PAUN PAUNOVIC/CROPIX
VATROGASNE MJERE

Boro Primorac odmah ostao bez pola momčadi, čeka ga težak raspored! Ovo su prva dva cilja novog trenera

Privremeni trener na Poljudu nema vremena za stvaranje igre, a s Poljuda je otišlo 10 reprezentativaca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. studeni 2020. 10:45

Na treću stanku zbog reprezentativnih obveza ove jeseni krenuli su hajdukovci s dvije spoznaje. Prva je činjenica da su od subote do utorka poslijepodne slobodni, a druga je spoznaja da će 10 igrača otići na okupljanja svojih nacionalnih selekcija. Boro Primorac imat će time prorijeđeni kadar na raspolaganju, ali ciljevi do kraja jeseni ostaju isti bez obzira koga trener ima na dispoziciji. Što treba Primorac uraditi do isteka polusezone, koja mu je zadaća u preostalih sedam utakmica?


Belupo, Lokomotiva i Dinamo u gostima, zatim Rijeka na Poljudu, odlazak u Varaždin, te domaćinstvo Gorici, šest je utakmica u prvenstvu kojima se pridodaje i utakmica osmine finala Kupa sa Zagrebom. Jasno, imperativ je proći Kup i to je realno gledajući najlakši cilj. U prvenstvu su četiri gostovanja, četiri utakmice u kojima se traže pobjede. Kada momčad puno zaostaje na ljestvici, a Hajduk je u stanku ušao kao sedma momčad lige, onda treba pobjeđivati. Remi poput prošlosubotnjeg s Osijekom dobar je putokaz u zaustavljanju pada, ali nije rezultat koji bitno ohrabruje niti podiže momčad.


Pobjede su konačni proizvod, ali jasno je da treba stvoriti igru, temeljnu pretpostavku da bi Hajduk pobjeđivao. Za stvaranje igre premalo je vremena, zato Primorac mora pokušati standardizirati momčad za kraj jeseni. Skromni su cijevi pred privremenim trenerom Hajduka, uzeti poneku pobjedu i ustaliti momčad u zadnjih sedam utakmica. Raspored je teži negoli je bio, primjerice, u listopadu kada se očekivao uzlet Hajduka, ali Šibenik i Istra su promijenili struku i razmišljanja.

Spustili ambicije u male okvire, a kako se rijetko što u životu događa slučajno, jasno je da momčad ima problema s pojedinačnom klasom i organizacijom igre. Zato se od Primorca i dalje primarno traži “blagi rast”. Ne, nismo promijenili kriterije, nismo od Tudora i Vukasa zahtijevali borbu za prvo mjesto, a sa Primorcem je dobro sve što napravi. Uvijek je osnovni zahtjev prema treneru Hajduka vezan uz prvo mjesto, međutim Primorac je došao iznenada, prihvatio se uloge “vatrogasca” i zato je trenutno bitno da smanji štetu.

Uzme što više bodova, rezultatski podigne momčad i napravi jasnu filtraciju kadra za drugi dio sezone. Nije ni to malo za 40 dana posla koji nikako neće biti lagan. Jer, kada si sedmi ništa nije lagano i sve na vrhu jako je daleko.

Promjena smjera

Za kraj i podatak koji nije tradicija, već jednostavno mali brojčani niz. Nakon dvije prošle prvenstvene stanke uslijed okupljanja reprezentacija Bijeli su ostali bez bodova. Oba puta igrali su na Poljudu, protiv Dinama i Šibenika u rujnu, odnosno listopadu. Zato su i upali u rezultatsku krizu, jer nisu pobjeđivali, a pritom nisu ni stanke u prvenstvu iskoristili za podizanje forme.

U studenome se traži prekid serije, odnosno promjena smjera. Bijeli ovog puta nastavak otvaraju u Koprivnici, na Poljud se vraćaju tek u prosincu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:14