VLADO KOS/CROPIX
NIJE ODMAZDA

Bjelica bez dragulja protiv Hajduka, mora doći u formu: ‘Ozbiljna smo momčad i igramo ozbiljan nogomet‘

‘Mi sada imamo iznimno kvalitetnu i široku konkurenciju. Kad netko dobije prigodu, mora je iskoristit‘
Piše: JL.Objavljeno: 06. studeni 2020. 19:45

Nakon dvadeset godina, od već doista daleke 2000. kada je Osijek nanizao šest uzastopnih pobjeda u HNL-u, sada je pod vodstvom Nenada Bjelice dostigao rekord koji je tada s Bijelo-plavima postavio Stanko Mršić. Lijep je to, hvalevrijedan niz, a ovaj put čestitke pripadaju Bjelici i njegovim igračima. Poslije pobjede nad Lokomotivom bez euforije, ali s neskrivenim zadovoljstvom Osijekov je strateg sažeo svoje dojmove.

- Jako sam zadovoljan zbog pobjede i iskazanog zalaganja svih igrača. Nismo imali ni jedno slabo mjesto u momčadi. Imali smo uz najbolju igru koju smo prikazali otkako sam trener Osijeka i puno prigoda. Sve smo što se rezultata i sigurne pobjede mogli riješiti već sredinom drugog poluvremena, a onda smo sami sebe doveli u situaciju da nakon što smo primili gol strepimo do kraja - kazao je Nenad Bjelica.
Sažeto i jasno. I točno. Jer nakon odlične igre, Bijelo-plavi su dopustili Lokomotivi da njihovo sigurno vodstvo od dva pogotka dovede u pitanje.
- U nogometu promašaji znaju biti kažnjeni, ali na svu sreću nama se to ovaj puta nije dogodilo - rekao je Bjelica.
Progovorio je i sasvim otvoreno o svojim prvim analizama igre.
- Pokazali smo, za razliku od utakmice kolo ranije protiv Slavena Belupa, da možemo biti konkretni i opasni u većem dijelu utakmice. Baš zbog toga i žalim što nismo bili učinkovitiji pred vratima Lokomotive. Ovaj put sam jako zadovoljan s puno stvari, s htijenjem, zalaganjem, odgovornosti u igri, baš se radujem kako smo izgledali na igralištu - izjavio je Bjelica.

Izazov za Dinamo

Neke je pojedince javno pohvalio nakon pobjede nad Slavenom Belupom, a i sada se odlučio opet neke izdvojiti.
- U prvom redu su to Kleinheisler i Pilj. Drago mi je da je Pilj postigao onako lijep pogodak, zaslužio je zbog truda koji ulaže u radu i zalaganja tijekom igre. Kleinheisler je igrao jako dobro bez obzira što je propustio neke prigode, ali nagradit će i njega, vjerujem da će uskoro i on biti strijelac jer vidljiva je njegova velika želja za sudjelovanjem u završnici napada. No, nisu on i Pilj jedini, jako su dobri bili i Bohar, Erceg i Mierez, a i njihovi suigrači u našoj obrani. Čvrstina naše igre, našeg veznog reda, njegova povratna trka, sve je bilo na visokoj razini - zaključak je trenera Bjelice.

Šestom uzastopnom pobjedom u prvenstvu Osijek je bacio rukavicu izazova Dinamu. Ima on još puno za pokazati i odraditi, ali sve vodi k tome da prvoligaš s Drave pod Bjeličinim stručnim vodstvom ima još puno toga za reći i može se uključiti u borbu za naslov prvaka. To je već tema o kojoj, barem ne javno, Osijekov strateg ne govori. A da vjerojatno i sam tako misli, lako je za pretpostaviti. Uostalom, iz njegovih riječi kako su Bijelo-plavi ozbiljna momčad i igraju jednako takav nogomet lako je izvesti zaključak.

