CROPIX
POJAČANJE BIJELIH

Bivši napadač Vatrenih vjeruje u hajdukovca: ‘To je igrač za 20 pogodaka u sezoni, čovjek ima nos za gol‘

Napadač doveden iz Dežele ostavio je pozitivan dojam na Poljudu u prvim odigranim utakmicama
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. kolovoz 2021. 13:28

Lopta Marka Livaje, a takve su mu gotovo sve, filigranskom je preciznošću pronašla Jana Mlakara u šesnaestercu Gorice. Ono što je slovenski napadač napravio primajući loptu, u tom “bergkampovskom okretu” nasamario Krizmanića, bilo je još bolje. Egzekucija u suprotni kut, pored Jovičića, bila je savršena. Ukupno, akcija za visoke ocjene. Takvu je, uostalom, Mlakar i dobio u Sportskim novostima, nagrađen je čvrstom sedmicom, a ne zaboravimo i da je asistirao (dupli pas) Livaji za konačnih 1:3 i prvu pobjedu Hajduka u Velikoj Gorici u devetom pokušaju.

Ne može pogriješiti

Još bolju ocjenu (7,5) ovaj je 22-godišnji Ljubljančanin zaslužio u svojoj premijeri u dresu Hajduka, kad je zabio dva pogotka Lokomotivi u remiju 2:2. Oba se puta našao na pravom mjestu okruniti lijepe akcije svojih suigrača. Šteta je, ako ovako gledamo, što su to bile jedine utakmice u kojima je Mlakar igrao kao istureni nogometaš, pravi centarfor. Jens Gustafsson, naime, još uvijek važe tko mu je na toj poziciji od veće koristi, Mlakar ili Marin Ljubičić. Doduše, rekao je Gustafsson i da ne namjerava robovati jednoj opciji, da to nije budućnost nogometa, tako da su štafete izgledne i u nastavku sezone. Dojam je, ako se to tako može konstatirati, da švedski trener ne može pogriješiti u izboru. I Ljubičić je blistao protiv Tobola u prvom susretu, postigao oba pogotka i s ovacijama je ispraćen s travnjaka. Gotovo da je plakao od sreće, bilo je to nekoliko dana nakon što je protiv Lokomotive zapucao zicer vrijedan tri boda.

image
CROPIX

U dva teška poraza, onaj od Osijeka (1:2), pa brodolomu u Kostanaju (1:4 nakon produžetaka), devetka je pripala opet mlađem, Ljubičiću, a Mlakar se žrtvovao za momčad, pokrivao lijevu stranu. Nitko ništa Slovencu nije mogao prigovoriti na trudu i zalaganju, ispunjavanju taktičkih zamisli, ali praktički zbog toga nije došao u ozbiljniju priliku. Vrijedi li onda ta žrtva? S jedne strane imaš tri pogotka i asistenciju u dvije utakmice kao centarfor, a s druge čak četiri gdje je pomaknut u stranu, neopasan i prosječan (ocjene su bile 6, 5,5, 5, 5,5).

Mlakar je svoje najbolje utakmice odigrao u Mariboru (32 pogotka u 79 nastupa), na temelju prvog boravka tamo ostvario je transfer u Brighton, ali tamo se nije usrećio, kao ni na nekim posudbama (QPR, Wigan). Tek je povratak u Ljudski vrt prošle sezone djelovao smisleno (15 pogodaka, od toga 14 u prvenstvu) i u tim partijama je Mindaugas Nikoličius prepoznao napadača vrijednog poljudske scene. Nova posudba iz Brightona, Mlakaru nije teško pala i Hajduk je prihvatio kao izazov.

image
CROPIX

Velika konkurencija

Za sada mu dobro ide, konkurencija u napadu je velika i kvalitetna za razliku od sredine terena i obrane, gdje se još traži balans i traže igrači. Zapravo, Mlakar nikada nije bio okružen boljim suigračima, onima koji mu mogu dati loptu na pladnju i logično je da mu može ići samo još bolje. U ovom trenutku izgleda kao centarfor spreman za 15 do 20 golova u prvenstvu. U tom rasponu je bio i Marko Futacs, a Slovenac definitivno djeluje kao bolji igrač. Kao što je bolji od Umuta Nayira, Turčina s bitnom ulogom prošlog proljeća (efekt Livaja!) kad se uspjelo dohvatiti 4. mjesto.

Shodno tome, Dimitrios Diamantakos osuđen je na klupu i predstavlja opterećenje. Nema za Grka kruha na Poljudu…
- Moram priznati da je Jan Mlakar jako interesantan napadač - rekao nam je Mate Bilić, koji sigurno na tu temu ima što za reći.
- Naglašavam kad je Mlakar na pravoj poziciji, a to je centarfor. Svi smo to mogli vidjeti i iz jedine dvije utakmice kad je bio prava devetka.

S obzirom da je prošlo tek šest utakmica, četiri u prvenstvu, ovo su samo prvi dojmovi. Nije ih malo koji su krenuli dobro u Hajduku, pa netragom nestali...
- Nedvojbeno da je dečko dobar, vidjet ćemo kako će se dalje razvijati. Očito je da ima smisla za igru, sjajno se slaže s Livajom, što se lijepo vidjelo u Velikoj Gorici. Ne zaboravimo da je tu i Ljubičić i da on također mora igrati. Općenito, Hajduk nema problema na toj poziciji. Trener mora osjetiti tijekom tjedna na treninzima tko mu od njih dvojice može najviše dati. Oni su dva različita profila za jednu poziciju, ali to je dobro za ekipu.

Zanimljivo je da Mate Bilić smatra kako Mlakar mora visoko postaviti ljestvicu. I zbog sebe i zbog momčadi.
- Mislim da je svjestan da Hajduk traži golgetera za 20 golova u sezoni. On to može. Prave stvari tek dolaze, fokus je samo na kupu i prvenstvu.
Dvadeset golova! E, to bi bio značajan iskorak za Mlakara. Lani je zabio pet manje za Maribor i nagnao Nikoličiusa da ga posudi od Brightona.

KLIKNI I ZAIGRAJ FANTASY HNL

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 03:23