GORAN MEHKEK/CROPIX
TAKTIČKA ANALIZA

Bjelica je slično kao sada funkcionirao i u Dinamu, dok Mamić ima drugačiju ideju! Više stavlja mlađe...

Modri sa Zoranom Mamićem naoko djeluju manje kvalitetno i moćno, ali rezultati sugeriraju visoke domete.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. studeni 2020. 12:10

Dok su bili zajedno u Maksimiru, hijerarhijski su se poštovali, ali znano je da Nenad Bjelica i Zoran Mamić imaju različite nogometne poglede. Jasno je iz javnih istupa da postoji animozitet, ali u nogometu je to česta situacija. Taštine svih aktera snažnih su utjecaja na odnose. Kao treneri na suprotnim stranama nemaju što jedan drugog iznenaditi u taktičkom pogledu i pristupu. Jedina nepoznanica može biti tko će od igrača biti zdrav za utakmicu.

Novi mentalitet

Utakmica je natjecateljski otvorena priča. Govoriti o favoritu može se samo kroz prizmu tradicije. Dinamo je tu nemjerljivo bolji jer je samo u Osijeku, kroz 44 nastupa upisao 26 pobjeda i 12 remija (domaćini 6 pobjeda). Omjer bodova je 30-90. U posljednjih pet godina Osijek ima dvije a Dinamo 5 pobjeda (4 remija) što umanjuje razliku na 10-19 bodova.

Gledamo li aktualnosti, onda se razlike dodatno umanjuju.

Jedan od ključnih razloga je što je Osijek, i prošle sezone tehnički jak, doveo natjecateljski umješnog Nenada Bjelicu. Što to znači, vidi se i po promptnom pojačavanju s nekoliko izvrsnih i iskusnih igrača. Bjelica je slično funkcionirao u Dinamu, gdje je u 99 utakmica prosječno osvajao 2,30 bodova. Zoran Mamić ima drugačiju (klupsku) ideju, više stavlja mlađe te djeluje otvoreniji u igri. U prvom mandatu u Dinamu u 140 nastupa ostvario je prosjek 2,24 boda.

Bjelica je Osijekov natjecateljski dril odmah ubacio u višu brzinu. Zatekao je momčad s 1 bodom nakon tri kola, i u idućih 8 Bjelica (osvojio 79% bodova) je doveo zbir na 20. Osijek je i prije djelovao jak, ali je bio natjecateljski jalov. Sada je obrnuto, što potvrđuje da Bjelica zna promijeniti mentalitet momčadi. Kako ciljanim pojačanjima tako i psihološkim radom. To je Osijeku doprinijelo da u idućih 7 utakmica smanji zaostatak za dva boda. Koliko će realno biti konkurentan Dinamu, dat će naslutiti ova utakmica.

Visoki dometi

Modri sa Zoranom Mamićem naoko djeluju manje kvalitetno i moćno, ali rezultati sugeriraju visoke domete. Dinamo ima 4 boda više i efikasniji je nego lani. Oslabljenog sastava nije ušao u Ligu prvaka, ali je zato natjecateljski vrlo dobar u Europskoj ligi, gdje bez poraza vodi u skupini, s perspektivom još jednog proljeća u Europi. Podosta vrednovanja po dojmovima mogu biti relativni o trenerskim djelima. Ono što je nedvojbeno, to je da će odlučujući biti učinak igrača. U tom kontekstu jako će biti zanimljivo vidjeti kako će reagirati domaći pred prvim velikim (samo)pritiskom rezultata. Ta će reakcija, uz ostalo, biti jasan pokazatelj koliko je pred Bjelicom još posla da Osijek digne u razinu borbe za naslov. Tehnički i taktički momčad odaje potencijale, ali iskustvo igranja za takav cilj jedna je važna a podcijenjena komponenta.

Sukladno temeljnim pristupima djeluje nam da će domaći strateg biti vjeran filozofiji čvrstog defenzivnog bloka i brze tranzicije, uz faze pojačane agresivnosti i visokog presinga. Gosti će težiti inicijativi napadu jer tako u HNL-u uvijek rade. No, morat će se se spremiti i na teške faze Osijekova pritiska. Tko bolje odradi svoje krizne trenutke, bit će bliže uspjehu.

Nadamo se nogometu koji će najaviti kudikamo konkurentniju borbu za naslov nego prošlih godina i nadasve fer igru te ponašanje s obje strane. Ovo je derbi polusezone.

----------------------------------------------------------------------------------------------

TRI DETALJA KOJA BI MOGLA ODLUČITI U GRADSKOM VRTU

LIJEČNIČKI BILTEN

Ovo je nenormalno prvenstvo utoliko što se utakmice odgađaju, a pred svaku utakmicu ključni je filter zdravstvene službe. Vrlo će važno biti tko je kompletnijeg kadra, odnosno kako su igrači fizički spremni za derbi.

ENTUZIJAZAM OSIJEKA

Može biti prednost, ali i teret domaćinima, koji se osjećaju u velikom usponu moći. Ovisno kako će Nenad Bjelica psihološki pripremiti igrače, taj faktor može imati veliki utjecaj na zbivanja na terenu.

MODRO ISKUSTVO

Dinamovi su igrači naviknuti na utakmice HNL-a koje su visoke razine važnosti u borbi za vrh. U Osijek stižu i s plus 6 bodova, dakle mogu biti rasterećeniji, iako eventualni poraz može bitno promijeniti te doživljaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 15:58