Bogat roster

Ipak, jedna pobjeda, čak ni tih šest u nizu koje su Osječani ostvarili, ne završavaju priču ni natjecanje. Puno je još izazova pred njima, pa već i sutra kada će biti gosti Hajduka na Poljudu.
- Nadam se da ćemo se iz utakmice u utakmicu još dizati. I kadar nam se širi. Protiv Lokomotive su se u momčad vratili Jugović i Majstorović, vratit će se za Hajduk i Škorić, možda, uskoro sigurno i Žaper. Mi sada u momčadi imamo veliku i žestoku konkurenciju.
Bjeličin igrački roster doista je bogat. Kapetan momčadi Mile Škorić se vraća, a na poziciji stopera je u dvije posljednje prvenstvene utakmice ordinirao Danijel Lončar. I to bez pogreške pokazujući i kvalitete razigravača iz drugog plana, onog koji lopte na daljinu dijeli precizno i pogađa suigrača u napadu, Bohara, Ercega ili Miereza, svejedno, tako da mogu djelovati opasno i okomito prema protivničkim vratima. Nastup protiv Lokomotive bio je nedvojbeno ono najbolje što je Lončar do sada pokazao. A nije jedini. Svoje je kvalitete u punoj mjeri iskazao i Damjan Bohar kojeg obrana Lokomotive, poglavito u drugom poluvremenu, nije mogla zaustaviti. I Ante Erceg je bio razigran, a o Ramonu Mierezu da se i ne govori. Istrpio je brojne prekršaje i nasrtanja na svoje noge i tijelo, na travi proveo toliko vremena da je moguće u sebi i zapjevao “poljubi zemlju”, potrošio se pošteno. Njemu za način na koji izgara na terenu ne bi bilo loše dati duplu premiju.
Osijek je, kako to veli njegov trener Bjelica, ozbiljna momčad, ali i s puno prostora za napredak i poboljšanje. Iako, mora se i to reći. Neki su ipak zaslužili packe. One pedagoške svrhe.
- Zadovoljan sam reakcijom nekih igrača koji su ušli u igru kao pričuve. Trebalo nam je u jednom trenutku osvježenje momčadi i nova energija, ali neki to ipak nisu donijeli u željenoj mjeri, moralo je biti bolje i sigurnije, definitivno - dosta je uopćeno prozborio Bjelica.
Zasigurno je pri tome mislio na preveliku zaigranost Petra Bočkaja. Izgubio je, uzastopce, tri puta loptu tamo gdje se ona mora čuvati kao oči u glavi i doveo suigrače iza sebe u obrani na tanak led.

Razumljiva je njegova velika želja za igranjem, pa i nadigravanjem, dokazivanjem i povratkom u udarnu momčad, ali to se na način koji je primijenio ne čini.
- Mi sada imamo iznimno kvalitetnu i široku konkurenciju. Kad netko dobije prigodu, mora je iskoristiti, jer ako to ne učini, teško će dočekati onu drugu - izjavio je Bjelica.

Nema odmora

Utakmica u kojoj je izborena šesta uzastopna pobjeda, ova s Lokomotivom, po rasporedu pripada još u osmo kolo kada nije odigrana jer je COVID-19 ušao u redove zagrebačke momčadi. Zbog toga za Bjeličinu momčad pravog odmora ni nema. Jučer je u prijepodnevnim satima svoje učenike izveo na trening, a u podne su se svi ukrcali u autobus i krenuli na gostovanje kod Hajduka. Ispraćeni su novim navijačkim očekivanjima da svoj pobjednički niz produže i na Poljudu. Kvaliteta Bijelo-plavih i rast njihove forme jamče, ako ništa drugo, da će Osijek i Hajduk na, doduše, praznom stadionu, odigrati vatreni susret, otvoreni boj za bodove kojih su gladni jedni i drugi.

TRENER ‘SREĐUJE‘ BOČKAJA

Neće igrati u derbiju protiv Hajduka, mora se čim prije dovesti u formu!

Petar Bočkaj, nedvojbeno vrsni znalac, pauzirao je jedno vrijeme zbog ozljede, a minutažu koju mu je u dijelu drugog poluvremena utakmice s Lokomotivom podario Bjelica nije dobro iskoristio. Jučer je došla vijest da ni on neće biti među Bijelo-plavima koji će igrati s Hajdukom!


Bjelica je, naime, Bočkaja odlučio dovesti u punu tjelesnu spremnost i odgovarajuću formu jer dvije je utakmice, protiv Slavena Belupa i Lokomotive, bio na klupi za pričuve, a još nije uvjerio šefa da mu je mjesto u udarnoj postavi. Neki su drugi došli ispred njega i nema mu druge nego da i sam to uvidi, izvuče pouke i spremi se kako bi mogao dati i davati sve što može, a može, to svi znaju puno. Samo, to mora dokazivati u kontinuitetu.


I da ne bude zabune i bilo kakvih sumnji, Bjelica nije naspram Bočkaja primijenio odmazdu, već alat koji svaki trener ima na raspolaganju da jednog od najtalentiranijih igrača dovede u stanje kada će od toga imati koristi momčad, a i on sam. Srećom, Osijekov je roster i kvalitetno i širinom dostatan da može preboljeti povremene izostanke nekog od standardnih...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:36