Hajduk.hr
SJAJNI VEZNJAK

‘Bilo bi suludo kada bih rekao da se nećemo potući za naslov, a Hajduk mogu usporediti jedino s Benficom‘

Pojačanje Hajduka u veznoj liniji uoči nedjeljnog derbija s Rijekom na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. kolovoz 2021. 18:10

Tjedan je rođendana u Hajduku, jučer je 28. proslavio Livaja, a u nedjelju, na dan jadranskog derbija, rođendan slavi Filip Krovinović. Koja je želja?
- Tri boda! Može i gol, ali najvažnije je da odemo na prvenstvenu stanku s prvog mjesta. Želja je kao i svaku utakmicu s punim plijenom izaći s travnjaka - kazao je Krovinović.

Maksimalan respekt

Kako doživljavate Rijeku?
- S maksimalnim respektom. Nema nikakvog garda “lako ćemo”, ući ćemo u susret sa 100 %. Radi se dobro i to je najbitnije.
Koliko je utakmica s PAOK-om otežavajuća okolnost za Riječane?
- Sve velike momčadi su naviknute na ritam četvrtak - nedjelja, imaju Riječani široki kadar. Profesionalci su, žive za ovakve utakmice kao što je dvoboj s Hajdukom. Ali, i mi smo spremni.
Jeste li dobro pogledali utakmicu Rijeke i Šibenika prošle nedjelje? Rijeka je ipak pokazala dva lica. Jedno u prvom i pobjedničko u drugome poluvremenu.
- Nisam gledao kompletnu utakmicu, ali sama činjenica što je Rijeka okrenula utakmicu pokazuje da su dobra momčad. Promijenili su se u odnosu na prošlu sezonu, svake godine su Riječani kvalitetni, bez obzira na igrače koji otiđu s Rujevice. Što se tiče same utakmice iz prošle nedjelje, u drugom poluvremenu je i Šibenik mogao zabiti za 2:0. Utakmica je mogla otići na obje strane, ali ipak je bilo evidentno da je Šibenik igrao s manje pritiska.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Na kome je pritisak u nedjelju?
- Na obje strane. Za nas je pritisak uvijek isti. Igrali kod kuće s Rijekom ili Dinamom, igrali vani s Dragovoljcem, mi uvijek idemo na tri boda i od nas se traži pobjeda.
Nakon šest kola Hajduk je lider prvenstva, stoga je logično pitanje mogu li Bijeli biti konkurentni do kraja sezone u borbi za vrh?
- Nismo još ništa napravili, iako su nam četiri pobjede u nizu dale vjetar u leđa. Bilo bi suludo kada bih rekao da se nećemo potući, da nećemo konkurirati. Vjerujem u sve, od doktora i fizioterapeuta.

Odlična atmosfera

Kakva je atmosfera u svlačionici?
- Odlična. Posebno me raduje što je više naših prvotimaca dobilo pozive za reprezentacije. Čestitam im svima i to pokazuje da je sve po planu i protokolu.
Kako gledate na svoju budućnost glede Vatrenih ?
- Svaki igrač koji igra nogomet nada se pozivu i bilo bi suludo reći suprotno. Međutim, trenutno uživam u Hajduku i klub mi je sada najbitniji.
Hajduku se priključio sredinom srpnja, nakon prvog kola HNL-a i uoči početka dvomeča s Tobolom. Nije Krovinović prošao pripreme s Bijelima, zato je pitanje koliko će dva tjedna stanke dobro doći u podizanju tjelesne spremnosti.
- Spreman sam, dobro se osjećam i, što je najvažnije, rastemo kao momčad. Došao sam praktički iz aviona na teren, ali ja sam profesionalac i moram biti naviknut na sve.
U karijeri je “zakačio” klubove velike tradicije, može li se neki klub usporediti s Hajdukom?
- Rekao bih da se u Splitu živi drukčije, jedino bih Benficu usporedio s Hajdukom. Za nogomet najviše žive navijači u Lisabonu i Splitu. Nottingham je veliki klub, ali tada je bio COVID i nisam mogao doživjeti. Međutim, jasno je da Englezi žive nogomet na drukčiji način.
U Engleskoj su vas treneri Slaven Bilić u WBA i Chris Hughton u Nottinghamu koristili na različitim pozicijama. Od zadnjeg veznog, preko klasičnog veznjaka, polušpice do lijevog krila u 4-2-3-1. Koliko vam je iskustvo igranja u Championshipu pomoglo u igračkom sazrijevanju?

Volim imati loptu

- U Championshipu je liga fizički zahtjevna, puno se može naučiti, pogotovo što se tiče defenzive. Nikada mi to nije bio problem, važno je napredovati, pojačati igru u oba smjera. Najbolje se osjećam na poziciji koju trenutno igram u Hajduku. Volim imati loptu, kontrolirati igru.
Treneri koji su vas vodili u omladinskom pogonu smatraju da biste trebali biti bliže golu.
- Imamo dobru ekipu u defenzivnom i ofenzivnom dijelu, a ja se odlično osjećam na toj poziciji.
Kako se slažete u igri s Livajom?
- Nemam tu što previše pričati, Livaja je igrač koji uvijek jednim potezom, driblingom, udarcem, može napraviti razliku. Razumijemo se, drago mi je uz sebe imati takvog igrača u ekipi. Pogled očima, gestikulacija, lako se sporazumijevamo.
Je li izostanak Livaje u Kazahstanu bio ključan za ispadanje od Tobola?
- Ne bazira se nogomet na jednom igraču, uvijek se treba gledati na ekipu, jer nogomet je kolektivan sport.
Niste iskoristili kazneni udarac u Kostanaju, kako je došlo do situacije da pucate jedanaesterac premda niste u karijeri imali velika iskustva sa šutiranjem udaraca s bijele točke?
- Tako je bio dogovor u svlačionici da ja pucam. Nisam u karijeri puno jedanaesteraca izveo, ali ako dobijem prigodu hoću opet.
Koji vam je najbolji nogomet karijere?
- Prve sezone kada sam iz Rio Avea došao u Lisabon. Te godine, prije ozljede prednjih križnih ligamenata, letio sam terenom.
Iz Benfice je u Hajduk sletio ovog ljeta. Prethodno je s trenerom Jorgeom Jesusom imao verbalnu prepirku na prijateljskoj utakmici kontra Covilhe, ali o tome očekivano nije razgovarao. U Splitu se već polako adaptirao, i navijači ga prepoznaju na ulicama grada.

Neka ih puno dođe

- Navijači traže fotografije, žele upoznavanje. I prije sam dolazio u Split, prošle godine sam naletio i na Engleze, nedavno na Portugalce, navijače Benfice. Mentalitet je sličan, znaju igrače, prepoznaju ih, žele se slikati.
Odakle je krenula emocija prema Hajduku, jer u nekoliko navrata je dečko iz Petrinje pokušavao doći u Hajduk.
- Iz šestog pokušaja sam došao do Hajduka. Nemam veze s gradom Splitom i Dalmacijom. Stariji brat Tomislav mi je bio uzor, a stric mu je davno rekao “u Hrvatskoj samo Hajduk”. I ja sam rekao “dobro brate, kako god ti kažeš”.
Poruka navijačima za nedjelju?
- Volio bih da nam dođu u što većem broju. Da nas bodre punim glasom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:23