ADRIAN DENNIS Afp
ŠTO MOŽE DONIJETI ŽDRIJEB?

Za Dinamo postoje samo dva dobra ishoda! Jedan je prilika za osvetu, a drugi spektakl posebne vrste

Osim Šerifa kao najboljeg i Barcelone kao najkarizmatičnije, svi se čine teški i neatraktivni.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. prosinac 2021. 19:19

U Europskoj ligi je u ponedjeljak u 13 sati ždrijeb play-off runde i tada počinje - završni put prema Sevilli. Finalu na Sanchez Pizjuanu 18. svibnja 2022. godine. Dinamo kao drugoplasirani ima "kolo Lige prvaka" jer protivnik će mu biti jedna od osam ekipa koje su u elitnom natjecanju završile na trećem mjestu. Za Modre su samo dva dobra ishoda - Šerif kao daleko najbolji jer daje objektivne šanse za prolaz u osminu finala i revanš za ljetošnji rezultat u kvalifikacijama za Ligu prvaka i - Barcelona kao gigant s kojim bi susreti bili spektakl posebne vrste.

Ostalih šest nemaju karizmu katalonskog diva, a visoko su kvalitetni za aktualne standarde Modrih i bili bi vrlo teško premostive prepreke. Ne otpisujemo da bi se Zagrepčani mogli boriti za plasman dalje s nekima, no svatko od tih bi u odnosu na hrvatskog prvaka imao status favorita. West Ham je igrao s kombinacijom rezervi i U-23 momčadi i taj susret nije pokazatelj Dinamove snage.

Pred Modrima je niska mogućih suparnika: Barcelona, Atalanta, Sevilla, Porto, RB Leipzig, Borussia Dortmund, Sevilla i Zenit, a kad bi prošli dalje za ponavljanje prošlosezonskog četvrtfinala morali bi eliminirati nekog od pobjednika skupina u Europskoj ligi. Potencijalni rivali bili bi svi, pa i West Ham. Dakle osim njega Lyon, Monaco, Spartak, Eintracht, Galatasaray, Bayer Leverkusen i Crvena zvezda.

Što može Dinamo u takvoj konkurenciji više ćemo znati kad izvuče prvog protivnika, ali i kad bude jasno tko će biti trener, a kako izgledati igrački kadar Modrih.


POTENCIJALNI SUPARNICI

RB LEIPZIG

Klub u kojem su dva dinamovca Dani Olmo i Joško Gvardiol zbog njih bi bio zanimljiv gost Maksimira. Imaju lošije rezultata nego prethodnih sezona, zato je morao otići trener, ali i dalje su jaki, a očekuje se da bi trebali biti bolji.

PORTO

Portugalci tradicionalno ne leže Modrima, iako je Dinamo jednom svladao Porto u Zagrebu 3:1. Ova ekipa je dobra, do zadnje utakmice bila je u igri za prolaz dalje u Ligi prvaka. Posljednji međusobni ogledi 2012. završili su 2:0 i 3:0 za Porto.

BORUSSIA DORTMUND

Ostane li Haaland do tada u Borussiji, bio bi mamac za gledatelje. Imaju mladu i potentnu ekipu koja je podbacila u Ligi prvaka, ali igra brz i atraktivan nogomet. Drugi su u njemačkoj ligi, imaju hrvatskog reprezentativca Pongračića.

ŠERIF

Kako je Dinamo pao u kolovozu dobro se zna, tada je i podcijenio Šerif koji ima sezonu iz snova. Ponovno bi bili tvrd i težak suparnik, ali ipak su najnižeg rejtinga u tom društvu. Pa makar svladali Real u Madridu. Pitanje je tko će im otići od igrača…

BARCELONA

O krizi Barcelone sve je poznato, no Dinamov izlazak na Camp Nou i njezin dolazak na Maksimir bile bi utakmice deluxe kategorije. Xavi će možda dobiti pojačanja i dijelom revitalizirati ekipu, ako ih Modri izvuku još bolje da u tome ne uspije… U službenim susretima 1961/62. bilo je 5:1 za Barcu i 2:2 u Zagrebu.

ATALANTA

Ispadanje iz Lige prvaka doživjeli su kao težak udarac, Gasperini je dokazao da je čudan lik ignorirajući Pašalića nakon što je zabio tri gola, Dinamo dobro poznaje njihov nogomet. U rujnu 2019. ih je razbio 4:0, pa izgubio vani 2:0, sada bi bilo puno teže. Još 1990. je bilo 0:0 u Italiji i 1:1 u Zagrebu.

SEVILLA

Momčad Ivana Rakitića jedna od je onih koje su podbacile u Ligi prvaka, ali u Europskoj ligi imaju status vladara. Usto, finale je na njihovom stadionu u Sevilli. Prije pet godina u Ligi prvaka Sevilla je dobila 1:0 u Zagrebu i 4:0 na svojem terenu.

ZENIT

Zenit je najbolja ruska momčad i sigurno bi bio favorit u odnosu na Dinamo. Nije europska špica, ali ima iskustvo i dobre igrače, među ostalima i kapetana Lovrena. Manje atraktivni od drugih, a težak suparnik za proći dalje.

Linker
24. travanj 2024 07:48