NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
SRETNI BIJELO-PLAVI

Bjelica otkrio što se događalo usred najdužeg poluvremena karijere: ‘To je bilo odlučujuće...‘

Posebno važna bila je pobjeda Osijeka na Šubićevcu nakon svega što se ondje dogodilo.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. ožujak 2021. 14:39

Bijelo-plavi su se s gostovanja u Šibeniku kući vratili pokisli, išibani vjetrom, iscrpljeni u svakom pogledu, ali iznad svega ozareni zadovoljstvom i srećom zbog izborene, uvjerljive pobjede nad domaćinom. Hrabro su svi u najavama utakmice govorili kako ih nikakav drugi rezultat ne zanima osim onog koji će im osigurati nova tri boda.

Od kako im je Nenad Bjelica postao trener "usadio" im je u glave i pobjednički mentalitet pa drugačije nego zboriti o igri na pobjedu i ne mogu. Valjda ni ne smiju. Nebitno, ali činjenica je, Osijek se više nigdje i u igri ni sa kim ne zadovoljava mrvicama već punim bodovnim plijenom. Pokazao je to i pod Šubićevcom u utakmici koja je odigrana u sasvim neobičnim okolnostima budući da je nakon prvog poluvremena nastavak uslijedio nakon skoro pedeset minuta. Nitko od Bijelo-plavih tako nešto još nije doživio.

- Nisam ni ja, nikada. Bilo je utakmica koje su odgođene, igrane dan kasnije, ali da ovako dugo svi čekamo početak drugog poluvremena i meni je, svima nama, novo iskustvo - izjavio je trener Nenad Bjelica.

Imali su njegovi igrači minimalno vodstvo nakon prvog poluvremena, a to je rezultat koji u pravilu rezultatski ishod i dalje čini otvorenim i neizvjesnim. Postojala je bojazan da će se igrači previše ohladiti, da će neizvjesnost koja je vladala oko uopćeg nastavka utakmice puno toga što je u prvih 45 minuta u njihovoj igri bilo dobro poremetiti. Ali, na svu sreću nije. Sve je na kraju bilo, po Osijek, kako se samo poželjeti moglo. Kad je utakmica konačno nastavljena brzo su očekujuću i mogući ambicioznost i želju domaćina da promijeni rezultat umirili. I svaku im nadu ugasili s dva brza pogotka u samo tri minute igre.

- U toj neobično dugoj stanci cijelo smo vrijeme momčad držali aktivnom. A baš je odlučujući onda bio naš ulazak u drugo poluvrijeme kada smo s dva brza gola riješili pitanje pobjednika. Nije to bila laka utakmica, ali prilagodili smo se svim uvjetima koji su vladali. U prvom poluvremenu je teren bio suh, ali puhao je snažan vjetar, onda se pred odlazak na odmor spustila jaka kiša. U nastavku je igralište bilo raskvašeno, s puno vode, iznimno teški uvjeti za igru, ali za sve smo našli i imali odgovor. Moji igrači zaslužuju sve čestitke - kazao je Bjelica.

I on je, kao i njegovi Bijelo-plavi, na gostovanje u Šibenik otišao pun samopouzdanja i optimizma, uvjeren kako će biti izborena nova pobjeda. Spreman je bio i na zahtjevne uvjete koji se mogu javiti tijekom utakmice. Čak je i najavio kao će udarnu momčad odrediti neposredno pred početak utakmice i zavisno o tome kakvi će uvjeti za igru vladati izabrati one koji tome mogu najviše udovoljiti, pa i izabrati formacijski sustav u koji će ih rasporediti.. Vagao je, čekao i promišljao, odlučio se za formaciju 3-5-2, a na kraju, pokazalo se perfektno o svemu odlučio. Ivana Santinia je od početka utakmice držao u napadačkom tandemu s Ramonom Mierezeom, obojica su se upisala i u strijelce. Pogodio je i s Jevhenom Čeberkom koji je učvrstio obranu, ali i prisnažio Osijekovom, i inače vrlo dobrom, napadačkom skoku nakon prekida igre. Laszlo Kleinheisler koji jako dobro igra na domaćem terenu, u Gradskom vrtu, bio je i ovaj puta na gostovanju dobar, ma što dobar odličan, igrač utakmice i strijelac prvog gola. Onaj četvrti, posljednji, šlag na tortu bio je djelo Ante Ercega kojeg je nesebičnom asistencijom počastio Damjan Bohar.

- Sjajni su moji dečki. Svaka im čast na onom što pružaju. Iza nas je pred ovo šibensko gostovanje bio težak tjedan s nešto lošijim rezultatima od očekivanih, pa je psihološki zahtjevno bilo to nadmetanje s Šibenikom. Međutim, još su jednom naši igrači pokazali koliko su mentalno jaki i kako se uspijevaju vratiti u život kada je najteže - veli Bjelica.

A po svom dobrom običaju već se okrenuo onom što dolazi. Šibenik je ostavio iza sebe.

- Osvojili smo vrijedna tri boda, ali već u petak imamo novu utakmicu kada nama u goste dolazi Lokomotiva. Vjerujem da ćemo i tada biti na visokoj razini i izboriti novu pobjedu - rekao je trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Dogovor kuću gradi, a Bijelo-plavi su po kazivanju jednog od svojih najboljih igrača u nedjeljnoj utakmici Petra Bočkaja, imali ozbiljan razgovor koji je iznjedrio dogovor u vrijeme dugog čekanja na nastavak šibenkog ogleda.

- Puno smo meusobno pričali i dogovarali se kako priči igri kada opet krene. Stvarali smo plan kako vodstvo koje smo imali iz prvog poluvremena učiniti sigurnijim i rezultatski mirnijim da se ne dovedemo u neku neizvjesnost. Vrijedilo je, isplatilo se, jer u svojim smo nakanama uspjeli. Uvjerljiva je to i zaslužena pobjeda - kazao je Bočkaj.

Nakon njegovih ubačaja Osijek je domaćinu dva puta smijestio loptu u mrežu, učinili su to Santini i Mierez, a bio je i začetnik akcije za točku na i kada je poentirao Erceg.

- Mi imamo jako dobre prekide i u njima smo jako opasni. Imamo i odlične skakače, one koji sjajno igraju glavom, a njima treba samo kvalitetno centrirati. Ovaj puta to nije izostalo - izjavio je Petar Bočkaj.

Na Dinamovu pobjedu nad Varaždinom od čak 5:0 odgovorili su Bijelo-plavi s svojih 4:0 nad Šibenikom. Utrka za naslov prvaka i dalje je silno zanimljiva makar Modri imaju dva boda prednosti, a i utakmicu manje, ali Osijek je sasvim sigurno dostojan i konkurentan. Nikada takav u ovom razdoblju prvenstva nije bio. A, sve tome govori u prilog, još ima što šta za reči i pokazati, jer uz nedvojbenu kvalitetu trener Bjelica ima i potrebnu širinu igračkog kadra koju će i dalje upotrebljavati kao dodatan adut i argument za i dalje otvorenu utrku za najviši plasman.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:33