MARATONSKA PRESSICA

Putin prasnuo u smijeh pred brojnim novinarima: ‘Da smo ga htjeli ubiti, to bismo i napravili!‘

Zašto hakeri nisu pomogli Trampu da bude izabran i ovoga puta? - odgovorio je Putin na pitanje novinara koje je nazvao provokacijom
 Alexey Nikolsky

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je izrazio nadu da će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pomoći u rješavanju nekih od teških pitanja koja opterećuju odnose Moskve i Washingtona, prenose agencije.

"Pretpostavljamo da će novoizabrani američki predsjednik razumjeti što se događa, on je osoba koja ima iskustva i u unutarnjoj i u vanjskoj politici", rekao je Putin na godišnjoj maratonskoj konferenciji za novinare.

Za nju se akreditiralo 774 novinara, a glavni ruski televizijski kanali su rezervirali tri sata za prijenos tog događaja.

Konferencija je počela u podne po moskovskom vremenu, a zbog pandemije koronavirusa održava se putem video linka.

Putin je također kazao da se ruski 'hakeri nisu upleli u američke predsjedničke izbore 2016. kako bi Donaldu Trumpu pomogli da bude izabran.

"Zašto ruski hakeri nisu pomogli Trampu da bude izabran i ovoga puta?", odgovorio je Putin na pitanje novinara koje je nazvao provokacijom.

Po njegovu mišljenju, odnosi između Rusije i Amerike postali su taoci unutarnje politike SAD-a.

"Smatram da je to loše za SAD, ali to je njihov izbor, neka rade što god žele", rekao je ruski predsjednik.

Na pitanje o gorljivom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom kojem je 20. kolovoza pozlilo na letu u Rusiji da bi se potom u Njemačkoj ustanovilo da je otrovan novičokom, nervnim otrovom proizvedenim u vojne svrhe, Putin je kazao da Navaljni "nije dovoljno važna meta".

Na spomenom oporbenjaka, ruski predsjednik se počeo smijati.

- Da smo ga htjeli otrovati, vjerujte mi, odradili bi posao kako spada. Međutim, prava je istina kada mi se obratila njegova supruga, odmah sam odobrio da ide u Njemačku...

Putin je rekao da je medijska istraga koja je osobe odgovorne za trovanje Navaljnog identificirala kao pripadnike službe državne sigurnosti običan "trik" kako bi se napadali ruski čelnici.

Također je istaknuo da Navaljni uživa potporu američkih tajnih službi.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov kao "krajnje sraman" ocijenio tekst britanskog lista koji je objavio tvrdnje da su bila dva pokušaja da se Navaljni otruje

"Sunday Times je znanstveno fantastični list koji čitate vikendom u bade mantilu. Kako da kažem. Postoje lažne vijesti, a postoje i one koje ćete nazvati jednom pogrdnom poznatom engleskom rječju, koja označava da je u pitanju totalna besmislica. Da, ovo je totalni nonsens. Nemam šta više da dodam", rekao je tada Peskov.

Na temu ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, Putin je kazao da se tek treba cijepiti jer prednost imaju druge starosne skupine, ali da će to učiniti čim bude moguće.

"Ja sam poprilično tip osobe koja poštuje zakon. Slušam preporuke naših stručnjaka. Još uvijek se nisam cijepio, ali ću apsolutno to učiniti kada bude moguće", kazao je 68-godišnji predsjednik koji je, iako vodi najveću zemlju na svijetu, uspio izbjeći zarazu novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Putin svoje predsjedničke dužnosnike uglavnom koordinira iz svoje rezidencije izvan Moskve te rijeđe boravi u Kremlju.

Na pitanje da li će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2024., rekao da je još prerano o tome govoriti.

"Vidjet ću da li ću se kandidirati ili ne", rekao je Putin kojemu ustavni amandmani donijeti ove godine omogućuju novi mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:57