažmana za eventualno sustizanje ovog golemog zaostatka.

44' GOOOL! Vodi Basel 2:0. Pululu je spustio za Stockera, ovaj puca snažno, prizemno, pritom izbjegavši zaleđe u bliži Ivušićev kut.

41' Grezda se nakon dosta problema izborio za loptu pri ulasku u šesnaesterac, Kleinheisler je dobacio do Bočkaja čiji je razoran udarac glavom blokirao Alderete na putu do Nikolića...

Ovu bi bombu, da je prošla, Nikolić teško branio...

38' Žuti karton za Widmera koji je srušio Grezdu. Slobodan udarac izveo je Jugović, nije bilo opasnosti po gostujuća vrata.

36' Pojačao je Osijek dozu agresivnosti kada treba osvojiti loptu. To je izgeneriralo dosta prekršaja za Basel, što pomaže gostima da lakše očuvaju posjed.

32' Cabral je škaricama probao iznenaditi Ivušića, a potom je Stocker opalio iz daljine pored vrata. Dvije dobre šanse za goste. Mora Osijek izdržati do poluvremena...

30' Osijek je praktički samo jednom organizirano došao pred vrata Nikolića. Puno premalo izabranici Nenada Bjelice imaju loptu i možemo konstatirati da mogu biti zadovoljni s ovim minimalnim zaostatkom.

27' Mogla je ovo biti nova velika prilika za Basel. Prošao je Pululu iza Škorićevih leđa, ali je srećom loše primio inače sjajnu loptu, opet poslanu na isti, dubinski način...

23' Nastavljaju Švicarci s pritiskom. Imat će još puno problema Osijek. Ne vidi se da Baselu još uvijek nije počelo domaće prvenstvo, a očito su nakon onog uvjerljivog poraza od njemačkog niželigaša Saarbruckena (1:5) odlučili ozbiljno zaigrati...

20' Zanimljivo, Cabral je praktički do jučer bio zaražen koronavirusom. Međutim, oporavio se i danas zabio Osijeku u Gradskom vrtu.

Bilo je samo pitanje minute kada će domaća obrana po prvi puta položiti oružje...

18' GOOOOL! Vodi Basel golom Cabrala. Pululu se otarasio Škorića, ovaj je dodao do Stockera koji je ubacio za Cabrala i to je vodstvo gostiju.

17' Neloša kombinacija Grezde i Ercega pred vratima Nikolića. Trebao je Grezda to šutirati, povratni Ercegov pas bio je malko preslab... Osijek bi ovako trebao nastaviti.

14' Uklizao je Jugović sada na Freija, nije sudio prekršaj španjolski sudac Munuera iako je bio u blizini događaja. Švicarci imaju posjed lopte, Osijek zasad brani prostor, stoje Bijelo-plavi dosta daleko od suparnika.

12' Jedan je pokušaj imao Osijek preko Talysa i Grezde na lijevoj strani, lopta ipak nije došla nikome u sredinu. Basel brzo izlazi i još brže dolazi do Osijekovog šesnaesterca.

9' Bomba Freija s tridesetak metara otišla je preko gola Ivušića. Bilo je ovo dobro upozorenje da se ne puštaju gostujući veznjaci na šut iz daljine jer mogu biti izuzetno opasni.

7' Traži Basel svoja dva napadača dugim, dubinskim loptama prema sredini, prema šesnaestercu u kojem zasad uspješno caruje Ivica Ivušić. Također, Škorić i Majstorović su na pravoj razini, kao i sveukupna koncentracija domaćih.

4' Da malo doradimo misli iz prethodnog unosa, ovo će biti jedna otvorena utakmica s momčadima željnim pogodaka. Jedna je dubinska lopta stigla do van Wolfswinkela koji je spustio za Cabrala na nekih 14-15 metara od gola. Srećom, udarac najboljeg strijelca Basela nije bio precizan.

2' Ako je suditi po prvim sekundama, Osijek će večeras biti agresivan, tražiti posjed, pogodak, igru... Bočkaj je probao iz velike daljine, samo da vratar Nikolić osjeti loptu.

Nakon njega i Widmer s desne strane, Ivušić to hvata bez problema.

20.45 Utakmica u Gradskom vrtu je počela.

20.40 Pet je minuta do početka dvoboja, evo još jednog brzinskog pogleda na početni sastav Osijeka...

20.25 Najviše gledatelja u Glasgowu


Prosječna je posjećenost utakmica koje su osječki Bijelo-plavi igrali u europskim kvalifikacijama 8.514 gledatelja. U Gradskom vrtu je po 15.000 nazočnih bilo na utakmicama s PSV-om iz Eindhovena i Austrije iz Beča. Susretu Osijeka i Luzerna svjedočilo je 7.452 gledatelja, a s Rangersom iz Glasgova 7.112. Prošlogodišnje nadmetanje Osijeka i bugarskog CSKA iz Sofije promatralo je s tribina 7.214 gledatelja. Na gostovanjima su Bijelo-plavi pred najbrojnijim auditorijem igrali u Glasgowu s Rangersom kada ih je promatralo 48.000, jasno, uglavnom škotskih drukera, a i uzvratnom susretu s PSV-om je posjet tribinama u Eindhovenu bila velika, jer njemu je nazočilo 32.000 gledatelja. Da je bilo moguće, a jasno je da zbog pandemije COVIDA-19 nije, i jučer bi u Gradskom vrtu bilo nekoliko tisuća simpatizera nogometa, među kojima najveći broj onih najvatrenijih navijača Bijelo-plavih, njima privržene Kohorte.

20.20 Bočkaj jedini igrao sve


Otkako je Osijek u sezoni 2017./18. zaredao s nastupima u Europi, odigrao je ukupno do utakmice s Baselom četrnaest susreta. Izborio je pri tome osam pobjeda, dva puta igrao je neodlučeno, a četiri puta doživio poraz.

Jedini među Bijelo-plavima koji je bio sudionik u svim tim utakmicama jest Petar Bočkaj, a čak se deset igrača upisalo u strijelce. Najefikasniji je među njima Muzafer Ejupi s četiri postignuta pogotka, tri su ostvarili Petar Bočkaj i Borna Barišić, a po jednom su protivničku mrežu tresli Benedik Mioč, Eros Grezda, Andrej Lukić, Gabrijel Boban, Mirko Marić, Robert Mudražija i Ante Majstorović.

Trenutačno su u Osijeku još jedino od njih Bočkaj, Grezda i Majstorović, Ejupi se oprostio od aktivne karijere, a nju su u inozemstvu nastavili Barišić (Glasgov Rangers), Benedik Mioč i Andrej Lukić (Šerif Tiraspol), Mirko Marić (Atalanta) i Robert Mudražija (Kopenhagen). Zanimljiv je i podatak da su u utakmicama koja je do sinoć odigrao Osijek gledatelji vidjeli 27 golova, od čega su u Gradskom vrtu 11 dali Bijelo-plavi, dok se njihova mreža tresla 9 puta, a sami su na gostujućim travnjacima postigli 7 golova.

20.10 Izostat će samo Ndockyt i Lopa


Zbog ozljeda s kojima se već jedno vrijeme bore, a zbog njih nisu igrali ni u prošlom prvenstvenom kolu HNL-a s Rijekom, i danas će iz kadra trenera Nenada Bjelice izostati okretni krilni igrači Dmitro Lopa i Merveil Ndockyt.

Nisu sa suigračima bili ni u karanteni, koju su do dolaska pred utakmicu Bijelo-plavi upražnjavali u miru hotela Patria u Belom Manastiru. U danima u kojima je Bjelica pripremao momčad za nadmetanje s Baselom još je koliko-toliko živjela nada da će bar jedan od njih biti spreman za utakmicu, ali kad je poveo svoje učenike u karantenu, a među njima nije bilo ni jednog, jasno je postalo da Osijek neće biti kompletan u tako važnom trenutku kao što je igranje utakmice sa švicarskim velikanom.

19.55 Polako se slaže križaljka za hrvatske klubove u playoffu Europske lige. Osijek će u slučaju prolaska igrati protiv Anorthosisa, a Hajduk je saznao da će mu sljedeći suparnik biti momčad turskog Galatasarayja.

Momci iz Istanbula u svom su susretu 2. pretkola u Azerbajdžanu svladali Nefči s 3:1.

Hajduk putuje u Istanbul...

19.45 U slučaju prolaska u 3. pretkolo Europske lige, sljedeći tjedan bi u Gradski vrt stigla momčad ciparskog Anorthosisa koja čeka pobjednika ove utakmice.

19.30 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj u Gradskom vrtu. Nema u Osijeku promjena u odnosu na najavljivanu jedanaestorku, Bjelica na teren šalje svoje najjače snage.

Nenad Bjelica večeras će 45. put s trenerske klupe voditi neku momčad u europskim natjecanjima i tražiti svoju 21. pobjedu (13 remija i 11 poraza), a Osijek prvi prolazak 2. pretkola Europske lige nakon “ludog ljeta” 2017., kada je izbačen švicarski Luzern, a potom i PSV.

U međuvremenu su im rampu spuštali Rangers i CSKA Sofija, a sada se, nakon već spomenutog PSV-a, traži novi “veliki skalp”, što bi Basel kao višestruki švicarski prvak svakako bio. Bjelica je svoje najljepše igračke europske trenutke pisao upravo u dresu Osijeka, kada je predvodio rušenje Brondbya i Rapida, umalo i Slavije. Danas je na istom mjestu sreće u drugoj ulozi, doduše na europskoj stepenici niže od prošlogodišnje, ali s jednakim motivom.

- Siguran sam da možemo pobijediti. Na taktičkom planu sve smo napravili u utorak, ali ne bih želio odavati kolegi Sforzi planove. Možda će biti promjena, možda i neće. Utakmica će sigurno biti taktički drugačija nego s Rijekom, jer igraju u drugom sustavu, ali to ionako nije nešto što pobjeđuje utakmice. Vjerujem da ćemo ipak biti bolji - rekao je Bjelica i dodao da mu je prvenstveno cilj da njegova momčad bude na maksimumu. - Samo tako imamo šanse za pobjedu - istaknuo je.

Linker
19. travanj 2024 09:26